Ερύμανθος ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ερύμανθος είναι ποταμός της Πελοποννήσου που πηγάζει από το ομώνυμο όρος Ερύμανθος[1] και εκβάλλει στον ποταμό Αλφειό.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχηματίζεται από πηγές που βρίσκονται στην νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου βουνού στην Αχαΐα κι έχει μήκος 60 χιλιόμετρα[1]. Αρχικά τα νερά έχουν την ονομασία Νουσαΐτικο[2] και κατεύθυνση νοτιοανατολική μέχρι το χωριό Τριπόταμα που εκεί ενώνονται με τα νερά του Αροανίου και του Σειραίου που πηγάζουν στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στον Ερύμανθο και στα Αροάνια όρη στην Αχαΐα, έτσι ο Ερύμανθος γίνεται ποτάμι[1]. Μετά τα Τριπόταμα ο ποταμός βρίσκεται έξω από τα σύνορα της Αχαΐας και γίνεται φυσικό σύνορο ανάμεσα στον Νομό Ηλείας και στον Νομό Αρκαδίας και για λίγο έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική, αλλά στη συνέχεια, ρέει από βορρά προς νότο μέχρι να ενωθεί με τον Αλφειό λίγο δυτικότερα του Λάδωνα.

Ο ποταμός συνθέτει ένα φυσικό περιβάλλον ανάμεσα από το ανάγλυφο του ορεινού συγκροτήματος της οροσειράς Ερυμάνθου, με πολλά παραδοσιακά γεφύρια, παλιούς νερόμυλους και τον όλο υδάτινο πλούτο του[1]. Είναι ορμητικός και στα νερά του γίνονται αγώνες κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ[1].

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ερύμανθος αναφέρεται και στους αρχαίους Ορφικούς ύμνους. Επίσης ενδεικτικό της σημασίας του ποταμού στην αρχαιότητα, είναι ότι κοντά στις όχθες του είχε κτιστεί η ισχυρή οικονομικά πόλη-κράτος Ψωφίς στην οποία και λατρευόταν ως Θεός[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Νίκου Κ. Σακελλαροπουλου, Λεχούρι και Κερέσοβα, Ριζοχώρια του μυθικού Ερύμανθου, Πάτρα 2012. ISBN 978-960-93-4900-0
  2. Από το παλιό όνομα Νουσά του χωριού Αστράς.
  3. "... Ψωφιδίοις δὲ καὶ παρὰ τῷ Ἐρυμάνθῳ ναός ἐστιν Ἐρυμάνθου καὶ ἄγαλμα...Παυσανία Αρκαδικά

Βιβλιογραφία - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Κ. Σακελλαρόπουλος, Λεχούρι και Κερέσοβα, Ριζοχώρια του μυθικού Ερύμανθου, Πάτρα 2012. ISBN 978-960-93-4900-0
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση