Μερκάδα Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Μερκάδα είναι ένα ορεινό χωριό στο όρος Τυμφρηστός (Βελούχι). Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων.Έχει ανατολικό προσανατολισμό και κατακλύζεται από πλούσια βλάστηση.Τα δάση της Μερκάδας αποτελούνται από έλατα, καστανιές, βελανιδιές και από ένα πευκοδάσος που δημιουργήθηκε πειραματικά πριν από 40 περίπου χρόνια από το Δασαρχείο Σπερχειάδας με σκοπό να δουν την προσαρμογή του πεύκου σε μεγάλο υψόμετρο.Το χωριό επίσης διαθέτει περιβόλια με πολλά οπωροφόρα δέντρα όπως:κερασιές, καρυδιές, μηλιές, δαμασκηνιές, βαρδακιές (τα φρούτα της που μοιάζουν με κορόμηλο ή δαμάσκηνο) και άγριες αχλαδιές, οι λεγόμενες "γκορτσιές".

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος της είναι πολύ εύφορο και αρδεύεται από κρύα νερά που πηγάζουν από το Βελούχι με αποτέλεσμα τα προϊόντα της να είναι απαράμιλλης ποιότητας και γεύσης και απόλυτης βιολογικής καλλιέργειας. Φημισμένα είναι οι γίγαντες και τα φασόλια Μερκάδας,τα φασολάκια οι πατάτες και οι ντομάτες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της αργιλώδους μορφής του υπεδάφους-κοκκινόχωμα, τα παλαιότερα χρόνια κατασκεύαζαν κεραμίδια σε ειδικούς φούρνους που έφτιαχναν οι κάτοικοι σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία την επονομαζομένη "Κεραμαδιό". Η έκταση της Μερκάδας είναι μεγάλη και εκτείνεται από τους παραποτάμους του Σπερχειού "Τυμφρηστιώτη και Διπόταμο" έως τους Αγίους Αποστόλους (παρυφές Βελουχίου), όπου κάθε χρόνο γίνεται το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στη εορτή των Αγίων Αποστόλων. Η Μερκάδα αποτέλεσε κέντρο εμπορίου κατά την ισπανική κυριαρχία και από κει προέρχεται το όνομα Μερκάδα που σημαίνει εμπορική. Δεν έχει πολλούς κατοίκους το χειμώνα(50 οικογένειες) αλλά το καλοκαίρι κατακλύζεται από παραθεριστές που αγαπούν τον τόπο καταγωγής τους ,τη δροσιά,τον καθαρό αέρα και το πράσινο.Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ ο χειμερινός τουρισμός, καθώς δίπλα υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, σε απόσταση 20 λεπτών, και φιλοξενείται αρκετός κόσμος στις άνετες και όμορφες ξύλινες κατοικίες του Δασικού χωριού "Λιβαδάκι".Πολλοί φυσιολατρικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές σχολές από όλη την Ευρώπη κυρίως Αυστρία, Γερμανία έρχονται για εκπαιδευτικούς λόγους και διοργανώνουν σεμινάρια εξαιτίας της μοναδικής βιοποικιλότητας. Γεωπονικές σχολές συλλέγουν κυρίως μανιτάρια στα δάση της Μερκάδας,καθώς ευδοκιμούν πολλά είδη βρώσιμων μανιταριών και έχει καθιερωθεί τελευταία η γιορτή του μανιταριού(αρχές Νοεμβρίου), όπου οι επισκέπτες δοκιμάζουν μοναδικές συνταγές και γεύσεις με βάση το μανιτάρι.