Συζήτηση:Παλίμψηστον (περιοδικό)/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παλίμψηστον (περιοδικό)[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διατήρηση: παρουσιάζει εγκυκλοπαιδικότητα. --Diu (συζήτηση) 17:34, 21 Απριλίου 2018 (UTC) (διαγραφή)
Παλίμψηστον (περιοδικό) (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)

Διαγραφή Δεν φαίνεται να μπορεί να τεκμηριωθεί εγκυκλοπαιδικότητα και συνεπώς δεν φαίνεται να καλύπτει τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 09:00, 12 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή χωρίς εγκυκλοπαιδικότητα, όπως φαίνεται και από τις παραπομπές. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 09:05, 12 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Περιοδικό ενός σημαντικού φορέα, της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, περιοδικό με σημαντικούς συνεργάτες. Ενδεχομένως θα πρέπει να συγχωνευτεί με το λήμμα της Βιβλιοθήκης και, βέβαια, να γίνει επιμέλεια στο κείμενο. ——Chalk19 (συζήτηση) 10:23, 12 Απριλίου 2018 (UTC)

Τείνω προς τη συγχώνευση με το λήμμα της Βιβλιοθήκης, εφόσον δε βρεθούν οι κατάλληλες πηγές.--Texniths (συζήτηση) 12:00, 12 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Σημαντικότατο περιοδικό Λόγου της Ελλάδας. Χρειάζεται πηγές, αλλά σαφέστατα με τη σοβαρότητά του και την αξία των δημοσιεύσεων σε αυτό, υπάρχουν σίγουρα αναφορές στο περιεχόμενό του. Φορείς πολιτισμού, με στόχο παρόμοιο με τη Βικιπαίδεια, τα λογοτεχνικά περιοδικά είναι η αιχμή του δόρατος στην πνευματική ζωή των ανθρώπων. --Focal Point 21:35, 12 Απριλίου 2018 (UTC)

Η σημαντικότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Το notability όμως όχι. Η πολιτική της ΒΠ λέει ρητά πως το δεύτερο είναι το κριτήριο, όχι το πρώτο. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 05:17, 13 Απριλίου 2018 (UTC)
Η άποψη του Focal Point που υπονοεί ότι οι "Φορείς πολιτισμού, με στόχο παρόμοιο με τη Βικιπαίδεια" πρέπει να έχουν λήμμα στη ΒΠ, εξ αυτού και μόνο του λόγου, είναι ηθικολογία και δεν έχει καμιά σχέση με την τις οδηγίες της ΒΠ περί εγκυκλοπαιδικότητας. Το Άουσβιτς, που έχει λήμμα στη ΒΠ, ήταν "φορέας πολιτισμού" και στην "αιχμή του δόρατος στην πνευματική ζωή των ανθρώπων", ή μήπως μου διαφεύγει κάτι; ——Chalk19 (συζήτηση) 07:04, 13 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση per Focal. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει το Άουσβιτς μόνον αυτός που το αναφέρει μπορεί να γνωρίζει. --Ttzavarasσυζήτηση 11:11, 13 Απριλίου 2018 (UTC)

Αγαπητέ Ttzavaras ανέφερα ένα ακραίο -ίσως το πιο ακραίο- παράδειγμα ενός "φορέα θανάτου" για εκατομμύρια ανθρώπους που έχει λήμμα στη ΒΠ, στη βάση της εγκυκλοπαιδικότητας, όπως και κάθε φορέας, είτε "θανάτου" είτε "πολιτισμού" (η ΒΠ είναι ουδέτερη και ηθικά αδιάφορη σε αυτό του σημείο -μόνο οι πηγές την καθοδηγούν), αρκεί να τεκμηριώνεται η εγκυκλοπαιδικότητά του. Το δε σχόλιό μου υπάρχει σε συνδυασμό με άλλο παρόμοιο κι εκτενέστερο σχόλιο του ίδιου χρήστη, σε άλλη συζήτηση διαγραφής, όπου εκεί προβαλλόταν η θέση ότι όσοι φέρνουν προτάσεις διαγραφής για λήμματα φορέων πολιτισμού ή τις υποστηρίζουν, διαπράτουν κάτι "αδιανόητο" για συντάκτες της ΒΠ, επειδή η ΒΠ υποτίθεται ότι αγκαλιάζει αδιάκριτα κάθε "φορέα πολιτισμού". Δεν ξέρω αν ήταν ατυχής η αναφορά μου, αλλά αυτό είναι το πλαίσιό της. ——Chalk19 (συζήτηση) 11:23, 13 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Χρειάζεται επιμέλεια (Dor-astra (συζήτηση) 13:39, 14 Απριλίου 2018 (UTC))

Διατήρηση Κάποιος να το επιμεληθεί. Τείνω προς τη διατήρησή του ως λήμμα γιατί αποτελεί και μέσο έκφρασης πανεπιστημιακών καθηγητών και λοιπών πνευματικών ανθρώπων με τη δημοσίευσή σε αυτό επιστημονικών εργασιών ή άλλων πονημάτων τους. Το ότι εκδίδεται από έναν φορέα, όπως η Βικελαία, αποτελεί συν. Το ότι στην συντακτική του επιτροπή βρέθηκαν ή βρίσκονται πανεπιστημιακοί ή λοιποί άνθρωποι του πνεύματος, αποτελεί επιπλέον συν κατ' εμέ. Επίσης, σύμφωνα με την οδηγία περί εγκυκλοπαιδικότητας περιοδικών, σίγουρα θεωρείται αξιοσημείωτο περιοδικό, και παλιό είναι, και πολλά τεύχη έχουν εκδοθεί. Ωστόσο, δεν γνωρίζω αν επαληθεύεεται και το "όταν υπάρχουν αρκετές αναφορές γι'αυτό σε τρίτες ανεξάρτητες πηγές". Με μια γρήγορη έρευνα στο Google Scholar βρήκα αποτελέσματα με αναφορές τρίτων δημοσιεύσεων σε υλικό (άρθρα) δημοσιευμένο στο περιοδικό. Δεν ξέρω αν είναι αρκετές αυτές οι αναφορές/παραπομπές. Πάντως για να παραπέμπουν σε υλικό δημοσιευμένο σε αυτό το περιοδικό, τότε μάλλον η επιστημονική κοινότητα το θεωρεί "καταξιωμένο τόπο" ή όχι; Στα συν για τη διατήρησή του και η διαπίστωση ότι το "Παλίμψηστον" ως περιοδική έκδοση, συμπεριλαμβάνεται στις υψηλού επιπέδου εκδόσεις της Βικελαίας (πηγή: "Ιδού οι θησαυροί της Βικελαίας", άρθρο στην εφημερίδα Πατρίς, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011, σελ. 14.). --Enpatrais (συζήτηση) 15:52, 14 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Συμφωνώ με τις αναλύσεις των αγαπητών Chalk19, FocalPoint και Enpatrais. Είναι λήμμα, το οποίο καλύπτει βασικά κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας και για το οποίο υπάρχουν αξιόπιστες πηγές τεκμηρίωσης. Απαιτείται σαφώς περεταίρω επιμέλεια & τεκμηρίωση. Geoandrios (συζήτηση) 16:28, 14 Απριλίου 2018 (UTC)

  • σχόλιο Αυτές οι «αξιόπιστες πηγές τεκμηρίωσης» που ακριβώς υπάρχουν;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 17:08, 14 Απριλίου 2018 (UTC)
Αγαπητέ MARKELLΕ, επιτροχάδην, χωρίς να ψάξω διατριβές και πανεπιστημιακά, βιβλιοθήκες κ.λπ. παρατήρησα ότι υπάρχουν σαφώς αξιόπιστες πηγές & αναφορές - ενδείξεις - κατευθύνσεις κυρίως, με πιο "στοχοπροσήλωση", από εδώ, δευτερευόντως από εδώ (π.χ. κριτικές, παρουσιάσειςσε περιοδικά, όπως "Διαβάζω", "αντί", σε βιβλία π.χ. "Κρήτη & Ευρώπη", "Ιστορία της Κρήτης" κ.α.) (Προσοχή να μη γίνεται σύγχυση με το αντίστοιχο ελληνο-αγγλόφωνο περιοδ. του Καναδά) και με αρκετό ψάξιμο στο γενικό από εδώ. Geoandrios (συζήτηση) 18:22, 14 Απριλίου 2018 (UTC)
Έτσι όπως το έγραψες νόμιζα ότι εννοούσες μέσα στο λήμμα.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:27, 14 Απριλίου 2018 (UTC)
Αγαπητέ Geoandrios, ζητάμε λινκ σε ιστοσελίδα/πηγή η οποία να είναι ανεξάρτητη και να ασχολείται εκτενώς με το συγκεκριμένο άγνωστο περιοδικό. Οχι λίνκ σε ψαχτήρι και όχι λινκ σε ιστοσελίδα που να κάνει απλώς μια αναφορά στα πεταχτά. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 18:30, 14 Απριλίου 2018 (UTC)
Καλησπέρα. Μια μικρή διευκρίνιση. Ναι, το περιοδικό είναι πιθανόν άγνωστο, όπως λέτε, αλλά για εκείνο το τμήμα από το ευρύ κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο/ενημερωμένο με θέματα που δημοσίευονται στο περιοδικό ή που δεν το ενδιαφέρει. Δεν είναι υποχρεωμένο άλλωστε. Δεν παραμένει άγνωστο όμως για εκείνο το κοινό, στην Ελλάδα ή και αλλού, που ασχολείται είτε επιστημονικά είτε λόγω ενδιαφέροντος. Βικιφιλικά.--Enpatrais (συζήτηση) 11:46, 15 Απριλίου 2018 (UTC)
Συμφωνώ με τον Enpatrais. Το γεγονός ότι ένα περιοδικό χαρακτηρίζεται "άγνωστο" από κάποιους - που όντως τους είναι άγνωστο - δεν σημαίνει ότι είναι άγνωστο σε άλλους. Γι' αυτό παρακαλώ περισσότερη προσοχή σε όσα υποτιμητικά γράφονται. --Ttzavarasσυζήτηση 19:29, 16 Απριλίου 2018 (UTC)
Enpatrais, έχεις δίκαιο. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 19:33, 16 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση σημαντικό περιοδικό όπως έχει επισημανθεί ήδη παραπάνω. Gts-tg (συζήτηση) 00:11, 17 Απριλίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Όπως αναλύθηκε παραπάνω, είναι παλιό, έχει πολλά τεύχη, και υπάρχουν και τρίτες και αξιόπιστες πηγές. Wolfymoza (συζήτηση) 07:48, 20 Απριλίου 2018 (UTC)