Μεσαία Κάψη Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°55′10.9″N 21°55′45.8″E / 38.919694°N 21.929389°E / 38.919694; 21.929389

Μεσαία Κάψη
Μεσαία Κάψη is located in Greece
Μεσαία Κάψη
Μεσαία Κάψη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΦθιώτιδας
ΔήμοςΜακρακώμης
Δημοτική ΕνότηταΑγίου Γεωργίου Τυμφρηστού
Γεωγραφία
ΝομόςΦθιώτιδας
Υψόμετρο490
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας350 17
Άποψη από την περιοχή «Μεξεράδες»

Η Μεσαία Κάψη είναι ορεινός οικισμός της Στερεάς Ελλάδας, στα δυτικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.[1][2]

Τοπογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του όρους Τυμφρηστός ή Βελουχίου και κοντά στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σε υψόμετρο 840 μέτρα.[1] Αποτελεί τον μοναδικό οικισμό της τοπικής κοινότητας Μεσαίας Κάψης, που ανήκει διοικητικά στη δημοτική ενότητα Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του δήμου Μακρακώμης.[3][2] Βρίσκεται επί του οδικού άξονα που συνδέει τις πόλεις της Λαμίας και του Καρπενησίου, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο παραπόταμος Χράμπα του Σπερχειού ποταμού.

Στην πυκνή βλάστηση της περιοχής, μπορούν να βρεθούν θηράματα, όπως αγριόχοιροι, ζαρκάδια, μπεκάτσες και φάσες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για νεότερο οικισμό, αφού οι κάτοικοι του προήλθαν από την αναγκαστική μετεγκατάσταση του πληθυσμού του χωριού Μεταξάς ή Μεταξάδες, που κατοίκησε αργότερα στη Μεσαία Κάψη και στους γειτονικούς οικισμούς Μεγάλη Κάψη και Πέρα Κάψη (σήμερα Τυμφρηστός). Η εγκατάλειψη του παλαιότερου οικισμού Μεταξά, που εκείνη την εποχή ήταν μια ευημερούσα κωμόπολη με σημαντική παραγωγή μεταξιού, συνδέεται με την καταστροφή του από τον Μανιάτη λήσταρχο Λυμπεράκη Γερακάρη[1] το 1695.

Σήμερα, η Μεσαία Κάψη είναι ένας μικρός οικισμός, ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του φτάνει τους 53 κατοίκους.[3] Η σταδιακή μείωση του πληθυσμού του, οδήγησε το 1957 στο κλείσιμο του δημοτικού σχολείου. Σημείο συνάντησης των κατοίκων του, είναι η κεντρική του πλατεία, με την πετρόχτιστη βρύση και τα πλατάνια. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ενώ τα κύρια τοπικά προϊόντα του χωριού είναι τα κάστανα και τα καρύδια.

Τοπωνύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παλιοχωριό: Θέση του εγκαταλελειμμένου χωριού Μεταξάς, πριν την μετακίνηση των κατοίκων στην σημερινή Μεσαία Κάψη. Βρίσκονταν ανάμεσα από τα χωριά Τυμφρηστό και Μεγάλη Κάψη και σε υψόμετρο 750 μέτρων δυτικά του χωριού.
  • Παλιόβρυση: Παλιά βρύση στο Παλιοχωριό, δίπλα από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
  • Μεξεράδες: Η πλαγιά που βρίσκεται ανατολικά και απέναντι από το χωριό.
  • Σκίμπα: Η πλαγιά που βρίσκεται πριν στη βόρεια είσοδο του χωριού στα δεξιά.
  • Ζυγός: Το οροπέδιο στο όρος ανατολικά και απέναντι από το χωριό.
  • Χράμπα: Έτσι ονομάζεται παραπόταμος του Σπερχειού ποταμού.
  • Πλατανιάς: Περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του κοιμητηρίου του χωριού.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος ναός του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Παρόλο που πρόκειται για μεταγενέστερο ναό αφού οικοδομήθηκε μόλις το 1951, στο εσωτερικό του βρίσκεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο που μεταφέρθηκε από μη σωζόμενη σήμερα εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ή Άι-Δημήτρη στο παλαιό χωριό. Επίσης στον οικισμό και στη θέση Πλατανιά, βρίσκεται και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Δημητρίου ή Άι-Δημήτρη, που ολοκληρώθηκε το 1967.

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό απέχει οδικώς 50 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 20 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λαμίας - Καρπενησίου (ΕΟ38, Ε952). Ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λειανοκλαδίου που απέχει οδικώς 39 χιλιόμετρα. Στο σταθμό υπάρχει στάση του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας με τακτικά δρομολόγια με τελικό προορισμό το Καρπενήσι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Μεγάλη Κάψη - Το χωριό». megalhkapsh.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 «Μεσαία Κάψη». Δήμος Μακρακώμης. 2 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. 3,0 3,1 «Απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2011 (Μόνιμος πληθυσμός)». Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013.