Παύλος Καρολίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παύλος Καρολίδης
Pavlos Karolidis Greek Professor.JPG
Γέννηση
Τόπος γέννησης Καππαδοκία
Θάνατος
Τόπος θανάτου Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, Μεγάλη του Γένους Σχολή και Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης
Επάγγελμα/
ιδιότητες
καθηγητής πανεπιστημίου και ιστορικός

Ο Παύλος Καρολίδης (1849 - 26 Ιουλίου 1930) ήταν ιστορικός, πολιτικός και καθηγητής Πανεπιστημίου. Εξελέγη βουλευτής Αϊδινίου στην Τουρκική βουλή για δύο περιόδους.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ανδρονίκιο (Εντιρλούκ) της Καππαδοκίας το 1849. Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Στη συνέχεια σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στις Φιλοσοφικές Σχολές Μονάχου και Στρασβούργου.[2] Δίδαξε στο Γυμνάσιο της Χαλκηδόνας, στο Ελληνικό Λύκειο του Πέραν και στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Το 1886 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου διορίστηκε υφηγητής Γενικής Ιστορίας και το 1893, μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, καθηγητής στην έδρα της Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.[3] Απολύθηκε για πολιτικούς λόγους το 1918 και διορίστηκε στην ίδια θέση το 1921 όπου και παρέμεινε μέχρι το 1923 που συνταξιοδοτήθηκε.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγγραφικό έργο του είναι ογκώδες. Τα κυριότερα έργα του είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παγκόσμιο Βιογραφικό λεξικό, εκδ. Αθηνών 1985, τόμ. 4. σ. 301 λήμμα «Φάνη Κλεάνθη»
  2. «Καρολίδης, Παύλος (Ανδρονίκιο Καππαδοκίας, 1849-Αθήνα, 1930)». Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό - Τόμος: 4. greekencyclopedia.com. http://www.greekencyclopedia.com/karolidis-pavlos-andronikio-kappadokias-1849-athina-1930-p2626.html. 
  3. «Καρολίδης Παύλος». Τουλουμάκος Παντελής (2005). Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία. http://asiaminor.ehw.gr/Forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=4762. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]