Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σιγέριχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιγέριχος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 370 (περίπου)
Βαλκάνια[1]
Θάνατος8  Σεπτεμβρίου 415[2][1]
Βαρκελώνη
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΑδέλφιαSarus
ΟικογένειαΔυναστεία των Αμαλών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Βησιγότθων (Αύγουστος 415 – Σεπτέμβριος 415)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σιγέριχ, Sigeric, (απεβ. 22 Αυγούστου 415) ήταν Βησιγότθος βασιλιάς για επτά ημέρες το 415.

Ο προκάτοχός του, Aταούλφ, είχε τραυματιστεί θανάσιμα στους σταύλους του στο ανάκτορό του της Bαρκελόνης από έναν φονιά. Ο φονιάς ήταν πιθανώς πιστός υπηρέτης του Σάρου, ενός Γότθου ευγενούς και προσωπικού εχθρού, τον οποίο ο Ατάουλφ είχε σκοτώσει νωρίτερα. Στο τέλος του Αταούλφ, η φατρία του Σάρου, οι Aμάλοι, παραβίασε τη γοτθική παράδοση της διαδοχής, κάνοντας αμέσως ηγεμόνα τον Σιγέριχ, τον αδελφό του Σάρου.

Αφού έγινε βασιλιάς, ο Σιγέριχ δολοφόνησε τα παιδιά του Aταούλφου από την πρώτη του σύζυγο. Ανάγκασε επίσης τη Γάλλα Πλακιδία, χήρα του Aταούλφ και κόρη του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄ και αδελφή του Αυτοκράτορα Ονώριου, να περπατήσουν περισσότερα από δώδεκα μίλια με τα πόδια ανάμεσα στο πλήθος των αιχμαλώτων, που οδηγούνταν μπροστά από το έφιππο Σιγέριχ. Την έβδομη ημέρα μετά την ανάρρησή του, ο Σιγέριχ δολοφονήθηκε και τον αντικατέστησε ο συγγενής τού Αταούλφου, Βάλλια. [3]

Επειδή ο Σιγέριχ ήταν των Aμάλι, μέλος μίας αντίπαλης υποομάδας με βάση τη φυλή μεταξύ των Βησιγότθων του Μπάλτι (στην οποία ήταν μέρος ο Aτάουλφ και ο Βάλλια), ο Σιγέριχ είναι ο μόνος που δεν ανήκει στη διαδοχή των βασιλέων, που συνήθως ονομάζονται η δυναστεία των Μπάλτι, αν η βασιλεία ορίζεται από δυναστικές συνδέσεις των Μπαλτών. Λόγω αυτού, καθώς και του γεγονότος ότι η βασιλεία του ήταν σφετερισμός και σύντομη, ο Σιγέριχ δεν εμφανίζεται σε ορισμένους καταλόγους βασιλέων των Βησιγότθων.

  1. 1,0 1,1 Royal Academy of History.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 143176145. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  3. Olympiodorus Fragment 26

Αναφορές και εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sigerico στο Wikimedia Commons