Νεονορβηγικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επίσημη μορφή της γραπτής γλώσσας ανά δήμο στη Νορβηγία. Μπλε: Νεονορβηγικά, Κόκκινο: Μποκμάλ, Γκρι: Ουδέτερος δήμος.

Τα νεονορβηγικά (νινόρσκ)[1] είναι ένα από τα δύο γραπτά πρότυπα της νορβηγικής γλώσσας, μαζί με τη Μποκμάλ. Τα νεονορβηγικά επισημοποιήθηκαν το 1929 ως μια από τις δύο επίσημες διαιρέσεις της προφορικής νορβηγικής γλώσσας (Λάντσμαλ) με τη δανονορβηγική γραπτή γλώσσα (Ρίκσμαλ ή Μποκμάλ) του Ίβαρ Άασεν. Τα Νινόρσκ είναι ποικιλία που συγγενεύει περισσότερο με το Λάντσμαλ ενώ η Μποκμάλ συγγενεύει περισσότερο με τη Ρίκσμαλ.

Στις τοπικές κοινότητες, το ένα τέταρτο των δήμων της χώρας έχουν δηλώσει τα νεονορβηγικά ως επίσημη μορφή της γλώσσας και σε αυτούς κατοικεί το 12% του πληθυσμού της χώρας. Τα νεονορβηγικά διδάσκονται σε όλα τα σχολεία της χώρας, ανεξαρτήτως ορθογραφικού προτύπου (δηλαδή διδάσκεται και στα σχολεία των δήμων που έχουν υιοθετήσει τη μορφή Μποκμάλ ή παραμένουν γλωσσικά ουδέτερα).[2] Μεταξύ των δήμων που δεν έχουν υιοθετήσει τα νεονορβηγικά, οι μισοί παραμένουν γλωσσικά ουδέτεροι και οι μισοί έχουν υιοθετήσει τη Μποκμάλ.[3]

Τέσσερις κομητείες της Νορβηγίας (Ρόγκαλαντ, Χόρνταλαντ, Σογκν ογκ Φιορντάνε και Μέρε ογκ Ρόμσνταλ) έχουν καθιερώσει τα νεονορβηγικά ως την επίσημη γλωσσική μορφή των νορβηγικών. Αυτές οι κομητείες αποτελούν μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Δυτικής Νορβηγίας.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vikør, Lars S. (2015). «Norwegian: Bokmål vs. Nynorsk». Språkrådet. Språkrådet. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017. ... two distinct written varieties: Bokmål (‘Book Language’) and Nynorsk (‘New Norwegian’). 
  2. «Læreplan i norsk (NOR1-05)». www.udir.no (στα Νορβηγικά Μποκμάλ). Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2018. 
  3. «Ivar Aasen-tunet» (στα Norwegian Nynorsk). Nynorsk kultursentrum. 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Språkstatistikk – nokre nøkkeltal for norsk». Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2007. [νεκρός σύνδεσμος]