Γιαννιτσού Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°59′42″N 22°06′41″E / 38.9949°N 22.1114°E / 38.9949; 22.1114

Γιαννιτσού Φθιώτιδας
Γιαννιτσού Φθιώτιδας is located in Greece
Γιαννιτσού Φθιώτιδας
Γιαννιτσού Φθιώτιδας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΜακρακώμης
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΦθιώτιδας
Υψόμετρο416
Πληθυσμός363 (2011)
Η είσοδος του χωριού

Η Γιαννιτσού είναι ημιορεινός οικισμός της δυτικής Φθιώτιδας με 363 κατοίκους[1] . Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Φθιώτιδας , βόρεια της Μακρακώμης και 36 χλμ βορειοδυτικά της Λαμίας. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Μακρακώμης.

Είναι από τα πρώτα χωριά της περιοχής που κατάφερε με ίδια μέσα να κατασκευάσει σύστημα ύδρευσης κατά τον 20ό αιώνα, καθώς επίσης και σύστημα αποχέτευσης κατά τη δεκαετία του 1960. Τα δύο δίκτυα παραμένουν με ελάχιστες μεταλλάξεις ως σήμερα.

Κοντά στο χωριό βρισκόταν ο προεπαναστατικός οικισμός Λαβανίτσα.

Τοπική οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στη γεωργία, κυρίως ελιών, σιταριού, αμπελιών και λιγότερο στην κτηνοτροφία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι θερμές πηγές Πλατυστόμου.

Κατά το παρελθόν το χωριό διέθετε αξιοπρόσεκτη οικονομική δραστηριότητα. Το γεγονός αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τους πολυάριθμους τόπους θρησκευτικής λατρείας (κεντρική εκκλησία και ξωκλήσια).

Καθημερινή ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πλατεία του χωριού λειτουργούν δυο καφενεία και ένα μπακάλικο. Αγροτικό ιατρείο υπάρχει, αλλά οι επισκέψεις αγροτικού ιατρού πραγματοποιούνται κατά αραιά διαστήματα.

Το χωριό κατά το παρελθόν είχε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις (πανηγύρι, χοροεσπερίδες κτλ) με αρωγό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιαννιτσούς. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας των νέων του χωριού διοργανώνονταν προβολές ταινιών στο (εγκαταλελειμμένο) δημοτικό σχολείο Γιαννιτσούς.

Στο παρελθόν μέσα από το χωριό διερχόταν το Ράλι Ακρόπολις.

Μεταφορές - Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι προσβάσιμο μέσω της εθνικής οδού (Εθνική Οδός 38), που ενώνει τη Λαμία με το Αγρίνιο, μετά από διασταύρωση με την επαρχιακή οδό στην είσοδο της Μακρακώμης.

Το κύριο μέσο μεταφοράς για το χωριό είναι το σχολικό λεωφορείο τις καθημερινές. Η μετακίνηση τις αργίες είναι αρκετά δύσκολη και πραγματοποιείται κυρίως μέσω ιδιωτικών μέσων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]