Ντμίτρι του Σούζνταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ντμίτρι του Σούζνταλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1322 ή 1324
Σούζνταλ
Θάνατος5  Ιουλίου 1383
Νίζνι Νόβγκοροντ
Χώρα πολιτογράφησηςGrand Principality of Vladimir
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςVasilisa Konstantinovna
ΤέκναΒασίλι Κιρντιάπα
Ευδοξία της Μόσχας
Semen Dmitrievich of Suzdal
Ivan Dmitrievich of Nizniy Novgorod
Princess Maria Dmitrievna of Nizhny Novgorod[1]
ΓονείςKonstantin Vasilyevich και Helen[2]
ΑδέλφιαAndrey Konstantinovich
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντμίτρι Κωνσταντίνοβιτς (ρωσ.: Дми́трий Константи́нович, ο λεγόμενος μονόφθαλμος, 1322 - 5 Ιουνίου 1383) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας του Σούζνταλ και του Νίζνι-Νόβγκοροντ. Κυριάρχησε στην πολιτική κατά την ανηλικιότητα τού γαμπρού του Ντμίτρι Ντονσκόι πρίγκιπα της Μόσχας. Ο κλάδος που ανήκει, των Σουίσκι, έλαβε το όνομά του από τον γιο του Βασίλι Κιρντιάπα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Κωνσταντίν, γιου του Βασίλι, γιου του Αντρέι Β΄ μεγάλου πρίγκιπα του Βλαντίμιρ. Ο Αντρέι ήταν γιος του Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ και αυτός με τη σειρά του γιος τού Βσέβολοντ Γ΄ του πολύτεκνου.

Κληρονόμησε το Σούζνταλ το 1359 και το Νίζνι-Νόβγκοροντ το 1365. Καθώς οι ανατολικές περιοχές του ήταν συνεχώς εκτεθειμένες στις επιθέσεις των Τατάρων, η πολιτική του προς αυτούς ήταν συμφιλιωτική κυρίως. Μετά από κάποια εξέγερση με τον Ντμίτρι της Μόσχας, ο χάνος της Χρυσής Ορδής τον εγκατέστησε μεγάλο πρίγκιπα του Βλαντίμιρ. Κατά τη διακυβέρνησή του φιλονικούσε κατ' επανάληψη με τη Δημοκρατία του Νόβγκοροντ για τις επιδρομές των πειρατών της πόλης τους. Αυτοί λεηλατούσαν την πρωτεύουσά του και τις αγορές των Τατάρων στον Βόλγα.

Τρία έτη μετά εκθρονίστηκε και έπρεπε να κάνει ειρήνη με τον Ντμίτρι, παντρεύοντας την κόρη του Ευδοξία με αυτόν. Ενώνοντας τον στρατό του με του Ντμίτρι, οδήγησε μία συμμαχική επίθεση στους Βουλγάρους του Βόλγα και στη Μορντοβία. Το 1377 οι συμμαχικοί στρατοί ηττήθηκαν από τους Τατάρους στον ποταμό Πιάνα, διότι -όπως αναφέρει ο χρονικογράφος- ήταν πολύ μεθυσμένοι για να πολεμήσουν. Πάντως το 1382 ο Ντμίτρι Κωνσταντίνοβιτς πήρε το μέρος του Τόκταμις χαν στην κατάληψη της Μόσχας και έστειλε τους γιους του να υπηρετήσουν τον Ταταρικό στρατό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνα:

  • Ευδοξία απεβ. 1407, παντρεύτηκε τον Ντμίτρι Ντονσκόι μεγάλο πρίγκιπα της Μόσχας.
  • Βασίλι Κιρντιάπα π. 1350-1403, πρίγκιπας του Σούζνταλ. Είχε γιο τον Γιούρι, που είχε γιο τον Βασίλι, που είχε γιο τον Μιχαήλ, που είχε γιο τον Αντρέι, που είχε γιο τον Ιβάν, που είχε γιο τον Βασίλειο Δ΄ Σουίσκι τσάρο της Ρωσίας.
  • Συμεών απεβ. 1402. Είχε γιο τον Βασίλι, που είχε γιο τον Ιβάν, που είχε γιο τον Ιβάν, που είχε γιο τον Μπορίς, που είχε γιο τον Αλεξάντρ, που είχε κόρη την Ευδοξία, που είχε γιο τον Φιλάρετο Ρομάνοβ Πατριάρχη της Μόσχας, που είχε γιο τον Μιχαήλ Α΄ Ρομάνοβ τσάρο τη Ρωσίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary (in Russian). 1906.