Βάλλιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάλλιας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος419[1]
Τουλούζη
Χώρα πολιτογράφησηςΔυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας[2]
Οικογένεια
ΓονείςΑθανάριχος
ΟικογένειαΔυναστεία των Βάλτων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Βησιγότθων (415–418)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βαλλιας ή Βάλιας (Wallia, επίσης Walha) (π. 385-418 μ.Χ.) από τον Οίκο των Μπαλτ υπήρξε Βησιγότθος πολεμιστής και βασιλιάς του Βησιγοτθικού Βασιλείου από το 415 έως το 418. Εκλέχτηκε βασιλιάς μετά την δολοφονία του Αταούλφου και αμέσως μετά του Σιγέριχου το 415.

Από νωρίς, συνήψε συνθήκη με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έκανε ειρήνη με τον Αυτοκράτορα Φλ. Ονώριο, ενώ επίσης επέστρεψε στον Ονώριο την αδελφή του, Γάλλα Πλακιδία που είχε προηγουμένως παντρευτεί τον Αταούλφο. Ως κέρδη από αυτές τις συμφωνίες, ο Βάλλιας παρέλαβε την περιοχή της Ακουιτανίας το 417 ως έδρα των Βησιγότθων, οι οποίοι θα αναγνωρίζονταν από την Ρώμη ως σύμμαχοι (Φοιδεράτοι, foederati). Ο Βάλλιας εγκαθίδρυσε την έδρα του στην Τουλούζη, η οποία έγινε πρωτεύουσα του Βησιγοτθικού βασιλείου για το υπόλοιπο του 5ου αιώνα.

Τον διαδέχθηκε ο νόθος γιος ή γαμπρός τού Αλάριχου, ο Θεοδώριχος Α΄ το 418. Λόγω ελλιπών πηγών, ο τόπος και ο χρόνος του τέλους του Βάλλια δεν είναι σαφείς. Μετά την εισβολή στην Ισπανία φαίνεται να απεβίωσε στη μάχη, είτε από κάποια άγνωστη αιτία. Η βασιλεία του Θεοδώριχου Α΄ αρχίζει το 418, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Walia στο Wikimedia Commons