Βουντούχλα Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Σκουροπόταμος (ή Βουντούχλα) στο Κάτω Μαστραντώνη Αχαΐας.
Το χωριό Καρπέτα Αχαΐας στην άκρη του κάμπου της Βουντούχλας.

Ο όρος "Βουντούχλα" αφορά τοπωνύμιο, χείμαρρο, αρχαία πόλη και πεδινή έκταση (κάμπο) του Νομού Αχαΐας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία περιοχή του πρώην Δήμου Τριταίας, στην οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1901 εμποροπανήγυρη - ζωοπανήγυρη, σύμφωνα μάλιστα με την πρόβλεψη σχετικού βασιλικού διατάγματος[1].
  2. Με τον ίδιο όρο υπάρχει και χείμαρρος[2] που διασχίζει την ευρύτερη περιοχή, τον λεγόμενο κάμπο της Βουντούχλας, σε πολλά τμήματα κατά μήκος σχεδόν της διαδρομής της Εθνικής Οδού Πατρών-Τριπόλεως (Ε111), ο οποίος ονομάζεται και Σκουροπόταμο, επειδή περνάει κοντά από το χωρίο Σκούρα, και χύνεται στον Πηνειό ποταμό, στο τμήμα του ανάμεσα στα χωριά Κάλφας και Καρπέτα. Έχει μήκος 17,9 χιλιόμετρα[3].
  3. Οροπέδιο της Βουντούχλας θεωρείται σχεδόν όλη η πεδινή και ημιορεινή περιοχή[4] του πρώην δήμου Τριταίας, την οποία διαρρέει ο ομώνυμος χείμαρρος και διασχίζει η Εθνική Οδός Πατρών-Τριπόλεως (Ε111), έχοντας ως βορειότερο σημείο της το χωριό Χιόνα και το Κομποβούνι, νοτιότερο σημείο της είναι το χωριό Καρπέτα, ενώ δυτικό όριό της είναι η λεγόμενη[4] λοφοσειρά Καλάνη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 409 μέτρα.
  4. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση της περιοχής εκεί υπήρχε αρχαία πόλη που οι βοσκοί έλεγαν ότι τα κατσίκια πηδούσαν από κεραμίδι σε κεραμίδι. Ο Γερμανός ιστορικός Γουσταύος Χέρτσμπεργκ αναφέρει κώμη με το όνομα Βουνδούκλα στην περιοχή τον 9ο-10ο αιώνα μ.Χ.[4]

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της Βουντούχλας δύο χάνια για τη εξυπηρέτηση των διερχομένων, αυτά του "Καραχάλιου" και του "Μπαλάση"[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστοσελίδα Δήμου Ερυμάνθου, Δημοτική Ενότητα Τριταίας. Ανακτήθηκε: 18/11/2014.
  2. Φαίνεται λ.χ. με το όνομα Vundukla σε χάρτη του 1890. Βλ. Philippson 1890.
  3. Βλ. ΥΠΕΚΑ 2012, σελ. 42.
  4. 4,0 4,1 4,2 Τριανταφύλλου 1995, τ. Α', σελ. 345.
  5. Τόμπρος 2008 (υπό έκδοση), σελ. 20. (ηλεκτρονικό έγγραφο)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Βουντούχλα.