Συζήτηση:Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Δεν είναι απαραίτητο να σβήνεται κείμενα χώρις λόγο!

Τα κείμενα τα οποία αμφισβητούνται και στερούνται πηγής μπορούν να αφαιρεθούν απο το άρθρο.--Diu 20:43, 17 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Ο ΣΥΝ πιθανόν να εκφράζει κυρίως τον χώρο του παλαιότερου Ευρωκομμουνισμού στον ΣΥΡΙΖΑ όμως υπάρχουν κινήσεις, κόμματα και οργανώσεις με διαφορετικές θεωρήσεις για την Αριστερά. Transistor 22:07, 17 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Ο διαχειριστής επανέφερε το λήμμα και το κλείδωσε[επεξεργασία κώδικα]

  • Ενώ ότι συμπλήρωνα, το τεκμηρίωνα με 6 πήγες
  • Το στάδιο που βρίσκεται το λήμμα τώρα, ΔΕΝ έχει καμία πηγή το συγκεκριμένο σημείο.
  • Ενώ διαφημιστικές αφίσες ενός πολίτικου κόμματος δεν έχουνε ΚΑΜΙΑ μα καμία θέση σε εγκυκλοπαίδεια, τής επανέφερε στο λήμμα για 3. φόρα.

Ζητώ: Την άμεση απέλαση του διαχειριστή, διότι προφανώς μπερδεύει την προσωπική του πολιτική άποψη με την εργασία ως διαχειριστής της εγκυκλοπαίδειας μας, την άμεση επαναφορά στο τελευταίο στάδιο και το ξεκλείδωμα του λήμματος. --Tomakos (συζήτηση) 13:32, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)

Εσύ με αυτά εδώ σπεύδεις να χαρακτηρίσεις ένα κόμα με επίσημη θέση, ε; Και θα αγνοήσουμε την επίσημη θέση για να την αντικαταστήσουμε με την άποψή σου για αυτά που διάβασες στις συνιστώσες; Σε ειδοποιεί πλειάδα χρηστών ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά που γράφεις και επιμένεις να παραβιάζεις πολιτικές;--The Elder (συζήτηση) 13:45, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)
1. Ανεφερα 6 πήγες, οχι 3.
2. Πια είναι η "επίσημη θέση" που αναφέρεις; Το "Δημοκρατικός σοσιαλισμός";; Δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ πηγή για αυτήν. Πίος ορίζει ότι αυτή είναι η "επίσημη", εσύ;; Διαγραφή λοιπόν!
3. "Η πλειάδα χρηστών" πια είναι; Ο χρήστης "Περίεργος" και εσύ, με τα δύο ονόματα σου (Kalogeropoulos & The Elder);;;;
4. Δέν αναφέρω καμία δική μου άποψη, αλά της πολιτικές ιδεολογίες τον συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίες τεκμηρίωσα με επίσημες πηγές - Με τής ταυτότητες τους που δημοσιεύουν τα ίδια τα κόμματα.
--Tomakos (συζήτηση) 14:00, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται αδιάκοπα από τις 6 Ιουνίου, έτσι λέει το ιστορικό. Σου μιλάνε για ανεξάρτητες πηγές και πας και φέρνεις τις θέσεις των συνιαστωσών, η τελευταία μάλιστα είναι από μπλογκ, κάτι που δεν είναι αποδεκτό στη ΒΠ. Αύριο λοιπόν που ξεκλειδώνει το άρθρο, προετοίμασε αυτό που θέλεις να κάνεις με ανεξάρτητες σοβαρές πηγές και χωρίς διοθωπόλεμο. Οι 3 επαναφορές είναι λόγος φραγής σύμφωνα με την πολιτική. Ό,τι διαφορά συζητείται στη σελίδα συζήτησης καλύτερα για να μην καταλήγετε σε διορθωπόλεμο. Αυτά!

Υ.Γ. (σε προσωπικό επίπεδο) Μου φαίνεται αστείο να χαρακτηρίζει κανείς αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απόψεις είναι αυτές :))--The Elder (συζήτηση) 14:13, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)

Αφίσες και φυλλάδια[επεξεργασία κώδικα]

Είναι πραγματικά απαραίτητο για την εγκυκλοπαιδική πληροφόρηση να υπάρχει το σχετικό υλικό; Μάλλον ρητορική είναι η ερώτηση, κατά τη γνώμη μου προφανώς και όχι. --Dead3y3 18:11, 11 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

+φωνώ--Diu 18:13, 11 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)
Den blepw ta diafimistika ylika na exoune kamia sxesi me to kimeno. Apla einai: Diafimish. Opote den exoune kamia thesh stin wikipedia. --178.128.107.70 11:30, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)
Φυσικά και έχουν θέση στην εγκυκλοπαίδεια. Ένα εγκυκλοπαιδικό άρθρο δικαιολογείται να συμπεριλαμβάνει και μια διαφήμιση ενός κόμματος ή μιας εταιρείας και τα λοιπά, γιατί δείχνει τη φιλοσοφία με την οποία αυτοπροβάλλεται το κόμμα.--Πeriερgοs 12:04, 12 Ιουνίου 2012 (UTC)

χρώματα και γραφεία[επεξεργασία κώδικα]

Τα επίσημα χρώματα είναι κόκκινο, πράσινο, μωβ, κάτι προφανές από το σήμα του (με πρώτο το κόκκινο). Αντίστοιχα η λέξη "Αρχηγείο δεν δικαιολογείται από κάπου. προφανώς αφορά τα γραφεία που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζω τις σχετικές πληροφορίες στο κουτί, Dimbarkas 02:09, 8 Μαρτίου 2011 (UTC)

Κόκκινο (πολιτική οργάνωση)[επεξεργασία κώδικα]

Αφαίρεσα το Κόκκινο από τις ιδρυτικές δυνάμεις (μιας και δεν υπήρχε τότε) και προσέθεσα 2 φράσεις για το πλαίσιο της κρίσης και τη δημιουργία του Κόκκινου. Dimbarkas 21:30, 8 Μαρτίου 2011 (UTC)

Λογότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Ας ανεβάσει κάποιος το λογότυπο του κόμματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το αντίστοιχο αγγλικό άρθρο. Ευχαριστώ!!

Συνασπισμός κομμάτων (!)[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως πρέπει να επικαιροποιηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια συνασπισμός κομμάτων;--Vagrand (Συζήτηση) 19:49, 24 Μαΐου 2012 (UTC)

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλλει αίτηση να θεωρηθεί ενιαίο κόμμα, οι πηγές όμως δεν ήταν σαφείς αν αυτή έχει εγκριθεί επίσημα. Κατά συνέπεια θα πρότεινα να περιμένουμε μέχρι να υπάρξει κάποια επιβεβαίωση. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 09:07, 25 Μαΐου 2012 (UTC)

Προσοχή στις «ταμπέλες»[επεξεργασία κώδικα]

Τα info-boxes παρουσιάζουν την «ταυτότητα» κάποιου, εν προκειμένω ενός κόμματος, αναγκαστικά με σχηματικό τρόπο. Ειδικά το πεδίο «Ιδεολογία» είναι δύσκολο να οριστεί με σαφήνεια, θα λέει ο ένας πχ ότι είναι αριστερίστικη και ο άλλος σοσιαλδημοκρατική και ο τρίτος σοσιαλφασιστική και πάει λέγοντας. Η πρότασή μου είναι να βρεθεί ένα επίσημο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, πχ κάτι σαν ιδρυτική διακήρυξη, και ό,τι αναφέρεται εκεί ως ιδεολογία του κόμματος, αυτό να μπει στο info-box. Οι διασαφηνίσεις - αντιρρήσεις κλπ ας υπάρχουν μέσα στο κυρίως κείμενο του άρθρου. --Flyax (συζήτηση) 07:24, 10 Ιουνίου 2012 (UTC)

Βασικά πρέπει να μπαίνει ότι τεκμαίρεται από τρίτες αξιόπιστες πηγές. Η ιδρυτική διακύρυξη αξίζει κάποια αναφορά, αλλά δεν αποτελεί τεκμήριο, γιατί δεν είναι ανεξάρτητη πηγή.--Πeriερgοs 07:30, 10 Ιουνίου 2012 (UTC)
Θεωρητικά αυτό που λες είναι σωστό. Στην πράξη φοβάμαι ότι χωλαίνει το πράγμα, εφόσον μιλάμε για σχηματισμούς με μικρή ιστορία τους οποίους η ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα δεν έχει - φαντάζομαι - μελετήσει επαρκώς ακόμα. Σε τελευταία ανάλυση, καλύτερα να λείπει τελείως το πεδίο από το info-box. --Flyax (συζήτηση) 07:53, 10 Ιουνίου 2012 (UTC)
Δε χρειάζεται να λείπει. Απλώς, για τα κόμματα για τα οποία δεν υπάρχει αξιόπιστη πηγή δεν συμπληρώνεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει αρκετή κάλυψη για να συμπληρωθεί αυτό το πεδίο. Αυτό που χρειάζεται είναι ενας υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και πολύ χρόνο για να βρει μια αξιόπιστη πηγή. --Πeriερgοs 08:18, 10 Ιουνίου 2012 (UTC)

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αντί να γραφτεί, από όποιον ενδιαφέρεται, μία παράγραφος για τις ιδειολογικές τάσεις που συνυπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καποιοι προσπάθησαν να βάλουν ταμπέλες χρησιμοποιώντας ως πηγή την εφημερίδα-όργανο ενός άλλου κόμματος. Είναι σαφής για μένα η πρόθεση, και δεν συμβαδίζει με την απαίτηση περί ουδετερότητας. Τα ίδια έχω να πω για την περίπτωση της Σουλεϊμάν. Οι κατηγορίες της ίδιας της υποψήφιας γράφτηκαν ως αντικειμενική αλήθεια και αγνοήθηκε η επιχειρηματολογία του Χριστόπουλου. Δυστυχώς μου φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν τη Βικιπαίδεια όργανο προώθησης των απόψεών τους (δηλ. όργανο προπαγάνδας). --Flyax (συζήτηση) 18:39, 22 Μαΐου 2014 (UTC)

Ενημέρωση εδρών[επεξεργασία κώδικα]

Χαίρετε. Επειδή είναι κλειδωμένη η σελίδα, μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον αριθμό των εδρών στη Βουλή όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου; Ευχαριστώ πολύ, --патриот8790Τενεκές 05:07, 20 Ιουνίου 2012 (UTC)

Μάλλον δεν υπάρχει κοινή λογική--The Elder (συζήτηση) 16:56, 8 Ιουλίου 2012 (UTC)

"Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο"[επεξεργασία κώδικα]

Δείτε εδώ. Αφαιρώ ό,τι πρέπει. Ασμοδαίος (συζήτηση) 16:23, 3 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Ιδεολογία[επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελείται πλέον από συνιστώσες, είναι ενιαίο κόμμα και η πολιτική του ιδεολογία δεν είναι πλέον πολυσυλλεκτική, αλλά μοναδική με ξεσπάσματα των πρώην συνιστωσών που διαφωνούν με την τωρινή σοσιαλδημοκρατική γραμμή του κόμματος που εκφραζόταν από την κύρια πρώην συνιστώσα του, τον ΣΥΝ. Υπάρχει πληθώρα άρθρων κριτικής για την εισροή στο κόμμα μελών του ΠΑΣΟΚ, τη μετάλλαξή του από το 2012 που έχει γίνει κόμμα υποψήφιο για κυβέρνηση και το φάσμα των ψηφοφόρων του στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ λέγεται ότι είναι πρώην μικροαστικά, στην πραγματικότητα ή στην αντίληψη, στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να μιλάει για κοσμικισμό. ΕΔΩ.

Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός, ο Ευρωκομμουνισμός και ο Ελευθεριακός Σοσιαλισμός είναι έννοιες οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος. Οι έννοιες έχουν γίνει λάστιχο για να ταιριάξει μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδεολογία που έχει σήμερα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοσιαλδημοκρατία. Και μία διαδικτυακή αναζήτηση θα σας δείξει και άρθρα που το στηρίζουν αυτό.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ανήκει ουσιαστικά στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, ουδεμία σχέση έχει με τον ευρωκομμουνισμό.

--exc (συζήτηση) 17:27, 28 Μαΐου 2014 (UTC)

Ενδιαφέρον σημείωμα, και θα άξιζε να συμφωνήσει ή να αντιπαρατεθεί κανείς μαζί του, αν βρισκόμασταν σε χώρο πολιτικών συζητήσεων και όχι σε χώρο συζητήσεων για εγκυκλοπαιδικά λήμματα. Όμως να δούμε μια παρεξήγηση: δεν υπάρχει πολυσυλλεκτική ιδεολογία, νομίζω, υπάρχει πολυσυλλεκτικό κόμμα με ποικιλία ιδεολογικών αποχρώσεων. Είναι πολύ πιθανό στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει μια τάση ή μια ιδεολογία, προς το παρόν όμως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Ιδεολογικές συγκρούσεις υπάρχουν και με το να τις βαφτίζουμε "ξεσπάσματα", δεν ξεμπερδεύουμε. Τέλος πάντων, για το λήμμα έχουμε ανάγκη από ουδέτερες αναλύσεις και πηγές. Προσωπικά, μόνο μία τέτοια έχω βρει, και μπορεί να κάνω λάθος ως προς την ουδετερότητά της, όμως παρέπεμψα σε αυτήν στο άρθρο. Γενικές αναφορές του τύπου «ψάξτε στο google» δεν βοηθούν. Είναι καλύτερα να μην γράφαμε τίποτε περί ιδεολογίας παρά να αναλωνόμαστε σε αφορισμούς που - σε τελευταία ανάλυση - δεν εξυπηρετούν παρά μόνο ιδεολογικές σκοπιμότητες. --Flyax (συζήτηση) 14:34, 29 Μαΐου 2014 (UTC)
Πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων για να γίνει υποβάθμιση του ενδιαφέροντος σημειώματος.
Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι ΔΕΝ γράφουμε σε εγκυκλοπαίδεια αυτή τη στιγμή. Οι σελίδες συζήτησης προσφέρονται για ακριβώς αυτό το λόγο, για να ξεκαθαρίσουμε τα ζητήματα του εγκυκλοπαιδικού λήμματος. Δεν κάνουμε συζήτηση/αντιπαράθεση για τις δικές μας προσωπικές αντιλήψεις.
Η τάση που έχει επικρατήσει, εφαρμόζεται και προπαγανδίζεται είναι η τάση του ΣΥΝ.
Είναι λίγο να βγαίνει η κα Δούρου και να λέει ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια που θα αλλάζει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, τονίζοντας μάλιστα πως οι δράσεις της Εκκλησίας συγκλίνουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ (για πηγή βλ. προηγούμενο); Είναι αυτή η στάση μία στάση που οδηγεί σε κοσμικό κράτος;
Ελευθεριακός Σοσιαλισμός. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αναρχικός; Πότε η κεντρική πολιτική γραμμή, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα έχει εκφράσει οτιδήποτε για ελευθεριακό σοσιαλισμό; Ο Slavoj Zizek που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνειδητά υπέρ του ρεφορμισμού και των ομαλών διαδικασιών για ησυχία μεταξύ των τάξεων. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να έχει αντικαπιταλιστικά συνθήματα, μόνο για κάτι καζινοκαπιταλισμούς λέει, που πρέπει να αλλάξουν σε υγιή καπιταλισμό. Αυτά μακράν απέχουν από τον ελευθεριακό σοσιαλισμό.
Όσο για το αν ανήκει στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό ή στην Σοσιαλδημοκρατία είναι περισσότερο δύσκολο να πει κανείς και λόγω της αλληλεπικάλυψης των ορών αυτών, αλλά και για το λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 αλλάζει ραγδαία από μήνα σε μήνα προς στο κέντρο, με τις πιο ραγδαίες μεταβολές να έχουν γίνει στο προεκλογικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, αν δεχτούμε ως δόκιμο τον όρο αριστερή σοσιαλδημοκρατία, αυτός πρέπει να παραπέμπει στο λήμμα για τη σοσιαλδημοκρατία και όχι τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. --exc (συζήτηση) 19:40, 29 Μαΐου 2014 (UTC)

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κινείται στο ευρύτερο φάσμα της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας Μοναχικός Λέων (συζήτηση) 16:26, 12 Ιουνίου 2020 (UTC)

Pronunciation Of SYRIZA[επεξεργασία κώδικα]

Forgive me for posting in English here, but i'd like to know from a native Greek speaker whether the pronunciation of SYRIZA typically heard in English media, with the Y and I sounding exactly alike (an 'ee' sound, as in the English word 'tree'), is correct. I would have thought that the Y, in Greek, was supposed to sound more like 'oo', as in the English word 'roof', say. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.168.133.49 (συζήτησησυνεισφορά) .

No, it is correct. The sound of "oo" is written in greek with an O following by an Y. You can listen to it from google translate or maybe you should consult the en:Help:IPA for Greek, knowing that "σύριζα" in IPA is written as [ˈsiɾiza]. Nuclear symbol.svg exc 07:03, 4 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Σχόλιο 9-10-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως ευρωσκεπτικιστικό Αναφορά: 89.210.10.223 21:54, 8 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει τον ευρωσκεπτικισμό από τα τέλη του 2015,με την αποχώρηση των αριστερών-κομμουνιστικών συνιστωσώνΜοναχικός Λέων (συζήτηση) 16:23, 12 Ιουνίου 2020 (UTC)

Λογότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Από τις περασμένες εκλογές του Ιουλίου,δε χρησιμοποιείται νέο λογότυπο; Πρέπει να ενημερωθεί και να αντικατασταθεί το παλιό. Μοναχικός Λέων (συζήτηση) 10:19, 4 Ιουνίου 2020 (UTC)

Σχόλιο 2 Μαρτίου 2021[επεξεργασία κώδικα]

Για ποιό λόγο ο διαχειριστής έχει κλειδώσει το άρθρο και δεν μπορεί να το επεξεργαστεί κανένας άλλος ;