Τρίτωνας ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τρίτωνας ποταμός
ΕκβολέςΑλφειός

Ο Τρίτωνας είναι ποταμός στο νομό Ηρακλείου, σημερινός ποταμός Γιόφυρος ή Καρτερός. Είναι ο τόπος γέννησης της θεάς Αθηνάς, της αποκαλούμενης Τριταγένειας (αυτής που γεννήθηκε στον ποταμό Τρίτωνα ή κατά τον Ηρόδοτο στην Τριτωνίδα λίμνη). Στις πηγές του Τρίτωνα και κοντά στην πόλη Θέναι ή Θένναι (ίσως σημερινός Σαμπάς, έπεσε ο ομφάλιος λώρος του Δία ως μωρού κατά τη μεταφορά του από το Δικταίο στο Ιδαίο άντρο. Η περιοχή ονομάστηκε Ομφάλιο Πεδίο και σήμερα είναι η περιοχή Πεδιάδα Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Διόδωρο το Σικελιώτη αναφέρεται: «Μυθολογούσι δε και την Αθηνάν κατά την Κρήτην εκ Διός εν τας πηγάς του Τρίτωνος ποταμού γεννηθήναι, διό και Τριτογένειαν ονομασθήναι.» ( μτφ.Αναφέρουν το μύθο, ότι και η Αθηνά γεννήθηκε στην Κρήτη, από τον Δία, στις πηγές του ποταμού Τρίτωνα και γι αυτό λεγόταν Τριτογένεια»). Κατά τον Ηρόδοτο η θεά Αθηνά είναι κόρη του Ποσειδώνα και της Τριτωνίδας λίμνης (Δ 180). Είναι πιθανό η Τριτωνίδα λίμνη να είναι η γνωστή λίμνη και το σπήλαιο Νεραϊδόσπηλιος.

Ο Τρίτωνας είναι επίσης μικρός ποταμός της Ηλειας και ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού. Σύμφωνα με την παράδοση των Ελλήνων, ήταν ο τόπος γέννησης της θεάς Αθηνάς (οι Έλληνες μετέφεραν τη μυθολογία της Κρήτης σε άλλα μέρη όπως π.χ. τον τόπο γέννησης του Δία)

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τρίτων Ηρακλείου: Το Αστρακιανό και το Κουναβιανό είναι δύο καταπράσινα φαράγγια που ενώνονται κοντά στο Σκαλάνι και συνεχίζουν ενιαία την πορεία τους ως τον Καρτερό. Το συνολικό μήκος του δικτύου των δύο φαραγγιών είναι 21 χλμ. Βρίσκονται ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Γιούχτα. Είναι πολύ εύκολα για πεζοπορία, ιδανικά για παιδιά και οικογένειες. Το μεγαλύτερο φαράγγι, το Αστρακιανό, ξεκινάει βορειοδυτικά από τη θέση Κολομόδι (τοποθεσία Παλιάρδας) και διατρέχει την περιοχή του έρημου χωριού Κάτω Αστρακοί με την περίτεχνη Αστρακιανή Καμάρα. Από τους Κάτω Αστρακούς ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στην τοποθεσία Νεραϊδόσπηλιο με την όμορφη λίμνη και με το σπήλαιο μέσα από το οποίο αναβλύζει νερό.

Από εδώ ουσιαστικά ξεκινάει η πορεία κατά μήκος του ποταμού Καρτερού σε κατάφυτο μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί με ξύλινες γεφυρούλες και κιγκλιδώματα στα δύσκολα σημεία. Αφού περάσουμε τη γέφυρα των Αϊτανίων, φτάνουμε στην περιοχή Καλή Ράχη όπου το Αστρακιανό ενώνεται με το Κουναβιανό Φαράγγι. Από την Καλή Ράχη το ενιαίο πλέον φαράγγι προχωράει ως τον Καρτερό μέσα από πολύ καλά οργανωμένο μονοπάτι. Το κοινό τμήμα, γνωστό ως Φαράγγι Καρτερού, διέρχεται δίπλα από παλιούς νερόμυλους και την παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στην έξοδό του, στην τοποθεσία Μέσα Καρτερός, δίπλα στο παλιό χάνι και στον δεύτερο ναό του Αγίου Νικολάου, υπάρχει θέση ανάπαυσης ιδανική για πικ νικ. Εδώ φτάνει δρόμος που ξεκινάει από τον Καρτερό.

Το Αστρακιανό φαράγγι (Αστρακοί – Καλή Ράχη) έχει μήκος περίπου 7 χλμ και η χαλαρή πορεία σε αυτό διαρκεί 3-4 ώρες. Αντίστοιχα το μονοπάτι στο Κουναβιανό Φαράγγι (Πεζά – Καλή Ράχη) έχει μήκος περίπου 4 χλμ και η πορεία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Το κοινό τμήμα του Φαραγγιού του Καρτερού ως τον ναό του Αγίου Νικολάου (Καλή Ράχη - Μέσα Καρτερός) έχει μήκος περίπου 6 χλμ. Η διαδρομή μέσα στα φαράγγια είναι πλούσια σε φυσικά, μορφολογικά, αισθητικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πηγές, λιμνούλες, ποτάμι, μικρούς καταρράκτες και πλούσια βλάστηση. Στο φαράγγι προπολεμικά λειτουργούσαν 10 νερόμυλοι, ενώ οι ντόπιοι ψάρευαν στα νερά χέλια και καβούρια που, απ’ ότι λένε, υπάρχουν ακόμα . [1]

Ο Τρίτων Ηλείας: Πηγάζει από το όρος Μίνθη και κατά την πορεία του περνά κοντά από την αρχαία Αλίφειρα και σύμφωνα με μία εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας[εκκρεμεί παραπομπή]?? είναι ο αρχαίος ποταμός Τρίτωνας όπου γεννήθηκε η θεά Αθηνά[1]. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη ο αρχαίος ποταμός Τρίτωνας που γεννήθηκε η θεά βρίσκεται στην Κρήτη και πιθανότατα είναι ο Γιόφυρος[2]. Στην περιοχή της σημερινής ιεράς μονής Σεπετού σχηματίζει μικρό φαράγγι με καταρράκτες[3]. Συναντά τον Αλφειό και χύνεται σε αυτόν στο χωριό Ηραία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «River Trekking». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013. 
  2. Ποταμός Γιόφυρος
  3. «Μονή Σεπετού, Αρχαία Αλιφείρα, φαράγγι Τρίτωνα, καταρράκτες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013.