Παλαιόκαστρο Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°9′30″N 23°24′56″E / 41.15833°N 23.41556°E / 41.15833; 23.41556

Παλαιόκαστρο
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Παλαιόκαστρο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΗρακλείας
Δημοτική ΕνότηταΣκοτούσσης
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Υψόμετρο70 μ.
Πληθυσμός721 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΚούλα

To Παλαιόκαστρο είναι χωριό της δημοτικής ενότητας Σκοτούσσης του δήμου Ηρακλείας στον νομό Σερρών. Βρίσκεται 14 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών στους πρόποδες των ορέων Βροντούς (υψόμ. 70 μ.). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 721 κατοίκων, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 723 κατοίκων.

Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Κούλα (στα τούρκικα: Kale = Κάστρο) και μετονομάστηκε σε "Παλαιόκαστρον" στα τέλη του 1926.

Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΠαλαιόκαστροΔιοίκηση
Πρόεδρος Πασχάλης Μπαλαμπάνης
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία Greek Macedonia
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Νομός Σερρών
Δήμος Ηρακλείας
Δημοτική Ενότητα Σκοτούσσης
Πληροφορίες
ΈτοςΊδρυσης 1954
Μόνιμος πληθυσμός 721 (2011)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στα χωριά Παλαιόκαστρο και Βαμβακόφυτο εντοπίστηκαν τα ερείπια αρχαίας πόλης, που ταυτίζεται ίσως με την αρχαία Σκοτούσσα, πόλη της Οδομαντικής.[1] Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, η πόλη βρισκόταν ανάμεσα στη Σίρρα (σημ. Σέρρες) και την Ηράκλεια Σιντική. Εικάζεται ότι η πιθανότερη θέση της Σκοτούσσας βρίσκεται στο Παλαιόκαστρο, αφού απέχει τέσσερα ρωμαϊκά μίλια (δηλ. 6 χλμ.) από την Ηράκλεια και 18 μίλια από τη Σίρρα όπως μαρτυρούν τα ρωμαϊκά Οδοιπορικά.[2] Ο πληθυσμός του χωριού αποτελούνταν κυρίως από εντόπιους Μακεδόνες και Βλάχους, ενώ μετά το 1920 προσέφυγαν και Πόντιοι αλλά και Έλληνες από τις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές της Ουκρανίας. Επίσης, κατά το 1945 μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδα, 2 χλμ. βόρεια της Μονής Τιμίου Σταυρού.[εκκρεμεί παραπομπή]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, με καλλιέργειες βάμβακος, καλαμποκιού, καπνού, σιταριού και ελαιόδεντρων. Έπειτα ακολουθεί η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Παλαιότερα γύρω στο '90 όπου δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί ο περιφερειακός δρόμος που ενώνει Προμαχώνα-Σιδηρόκαστρο-Σέρρες, το Παλαιόκαστρο αποτελούσε ένα απο κέντρα στάθμευσης φορτηγών μεταφορών Ελλάδας-Βουλγαρίας όπου ευνοούσε την οικονομία της γύρω περιοχής, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθεί η ιχθυοκαλλιέργεια και η βιοτεχνία. Λόγω ανταγωνισμού μόνο η βιοτεχνία Idea Α.Ε.Β.Ε έχει επιζήσει μέχρι σήμερα. Το χωριό έχει ιδρύσει την ομάδα Απόλλων Παλαιοκάστρου η οποία βρίσκεται στην Β' ερασιτεχνική, με γήπεδο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον τότε δήμο Σκοτούσσης για δημιουργία κερκίδων, αποδυτηρίων και προβολέων καθώς και για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλαιόκαστρο διαθέτει ένα τριθέσιο Δημοτικό σχολείο και ένα Νηπιαγωγείο. Το δημοτικό χτίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ξεκίνησε ως διθέσιο με 20 μαθητές και ανήλθε στους 170 περίπου στα τέλη του '60. Χρειάστηκαν 2 επιπλέον αίθουσες για την παρακολούθηση μαθημάτων, από τις οποίες η μία κτίστηκε στο σχολείο και η άλλη αδειοδοτήθηκε με την έγκριση ιδιώτη για την αίθουσα της κατοικίας του. Το δημοτικό σήμερα είναι εξοπλισμένο με τα απαραίτητα τεχνολογικά εκπαιδευτικά μέσα και παρέχει την πλήρη κάλυψη των αναγκών των μαθητών του.
Το νηπιαγωγείο έχει κλείσει, και τα παιδιά τώρα φροντίζονται στο νηπιαγωγείο της Σκοτούσσης.

Μονή Τιμίου Σταυρού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε πιθανώς το 1880. Βρίσκεται 5 χλμ. βόρεια του χωριού. Από το συγκρότημα σήμερα σώζεται το καθολικό, μικρή μονόχωρη αίθουσα. Λειτουργεί ως εξωκκλήσι και τιμάται επ’ ονόματι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Στα δυτικά της εκκλησίας υπάρχουν τάφοι της οικογενείας των κτιτόρων. Η μονή υπήρξε αντικείμενο έριδος μεταξύ πατριαρχικών και εξαρχικών στην περίοδο 1903-1907. Το 1907 ένοπλο βουλγαρικό σώμα κατέστρεψε το συγκρότημα και μόνο το καθολικό διέφυγε την καταστροφή. Σήμερα κάθε αρχές Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας μετά του Σιδηροκάστρου, της Ηράκλειας και της Σκοτούσσης.

Χ.Υ.Τ.Υ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών. Πρόκειται για εργασίες διάνοιξης νέου κυττάρου, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 26 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεράιδας και θα έχει διάρκεια «ζωής» 3 με 3,5 χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης ταφής, εργασίες στεγανοποίησης της λεκάνης ταφής, έργα διαχείρισης βιοαερίων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, έργα κατασκευής αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής του κυττάρου, καθώς και έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Σερρών Παντελή Χράπα, η έγκριση της χρηματοδότησης είναι αποτέλεσμα μια σειράς ενεργειών που έχουν γίνει, προκειμένου να διασφαλισθεί για τους Σερραίους δημότες ένας χώρος όπου θα γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον το έργο του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί δοκιμαστικά και θα λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2012.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] Αρχειοθετήθηκε 2017-04-24 στο Wayback Machine. Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 1976 (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών), σ. 131-132. ISBN 960-7265-16-5.
  2. [2] Αρχειοθετήθηκε 2018-06-24 στο Wayback Machine. Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορία των Σερρών κατά την αρχαία και ρωμαϊκή εποχή, Θεσσαλονίκη 1999, σ. 75-77 (Ιστoσελίδα του Δήμου Σερρών)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΠ. Ι.Κ. ΧΑΣΙΩΤΗΣ), UNIVERSITY STUDIO PRESS, ΑΘΗΝΑ,1997,σελ. 548
  2. Σ. Πασχαλίδης – Δ. Στράτης, Τα μοναστήρια της Μακεδονίας. Α΄ Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη 1996, σ. 477-479.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]