Αροάνιος ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αροάνιος ποταμός
ΕκβολέςΛάδωνας
Μήκος12 km
ΠαραπόταμοιΚλείτορας ποταμός
Άποψη από το τοπίο στις πηγές του Αροανίου ποταμού
Οι καρστικές πηγές. Μετά από μια μικρή απόσταση: 41 πολύ μικρές εξόδοι εκδίδουν μια μεγάλη ποσότητα νερού


Δάσος από πλατάνια σε άμμο και χαλικια. Τα δέντρα μεγαλώνουν καλά με αφθονία του νερού.

Ο Αροάνιος (γράφεται και Αροάνειος) ή Ρουφιάς ή και ρέμα της Κατσάνας είναι παραπόταμος του Λάδωνα. Πηγάζει από τα Αροάνια Όρη, γνωστότερα ως Χελμός. Το νερό πηγάζει από την υψηλή ανθρακική οροσειρά Αροάνια (1500-2300 μέτρα). Μετά από 12 χιλιόμετρα συναντά τον Λάδωνα (κοντά στα Παγκραταίικα Καλύβια Αχαΐας) στην περιοχή της «Χελωνοσπηλιάς».[1]

Ο ποταμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός έχει μεταφέρει θραύσματα πετρωμάτων, χώμα και υπολείμματα φυτών από της οροσειρά της Αροάνια, για να την καταθέσετε στην κοιλάδα. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό στης υγρές εποχές του τεταρτημορίου (Quaternary).[2] Επιπλέον, τα θραύσματα βράχων από τα γύρω βουνά σχημάτιζαν περοσσότερα στρώματα ιζήμάτων στην κοιλάδα.[3] Η επιφάνεια της κοιλάδας καλύφθηκε σταδιακά από στρώματα από αργιλώδες, γόνιμο εδάφος. Ο πληθυσμος των χωριών και των μικρών πόλεων καλλιέργησαν το έδαφος. Στην είσοδο μιας άλλης κοιλαδας – το δέλτα του Ποταμου Ξηρορέμα από τη δύση - η κοιλάδα διευρύνθηκε. Εδώ, στην πλαγιές ενός λόφου αναπτύχθηκε η μεγαλύτερη πολη της κοιλάδας: Κλειτορία. Η κοιλάδα είναι σήμερα μια γραφική, με όμορφους κάμπους και χωράφια, με κήπους και πολλά δέντρα. Το όνομα της κοιλάδας είναι Κατσάνα. [4]

Οι ποταμοί Λακάδα, Ξηρορέμα, και ο χείμαρρος Κλείτορας συγχωνεύονται με τον Ποταμό Αροάνιο. Ο Ποταμός Αροάνιος δεν πρέπει να συγχέεται με ένα μικρό ποτάμι, το οποίο ονομάστηκε από την Δημοτική Περιφέρεια Αρωνίας. Αυτό χύνεται στον Ποτάμό Έρύμανθο στο χωριό Τριπόταμα Αχαΐας.

Οι καρστικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καρστικές πηγές του Ποταμός Αροανίου βρίσκονται κατώ από τον μικρό δάσος των “πλαντανικών δέντρων“ (580χ30μ), κοντά σε το χωριό του Πλανητέρο Αχαΐας. Τα δέντρα του πλατάνου ωφελούν από το νερό των καρστικών πηγών. Οι πολύ μικρές έξοδοι εκδίδουν μια τεράστια ποσόστητα καρστικπού νερού μετά από μια σχετικά μικρή απόσταση. Τροφοδοτούν τον Ποταμό Αροάνιο (Λεκάνη απορροής της οροσειράς της Αορανίας). Μια λεπτομερής διεθνής γεωλογική μελέτη απαριθμεί 41 μικρές εξόδους.[5]. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα νερά της εξόδου αναδύονται ευθέως από τα τοπικά καρστικά στρώματα, που εμφανιστεί εδώ, ή αναδύονται από το Ιζηματογενές πέτρωμα (πυριτόλιθοι, Άμμος ή χαλίκια).

Στις πηγές του ποταμού υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας και πολλά εστιατόρια και μαγαζιά με τουριστικά είδη υποτίθεται ότι κάνουν το τοπίο ειδυλλικό. Η περιοχή το καλοκαίρι αποτελεί μέρος κυριακάτικης εξόρμησης για τους κατοίκους, ακόμα και της Πάτρας παρά την μεγάλη απόσταση.

Περιβάλλον και τη φύση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές κάτω από την δασώδη περιοχή είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο κομμάτι της φύσης - ένας αληθινός "Γεωτόπος" - σπάνιος όχι μόνο στην Ελλάδα. Πρέπει να διατηρηθεί και να προστατεύεται αναλόγως (δείτε επίσης τη φωτογραφία).[6] Το φυσικό μνημείο κυριαρχείται (ανισόρροπος) από τον εμπορικό τουρισμό. Οι βεράντες των εστιατορίων και των κτιρίων στέκονται απευθείας στην εύθραυστη φύση (δείτε επίσης το φωτογραφικό έγγραφο).[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Δείτε εξωτερικοί σύνδεσμοι: Το χωριό «Χελωνοσπηλιά», Αχαΐα, συμμετείχε στην εξέγερση του έθνους το 1821
 2. Σε αύτό το γεωλογικό χρονικό διάστημα (2,5 εκατομμυρόων ετών μέχρι σήμερα) της Αποσάθρωσης (weathering), της διάβρωσης (erosion), της απογύμνωσης (denudation) της οροσειράς, η κοιλάδα του ποταμού και ο ποταμός αποκτούν τη σημερινή μορφολογία τους. Ο ποταμός ήταν πιθανώς πολύ μεγαλύτερος, με μεγαλύτερες ποσότητες χαλίκια και νερό. Δείτε την εικόνα: Image:Giswil06.JPG
 3. Δείτε επίσης την εικόνα: Image:Κορυφογραμμή Πίνδου Τζούρτζας.JPG.
 4. Δείτε εξωτερικοί σύνδεσμοι: Χάρτης της περιοχής, toponavigator
 5. A. Morfis, etal, σελ. 123
 6. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠ) της Κλειτορία Αχαΐας - μαζί με περίπου 60 άλλα κέντρα, Πελοποννήσου και Ελλάδας - θέλουν να ευασθητοποιήσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το περιβάλλον.
 7. Στην Ελλαδα η αφθονία του νερού στο φυσικό περιβάλλον είναι σπάνια. Ο τόπος είναι ελκυστικός για τους τουρίστες και εκείνους με εμπορικά ενδιαφέροντα. Αλλά οι τουρίστες θα πρέπει να περιοριστούν λίγο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • A. Morfis, Athens, H. Zojer, Graz. Karst Hydrogeology of the Central and Eastern Peloponnesus (Greece), Steirische Beiträge zur Hydrogeologie, Graz (Austria) 1986
 • Παπανδρέου, Γεώργιος. Καλαβρυτινή επετηρίς: ήτοι πραγματεία περί της ιστορικής των Καλαβρύτων επαρχίας. Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων Μιχαήλ Ι. Σαλιβέρου, Εν Αθήναις 1906. Δείτε επίσης Εξωτερικοί σύνδεσμοι.
 • Αλεξοπούλου, Γεωργία Ζώης. Συμβολή στην αρχαιολογία και τοπογραφία της Αζανίας (Βόρειας Αρκαδίας), Επαρχία Καλαβρύτων. Αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάτρα 2009. Δείτε επίσης Εξωτερικοί σύνδεσμοι.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση "Προγραμμάτα Περιβαλλοντικά Εκπαίδευσης" για εκπαιδευτικούς με τις περιβαλλοντικές τους ομάδες τους, από σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠ), Κλειτορία Αχαΐας, 2004. Δείτε επίσης Εξωτερικοί σύνδεσμοι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]