Πιατέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πιατέλα είναι ένα είδος μεγάλου πιάτου που χρησιμοποιείται για σερβίρισμα φαγητού.[1] Αν δεν έχει κοίλωμα, η πιατέλα μπορεί να μοιάζει με δίσκο στον οποίο εκτίθενται και σερβίρονται τα τρόφιμα. Το σχήμα της πιατέλας μπορεί να είναι οβάλ, στρογγυλό, ορθογώνιο ή τετράγωνο. Μπορεί να είναι φτιαγμένη από μέταλλο, κεραμικό, πλαστικό, γυαλί ή ξύλο. Ορισμένες περίτεχνες πιατέλες κατάλληλες για πιο επίσημους χώρους ή πιο επίσημες περιστάσεις είναι κατασκευασμένες ή επικαλυμμένες με ασήμι και κάποιες τέτοιες αντίκες θεωρούνται αρκετά πολύτιμες και είναι ιδιαίτερα ακριβές. Τέλος, κάποιες τελετουργικές πιατέλες είναι κατασκευασμένες από χρυσό.

Στην ορολογία των εστιατορίων, η πιατέλα (ή πλατό, από το γαλλικό plateau)[2] είναι ένα κύριο πιάτο από ποικιλία ομοειδών εδεσμάτων, που σερβίρεται πάνω σε πιατέλα με ένα ή περισσότερα συνοδευτικά, όπως σαλάτα, σάλτσες ή ντιπ, τηγανητές πατάτες, ακόμα και φρούτα.[3] Αυτό το είδος φαγητού θεωρείται επίσης εύκολη λύση για το σπίτι, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μαγείρεμα.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «πιατέλα». Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ακαδημία Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2024. 
  2. «πλατό». Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ακαδημία Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2024. 
  3. Μπογιόγλου, Ελευθερία (4 Δεκεμβρίου 2017). «Τι δεν πρέπει να λείπει από ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών». Οργάνωση Σπιτιού, Νοικοκυριό & Εξοικονόμηση - MAKE LiFE. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2024. 
  4. Πετρετζίκης, Άκης. «Τα πλατό των γιορτών». akispetretzikis. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Platters στο Wikimedia Commons