Συνοδευτικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψητός σολομός με πατάτες και λαχανικά ως συνοδευτικά
Συνοδετυικό πιάτο με ψητά λαχανικά

Συνοδευτικό ή συνοδευτικό πιάτο είναι ένα είδος φαγητού που συνοδεύει το πρώτο ή το κύριο πιάτο σε ένα γεύμα.[1][2]

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωριάτικη σαλάτα ως συνοδευτικό πιάτο

Συνοδευτικά όπως σαλάτες, πατάτες και ψωμί συνηθίζονται μαζί με τα κυρίως πιάτα σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Το ρύζι και το κουσκούς έχουν κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη, ιδίως σε επίσημα γεύματα, ενώ το κουσκούς είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ως συνοδευτικό στη Μέση Ανατολή.

Το συνοδευτικό μπορεί να σερβίρεται στο ίδιο πιάτο, δίπλα στο κυρίως φαγητό, ή σε ξεχωριστό πιάτο, μαζί με αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, λέγεται "συνοδευτικό πιάτο".

Ένα συνηθισμένο αμερικανικό γεύμα όπου το κύριο πιάτο έχει βάση το κρέας μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνοδευτικό με λαχανικά, ενίοτε σε μορφή σαλάτας, και ένα συνοδευτικό με άμυλο, όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά.

Ακολουθούν κάποια συνηθισμένα συνοδευτικά:

Ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν περιορισμένη επιλογή συνοδευτικών πιάτων που περιλαμβάνονται στην τιμή του κυρίως πιάτου. Αντίθετα, μερικές φορές τα συνοδευτικά παραγγέλνονται χωριστά από το μενού αλά καρτ.

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα σύνηθες συνοδευτικό που σερβίρεται σε φαστ φουντ και άλλα εστιατόρια. Σε απάντηση στην κριτική σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα αυτού του συνοδευτικού σε λιπαρά και θερμίδες, ορισμένες αλυσίδες εστιατορίων προσφέρουν και άλλα συνοδευτικά πιάτα, όπως σαλάτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Side dish." (definition.) Merriam-webster.com. Accessed August 2011.
  2. «συνοδευτικό». Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ακαδημία Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2024. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]