Ραγιόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραγιόν

Το ραγιόν (ρωσικά: район) είναι ένας τύπος διοικητικής μονάδας αρκετών μετασοβιετικών κρατών (όπως ενός τμήματος μιας περιοχής). Ο όρος προέρχεται από το γαλλικό όρο rayon (που σημαίνει "κηρήθρα, τμήμα"),[1] που αποτελεί και τύπο μιας υποεθνικής οντότητας και ενός τμήματος μιας πόλης και μεταφράζεται συνήθως ως «περιοχή».

Ο όρος «ραγιόν» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί απλώς ως ένα είδος διοικητικής διαίρεσης χωρίς να έχει καμία σχέση με εθνότητα ή εθνικότητα. Το ραγιόν αποτελούσε μια τυποποιημένη διοικητική οντότητα στην πλειονότητα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ήταν συνήθως υποδιαίρεση δύο βαθμίδες κάτω από το εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, στις μικρότερες δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, θα μπορούσε να είναι το πρωτεύον επίπεδο διοικητικής διαίρεσης (διοικητικές διαιρέσεις της Αρμενίας, διοικητικές διαιρέσεις του Αζερμπαϊτζάν). Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μερικές από τις δημοκρατίες διέκοψαν τη χρήση τους, όπως η Αρμενία.

Στη Βουλγαρία αναφέρεται ως εσωτερική διοικητική υποδιαίρεση μιας πόλης που δεν σχετίζεται με τη διοικητική διαίρεση της χώρας στο σύνολό της ή, ειδικότερα στον δήμο Σόφιας, με την υποδιαίρεση του δήμου.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Merriam-Webster's Third New International Dictionary (1961, repr. 1981), s.v. raion.
  2. Справочник / Нормативни актове lex.bg