Συζήτηση:Σφαγή της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.

Αφαίρεση θέματος Ουδετερότητας[επεξεργασία κώδικα]

Αφαίρεσα θέμα ουδετερότητας του λήμματος, γιατί ο χρήστης που το έθεσε, δεν άνοιξε θέμα συζήτησης. Νομίζω πως δεν υπάρχει θέμα ουδετερότητας, το μονο που μπορω να σκεφτώ, υποθέτω οτι απλά θέλει να δημιουργήσει εντυπωσεις Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 11:41, 29 Ιουνίου 2017 (UTC)

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Όποιος ασχοληθεί με αυτό το λήμμα καθώς και με εκείνο για την Τόχνη, με την πρέπουσα ψυχραιμία, μπορεί να φτάσει σε αποδεκτό επίπεδο ουδετερότητας αν:

  • χρησιμοποιήσει ανεξάρτητες πηγές για τα γεγονότα καθεαυτά
  • χρησιμοποιήσει συνδυασμό από ανεξάρτητες πηγές και πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές, για την καταγραφή του μεταγενέστερου pov των δύο πλευρών

Αφησα κάποια βιβλιογραφία στο λήμμα, ελπίζω να βρεθούν περισσότερες ανεξάρτητες πηγές. Σίγουρα η χρήση ανεξάρτητων πηγών θα μείωνε δραστικά την ποσότητα των λεπτομερειών. Όμως η βικιπαίδεια δεν είναι εφημερίδα οπότε, αν δεν μπορεί να παρέχει γεγονότα και κρίσεις από ανεξάρτητες πηγές, καλύτερα να μη τα αναφέρει καθόλου. Δευτερευόντως, τα εναλλακτικά pov θα μπορούσαν να καλύπτονται από λιγότερο ουδέτερες πηγές (πχ βιβλία της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας) σε συνδυασμό όμως με τη διατύπωση "η χ πλευρά υποστηρίζει ότι...". Πάντως όχι μπλογκ και έντυπα lifestyle. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δυσκολη η εξεύρεση τέτοιων πηγών καθώς τα γεγονότα είναι σχετικά πρόσφατα (για την ιστοριογραφία) αλλά δεν γίνεταi αλλιώς. --Dipa1965 (συζήτηση) 08:38, 3 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν υπάρχουν "ανεξάρτητες πηγές" με όλη τη σημασία της λέξης. Κάποιοι ντόπιοι είπαν "έγινε αυτό", το δημοσίευσαν κάποιες εφημερίδες και η αντιπροσωπεία της Τουρκίας το έστειλε στον ΟΗΕ ως επιστολή. Στη συνέχεια, διάφορες αγγλόφωνες εφημερίδες μπορεί να δείχνουν περισσότερο ή λιγότερο συγκινημένες ανάλογα με το πολιτικό κλίμα της εποχής. Π.χ. τώρα τελευταία δεν συγκινούνται ιδιαίτερα.--Skylax30 (συζήτηση) 14:43, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Εξήγηση[επεξεργασία κώδικα]

Δες τι γράφω,δεν τοποθετείτε πουθενά ότι η μέθη ήταν η αιτία,αναφέρθηκα σε συνεχείς βιασμούς μέχρι και μια ορισμένη ημερομηνία. Ότι η σφαγή χαρακτηρίστικε ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τοποθετείτε ήδη στις διεθνείς αντιδράσεις,για αυτό δημιούργησα αυτό το κεφάλαιο ώστε να συμπεριληφθούν και τα διεθνή μέσα,αυτό είναι το πρότυπο στην αγγλική βικιπαίδεια.Ο βιασμός που προηγήθηκε της σφαγής καταγράφετε στα γεγονότα όχι στην αρχή,τέλος χρησιμοποίησες λάθος πηγή (τις διαβάζεις?) η πηγή 7 αφορούσε το παράνομο της δεύτερης τουρκικής εισβολής,είναι υποστηριγμένη πηγή και η θέση που αυτή αντιπροσωπεύει (δεν μπορεις να αφαιρείς θέσεις με υποστηριγμένες πηγές απλά επειδή δεν σου αρέσουν). Η διήγηση είναι αυτόπτη μάρτυρα, αυτούσια, ήθελα να συμπεριλάβω και των βιασμό νεαρών αγοριών. Τα άρθρα της βικιπαίδειας απαιτούν οργάνωση κάθε φράση τοποθετείται εκεί που πρέπει πχ.ο βιασμός στα ευρύτερα γεγτονότα της σφαγής.DiogenesLaertios (συζήτηση) 14:05, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)DiogenesLaertios

Η πηγή δεν αναφέρει την διάρκεια των βιασμών από 20 Ιουλίου εως τις 14 Αυγούστου 1974, επιπλέον ότι οι συγκεκριμένοι άντρες πρόερχοταν από το χωρίο Περιστερωνοπηγή ήταν υποστηριγμένη από πηγή, η αφαίρεση συνεπώς ήταν αυθαίρετη, τέλος στην αρχή του προλόγου η φράση "βιασμός γυναικοπαιδίων" είναι ορθογραφικό λάθος, η σωστή έκφραση είναι γυναικοπαίδων, αν και η αναφορά περί βιασμών θα έπρεπε να τοποθετείται στην περιγραφή και όχι στο πρόλογο του άρθρου καθώς το αντικείμενο του είναι η πράξη της σφαγής (ή θανάτωσης) ένω η πράξη του βιασμού αναφαίρετε δύο φορές στο άρθρο. Επιπλέον η αναφορά στον ΟΗΕ γίνεται στην Κατηγορία Αντιδράσεις, συνεπώς η φράση στον πρόλογο είναι απλώς επανάληψη.DiogenesLaertios (συζήτηση) 14:05, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Ο προλογος κάνει περίληψη του θέματος, επαναλαμβάνει τα βασικά. Οσο για τα υπόλοιπα, θα σε παρακαλούσα να γράφεις πιο μικρές προτάσεις, γιατί δυσκολεύομαι να σε καταλάβω. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:18, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Σεβγκουλ[επεξεργασία κώδικα]

CubicStar, είναι η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ [1]. Για τα χωριά, θυμάμαι η Αλόα ηταν αμιγως τουρκοκυπριακό. Για τα αλλα, πρέπει να παω πισω να δω τις αρχικες παραπομπες. Θα το κάνω σε λίγο. ΥΓ-φαίνεται πως το πρόσθεσα εγώ, κάνοντας μετάφραση από το αγγλικό λήμμα. en:https://en.wikipedia.org/wiki/Maratha,_Santalaris_and_Aloda_massacre According to the 1960 census, the inhabitants of the three villages were entirely Turkish Cypriots. ΥΓ2-εδω τα χωρια αναφέρονται ως 3 μικρα τκ χωριά. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 20:00, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)


Ναι, εντάξει. Επίσης, τι γένους είναι τα χωριά, με έχουν μπερδέψει :) Η Μαράθα, το Σανταλάρη και η Αλόα; Οπότε λογικά πρέπει να μετονομαστεί σε Σφαγή της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας. --cubic[*]star 20:23, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Γενικά, παρατηρησα οτι αρκετοί αποφεύγουν να βάλουν άρθρα μπροστα απο τα χωριά, για αυτό και εγώ δεν χρησιμοποιησα άρθρο στον τίτλο. Δεν ειναι ωραίο όμως. Σιγουρα η Μαραθα είναι θηλυκό, ο Σανταλάρης αρσενικό ή ουδέτερο- λέγεται και "Σανταλάρι"σύμφωνα με αυτό ενώ για την Αλόα, νομιζω μονο ως θηλυκό την έχω ακουστά. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 20:46, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Ο άσχημος αγγλισμός είναι χωρίς τα άρθρα. --cubic[*]star 20:55, 23 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Παράκληση για εντοπισμό πηγών από την εφημερίδα Πολίτης[επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση;


Αυτό το κείμενο: Κατά την διάρκεια των εκταφών στον σκουπιδότοπο της Μαράθας, όπου ήταν θαμμένοι οι νεκροί, η τούρκικη πλευρά ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να να οργανωθεί δημοσιογραφική αποστολή με τη συμμετοχή διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων και ανταποκριτών ξένων εφημερίδων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1974 έτσι ώστε να καταγραφεί «το έγκλημα της δολοφονίας τουρκοκύπριων αμάχων».Σε αυτή την αποστολή συμμετείχαν και Έλληνες (ελλαδίτες και ελληνοκύπριοι) δημοσιογράφοι. Ένας εκ των Ελλήνων δημοσιογράφων, απέθεσε μενταγιόν σε κάποιο πτώμα νεαρής γυναίκας και φωτορεπόρτερ αποθανάτισε την σκηνή. Η πλαστή αυτή φωτογραφία οδήγησε τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες να αναπαράγουν την είδηση πως υπήρχε και Ελληνίδα ανάμεσα στους νεκρούς, με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «Εις Έλληνας ανήκουν μάλλον τα πτώματα τάφου εις Μάραθαν», «Τουλάχιστον μία Ελληνίς μεταξύ των νεκρών της Μαράθα» και «Προπαγανδιστικός θόρυβος των Τούρκων περί την ανεύρεσιν ομαδικού τάφου», με την εφημερίδα Μάχη του Νίκος Σαμψών να κάνει λόγο πως «ο θόρυβος τον οποίον δημιουργούν και πάλι οι Τούρκοι διά τον ομαδικόν τάφον Αμμοχώστου πίπτει εκ νέου εις το κενόν και καθίστανται οι ίδιοι κατήγοροι διά τα φρικτά εγκλήματα των εις βάρος των Ελλήνων». Τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν και Έλληνες θύματα σε αυτή την θηριωδία πρόβαλε και η επίσημη Κυπριακή Δημοκρατία. Με την παρέλευση του χρόνου, ο ισχυρισμός για Έλληνες θύματα στην σφαγή δεν έπειθε και δημοσιογράφος του ΡΙΚ ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή ανέφερε πως «ίσως να ήταν μία επιπόλαιη ενέργεια της στιγμής, που επέφερε αρνητικό αποτέλεσμα».[28]

Και η πηγή 28 θέλω να δω πως συνδέονται (εάν) Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 16:32, 6 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)