Περιφέρειες της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης περιφερειών της Ρωσίας

Μια περιφέρεια (ρωσικά: область‎) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι συστατική πολιτική οντότητα σε μια ομοσπονδιακή ένωση υπό την Κυβέρνηση της Ρωσίας με εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και χρησιμεύει διοικητική διαίρεση πρώτου επιπέδου. Κάθε περιφέρεια διαθέτει μία εξουσία εκμετάλλευσης της κρατκής κυβέρνησης πάνω σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, και επίσης διαθέτει ένα νομοθετικό συμβούλιο, τη Περιφερειακή Δούμα, που εκλέγεται δημοκρατικά. Ο κυβερνήτης είναι η ανώτατη εκτελεστική θέση της κρατικής κυβέρνησης σε μια περιφέρεια, και διορίζεται άμεσα από τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Οι περιφέρειες χωρίζονται σε ραγιόν (επαρχίες), πόλεις περιφερειακές σημασίας (ανεξάρτητες πόλεις με καθεστώς ισοδύναμο με αυτό της επαρχίας), και αυτόνομους θύλακες, τα οποία είναι νομικά ομοσπονδιακά θέματα με ίσο καθεστώς με αυτό της περιφέρειας, αλλά είναι κατώτερα διοικητικά. Επί του παρόντος, μόνο 2 περιφέρειες εξακολουθούν να έχουν αυτόνομους θύλακες: Περιφέρεια Αρχάγγελσκ (Αυτόνομος θύλακας της Νενετσίας) και Τιουμέν (Αυτόνομος θύλακας της Χαντίας - Μανσίας και Αυτόνομος θύλακας των Γιαμάλων Νένετς).

Ο όρος ομπλάστ μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως "περιφέρεια" ή "περιοχή", και σήμερα υπάρχουν 46 περιφέρειες, με αποτέλεσμα να είναι ο πιο κοινός τύπος των 85 ομοσπονδιακών υποκειμένων στη Ρωσία. Τα κράι, ένας άλλος τύπος ομοσπονδιακών υποκειμένων, είναι νομικά πανομοιότυπος με τις περιφέρειες και η διαφορά ανάμεσα σε μια πολιτική οντότητα με το όνομα "περιφέρεια" ή "κράι" είναι καθαρά παραδοσιακή, παρόμοια με τις κοινοπολιτείες στο Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειοψηφία των περιφερειών παίρνουν το όνομά τους από το διοικητικό κέντρο, ο επίσημος όρος για την πρωτεύουσα σε μια περιφέρεια, η οποία γενικά είναι η μεγαλύτερη πόλη. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την Περιφέρεια Λένινγκραντ και τη Περιφέρεια Μόσχας, που δεν έχουν καμία επίσημη πρωτεύουσα, και τη Περιφέρεια Σαχαλίνης, η οποία παίρνει το όνομά της από μια γεωγραφική τοποθεσία. Η Περιφέρεια Λένινγκραντ και η Περιφέρεια Σβερντλόφσκ διατηρούν τα προηγούμενα σοβιετικά ονόματα για την Αγία Πετρούπολη και την Αικατερινούπολη, αντίστοιχα. Οι περιφέρειες είναι συνήθως περιοχές που κατά κύριο λόγο κατοικούνται από εθνοτικούς Ρώσους και μιλούν ως μητρική γλώσσα τη ρωσική γλώσσα, και βρίσκονται ως επί το πλείστον βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ρωσία. Η μεγαλύτερη περιφέρεια, ανά γεωγραφικό μέγεθος είναι η περιφέρεια Τιουμέν με 1.435.200 χλμ2 (εάν δεν συμπεριληφθούν οι αυτόνομοι θύλακες, η μεγαλύτερη περιφέρεια είναι η Περιφέρεια Ιρκούτσκ με έκταση 767.900 χλμ2) και η μικρότερο είναι η περιφέρεα Καλίνινγκραντ με 15.100 χλμ2. Η πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια είναι η Περιφέρεια Μόσχας με 7.095.120 κατοίκους και η λιγότερο πυκνοκατοικημένη είναι η Περιφέρεια Μαγκαντάν με 156.996 κατοίκους.

Ιστορικά, οι περιφέρειες μια μεγάλη διοικητική διαίρεση τρίτου επιπέδου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, που διοργανώθηκαν στο 1849 και ήταν λίγες σε αριθμό, διαιρώντας τις μεγαλύτερες γκουμπερνίγια (επαρχίες), με τα μαζικά κράι πρώτου επιπέδου. Μετά τις πολυάριθμες διοικητικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εποχής, ο αριθμός των περιφερειών αυξήθηκε σταδιακά, καθώς έγινε η κύρια διοικητική διαίρεση πρώτου επιπέδου των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΣΣΔ), οι συνιστώσες πολιτικές οντότητες της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτές οι περιφέρειες είχαν πολύ μικρή αυτονομία ή εξουσία, αλλά όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε σε κυρίαρχα κράτη κατά μήκος των γραμμών των ΣΣΔ, έγιναν οι διοικητικές διαιρέσεις πρώτου επιπέδου. Οι περιφέρειες από την Ρωσική ΣΟΣΔ, που ενσωματώθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, έγιναν οι διοικητικές διαιρέσεις πρώτου επιπέδου της νέας χώρας και να έλαβαν πολύ μεγαλύτερη εξουσία.

Λίστα Oblasts στη Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]