Περιβόλι Μακρακώμης Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΠεριβόλιΦθιώτιδας
Περιβόλι Σπερχειάδας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
ΠεριβόλιΦθιώτιδας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΜακρακώμης
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότηταΦθιώτιδας
Πληθυσμός127 (2011)

Το Περιβόλι είναι χωριό του Νομού φθιώτιδας ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης υπάγεται στον Δήμο Μακρακώμης.

Μέχρι το 2010 κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας και σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας το Περιβόλι ανήκε στο τοπικό διαμέρισμα Περιβολίου Φθιώτιδας, του πρώην Δήμου Σπερχειάδας του Νομού Φθιώτιδας.

Βρίσκεται σε ύψος 475 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και το διασχίζει ο ποταμός Ίναχος παραπόταμος του Σπερχειού.

Μέχρι το 1927 το Περιβόλι αποτελούσε συνοικισμό των Μαρμάρων οπότε και αποσπάσθηκε και αναγνωρίσθηκε σε ίδια κοινότητα Μουστρόβου με διάταγμα της 11/7/1927 (ΦΕΚ 149/Α’ της 28-9-1927) και λίγο αργότερα με το διάταγμα της 9-9-1927 (ΦΕΚ 206/Α’ της 28-9-1927 μετονομάσθηκε σε κοινότητα Περιβολίου.  Το χωριό αρχικά ήταν χτισμένο σε μια ψηλότερη τοποθεσία, βόρεια του σημερινού οικισμού. 

Κάτοικοι του χωριού, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, στις αρχές του 19ου αιώνα, κυνηγημένοι από τον Τούρκο έπαρχο της περιοχής κατέφυγαν στα Κραβαρίτικα βουνά και έχτισαν το χωριό Κουκλίστια, που η σημερινή ονομασία του είναι  Κρυονέρια Ναυπακτίας.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο κάτω από τη βραχώδη τσιούμα Κοτρώνι  και πάνω από την κοιλάδα του Ινάχου (Βίστριζα) ένας θολωτός τάφος. Κατασκευασμένος την Ελληνιστική περίοδο και κατά τον τύπο των αντίστοιχων Μακεδονικών, από επιμελώς λειασμένους λίθους και καμάρα από πωρόλιθους, είναι δίχωρος με ένα στενό προθάλαμο, στον οποίον οδηγούν τρία σκαλοπάτια και τον κυρίως ταφικό θάλαμο. Πιθανότατα συλήθηκε από την αρχαιότητα αλλά συνέχισε να χρησιμοποιείται ως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρά η κεραμική (λυχνάρα) που βρέθηκε στο εσωτερικό του. Πάνω του υπάρχουν ίχνη από άλλη (μεταγενέστερη;) κατασκευή, ηρώο πιθανόν, από το οποίο ελάχιστα δομικά στοιχεία είναι ορατά.  Έχει προταθεί ότι το όνομα της άγνωστης αυτής κώμης των Αινιάνων ήταν «Αριστέα» αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιγραφικά ακόμα.