Πρβόσλαβ Ντραγκίτσεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρβόσλαβ Ντραγκίτσεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Μαρτίου 1914
Κραγκούγιεβατς
Θάνατος27  Δεκεμβρίου 1974
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής[1]
προπονητής ποδοσφαίρου

Ο Πρβόσλαβ Ντραγκίτσεβιτς (Prvoslav Dragićević, σερβικά κυριλλικά: Првослав Дпагићевић, 4 Μαρτίου 1914 – 27 Δεκεμβρίου 1974) ήταν Γιουγκοσλάβος προπονητής ποδοσφαίρου και πρώην ποδοσφαιριστής.

Σταδιοδρομία ως παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταδιοδρομία σε συλλόγους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντραγκίτσεβιτς έπαιξε στις ΣΚ Γεντίστβο Μπέογκραντ και ΟΦΚ Βελιγραδίου από το 1936 ως το 1941[2] ως μέσος και ήταν μέρος της αξιομνημόνευτης μεσαίας γραμμής, που σχημάτισε μαζί με τους Πέταρ Μάνολα και Γκούσταβ Λέχνερ. Με την ομάδα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας το 1939. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έπαιξε επίσης με τη Ραντνίτσκι Μπέογκραντ και τη Ντιναμό Πάντσεβο, στην οποία ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του το 1948.

Διεθνής σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει έξι συμμετοχές με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας από το 1939 έως το 1940. Μετά την εισβολή της Γερμανίας στη Γιουγκοσλαβία το 1941, ο Ντραγκίτσεβιτς εγκατέλειψε τη χώρα.

Σταδιοδρομία ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζελιέζνιτσαρ Σαράγεβο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο προπονητής της Σελιέζνιτσαρ Σαράγεβο τη σεζόν 1954-55. Παρ' όλο που η ομάδα εξασφάλισε μόνο την 11η θέση, αρκούσε για να σωθεί από τον υποβιβασμό.

Ολυμπιακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1956 πήγε στην Ελλάδα για να γίνει προπονητής του Ολυμπιακού. Η ομάδα έκανε το νταμπλ τη σεζόν 1956-57. Το πρωτάθλημα κερδήθηκε μετά από μία μακρά πορεία, που έληξε με τον Ολυμπιακό να κερδίζει έναν αγώνα πλέι οφ ενάντια στον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό, στο ουδέτερο στάδιο «Νίκος Γκούμας» (1-0). Στο κύπελλο, ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ με 1-0 στα προημιτελικά, με γκολ του Μπάμπη Κοτρίδη και τον Παναθηναϊκό με 1-0 στους ημιτελικούς. Η ομάδα ολοκλήρωσε κερδίζοντας τον Ηρακλή με 2-0 στον τελικό και γιόρτασε το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα νταμπλ (1957, 1958, 1959), που παραμένει ρεκόρ για τις ελληνικές ομάδες. Ο Ντραγκίτσεβιτς έφυγε από την ομάδα το 1960, ύστερα από μία επιτυχημένη περίοδο στον Ολυμπιακό.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΦΚ Βελιγραδίου

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολυμπιακός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σερβικά) reprezentacija.rs. dragicevic-prvoslav. Ανακτήθηκε στις 16  Μαΐου 2022.
  2. Prvoslav Dragicevic at exyufudbal.in.rs

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]