Συζήτηση:Ιησούς Χριστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για βελτιώσεις στο λήμμα Ιησούς Χριστός.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Σχόλιο[επεξεργασία κώδικα]

Στην παραπομπή της θρησκευτικής εικόνας "Η Τελική Κρίση, Γιάκομπ Μπάκερ (περ. 1580)" πρέπει να διορθωθεί το όνομα του ζωγράφου. Είναι ο Γιάκομπ ντε Μπάκερ για τον οποίον ξεκίνησα άρθρο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80_%CE%BD%CF%84%CE%B5_%CE%9C%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%81

Εθνικότητα και υπηκοότητα[επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιησούς ήταν Εβραίος και δεν ήταν Ρωμαίος πολίτης. Το πρώτο είναι εθνικότητα και το δεύτερο υπηκοότητα. Για κάποιο λόγο οι "Πληροφορίες προσώπου" δεν αναφέρουν την εθνικότητα, αν και υπάρχει στο wikidata. Δείχνει μόνο την υπηκοότητα, αν υπάρχει. Πρέπει να γίνει κάποια προσαρμογή ώστε να αναφέρεται η εθνικότητα. Nxavar 10:48, 2 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Ο Ιησούς ήταν ο Άγνωστος Θεός του Πλάτωνα! Διάβασε το έργο του Πλάτωνα στο σύνολό του! Ήταν ο πρώτος Χριστιανός!
που το δες γραμμένο αυτό; δώσε βιβλίο, σελίδα ή καποια εργασία που να λέει κάτι τέτοιο Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 10:54, 19 Μαΐου 2017 (UTC)

Σχόλιο 27-5-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: υπό εξέλιξη

Ελάχιστες Παραπομπές Αναφορά: Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:54, 27 Μαΐου 2017 (UTC)

Μετά χαράς να προσθέσεις όσες μπορείς να βρεις.--Texniths (συζήτηση) 11:09, 27 Μαΐου 2017 (UTC)
Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει η παραπομπή για να γραφτεί το κείμενο; Νομίζω πρέπει να φύγουν αρκετά κομμάτια, παρά να προσπαθούμε να βρούμε παραπομπες. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 11:18, 27 Μαΐου 2017 (UTC)
Κανονικά ναι. Αλλά δυστυχώς το 2005 (όταν γράφηκε το λήμμα αυτό) η κοινότητα σκεφτόταν πολύ διαφορετικά στο θέμα των πηγών. Για αυτό και έχουμε πολλά λήμματα χωρίς πηγές από παλιά. Κατά την γνώμη μου η αφαίρεση περιεχομένου θα πρέπει να γίνεται αφού γίνει προσπάθεια να βρούμε παραπομπές.--Texniths (συζήτηση) 11:25, 27 Μαΐου 2017 (UTC)

Πρωτη Προταση δεν ειναι συντακτικά καν ορθή[επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη πρόταση "Ο Ιησούς (7-2 π.Χ. – 30-33) καταγωγής (από μητρός) από τη Ναζαρέτ (Ιησούς ο Ναζωραίος), έδρασε το 1 μ.Χ. αιώνα, πάνω στις διδασκαλίες και τη ζωή του οποίου έχει θεμελιωθεί ο Χριστιανισμός." δεν ειναι συντακτικά καν ορθή. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να μπουν στην πρωτη πρόταση οι λεπτομέριες για την μητέρα του. Πολλές αλλαγές, ας συζυτήσουμε πρώτα τι θα λεει ο προλογος και μετα ας τον γράψουμε. Το λήμμα τωρα δεν διαβάζεται... Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 10:52, 18 Ιουλίου 2017 (UTC)

H ιστορικότητα του Ιησού[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστης:ManosHacker, συμφωνα με την πηγή/ες που εσύ ο ίδιος επέλεξες να προσθέσεις, δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία ότι ο Ιησούς Χρηστος απο την Ναζαρέτ ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Απλά φαίνεται ότι οι περισσοτεροι ακαδημαϊκοί πιστεύουν οτι όντως υπήρχε. Αυτό δεν μπορεί όμως να μεταφραστεί σε απόλυτη καταφατική πρόταση. Παρακαλώ αναθεώρησε την πρώτη πρόταση. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 07:46, 19 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Η γνώμη μου είναι να μεταφέρουμε με ακρίβεια την εισαγωγή της αγγλικής, καθώς είναι αξιόλογο το λήμμα εκεί. Οτιδήποτε άλλο εκτιμώ πως θα οδηγήσει σε ατέρμονες συζητήσεις που θα μας αναστατώνουν.   ManosHacker 07:51, 19 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)
Ο εύκολος δρόμος της αντιγραφής. Κατανοώ όμως το σκεπτικό σου, αν και δεν συμφωνώ. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 07:59, 19 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)
Όλη η Βικιπαίδεια είναι μία παραλλαγμένη αντιγραφή. Δεν είναι ο εύκολος δρόμος είναι ο μόνος δρόμος και ο λογικότερος. Δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: 1) "αντιγράφεις" από βιβλία ή 2) "αντιγράφεις" αυτά που άλλοι αντέγραψαν από βιβλία. Χαλασμένο τηλέφωνο; Αυτό επιτρέπεται να κάνουμε. Επίσης, είναι ωραία η εισαγωγή της αγγλικής, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κι εδώ έτσι κι αλλιώς. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 20:19, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)
Να πω πάντως την αμαρτία μου, και γω ακολουθώ πολλές φορες αυτο τον δρόμο. Ιδανικά, σε 100 χρόνια, αν αφεθει η ανθρωποτητα να προοδέψει, η AI, θα μεταφράζει αυτόματα τα λήμματα της αγγλικής ΒΠ, την οποία θα γράφουν ΑΙ-bots, και οι βικιπαιδιστες θα τσακώνονται για τους αλγόριθμους τους. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 20:29, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)
Δεν είναι αμαρτία καλέ. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο... Μάλιστα δε, το θεωρώ και χαζό, αν κάποιος πριν από εσένα, έχει κάνει μία πολύ ωραία παραλλαγμένη αντιγραφή από βιβλία, να μην τη χρησιμοποιήσεις. Μην το πάμε τώρα γενικότερα στην ευκολία της εποχής γιατί θα ήταν υποκρισία να το κάνουμε σε κάποια σελίδα του διαδικτύου. Έχω ακούσει πολλούς να κράζουν το διαδίκτυο στο διαδίκτυο... Και μακάρι να μπορούσαμε να αποκτήσουμε ποιητικά λήμματα μέσω αυτοματισμών. Δεν είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε όσο το δυνατόν πιο μίζερα. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 22:18, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Εκκρεμει παραπομπή[επεξεργασία κώδικα]

"Λόγω της μεγάλης θρησκευτικής αναταραχής[εκκρεμεί παραπομπή] που δημιούργησε με την ζωή και τη διδασκαλία του, ο Ιησούς καταδικάστηκε σε θάνατο από θρησκευτικό δικαστήριο των Εβραίων...."

Τοποθέτησα το εκκρεμει παραπομπή στο πιο πάνω απόσπασμα γιατι εκκρεμεί παραπομπή. Παρακαλώ να σταματήσουν οι τυφλές αναιρέσεις. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 20:27, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Καταδίκη Ιησού[επεξεργασία κώδικα]

"Το κείμενο της καταδικαστικής απόφασης εισέρχεται στο ουσιαστικό μέρος, που «κρίνει και καταψηφίζει» τον Χριστό «εις θάνατον». Τον χαρακτηρίζει ως επαναστάτη, ταραχοποιό, «άνθρωπον στασιώδη» εναντίον του μωσαϊκού νόμου και εναντίον του αυτοκράτορα Τιβέριου. Καθορίζει τη θανάτωσή Του διά σταυρώσεως με καρφιά. Δικαιολογεί την απόφαση αυτή με κατηγορίες κατά του Χριστού ότι τάχα προκαλούσε εξέγερση όχλου, πολλών πλουσίων και φτωχών στην Ιουδαία και κυρίως διότι εμφανιζόταν ως Υιός του Θεού και βασιλεύς του Ισραήλ".

--194.219.130.93 21:05, 4 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)