Πάρνωνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°06′22″N 22°43′48″E / 37.1060°N 22.7300°E / 37.1060; 22.7300

Πάρνωνας

20090729 parnonas06.jpg

Πάρνωνας βρίσκεται στο τόπο Ελλάδα
Πάρνωνας
Πάρνωνας
Ύψος 1.940 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Πελοπόννησος
Η Μονή της Παναγίας Ελώνης στον Πάρνωνα

Ο Πάρνωνας είναι βουνό, ύψους 1940μ. που χωρίζει τη Λακωνία από την Αρκαδία. Το όρος Πάρνωνας καταλήγει στη Λακωνία και απόληξή του είναι το ακρωτήριο Μαλέας (καβομαλιάς). Μαλεβός είναι το δεύτερο όνομά του. Ο Πάρνωνας διαθέτει αρκετές ακόμα ψηλές κορυφές με υψόμετρο άνω των 1700 μέτρων, όπως το Ψάρι, ο Προφήτης Ηλίας, η Γαϊτανόρραχη και η Κορομπηλιά, καθώς και η χαμηλότερη Κουλόχερα.

Ένα προϊόν που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στο βουνό είναι το τσάϊ και τα μαρτίνια.(μανιτάρια).Υπάρχει το Καστανόδασος της Καστάνιτσας και του Αγ.Κοσμά.Πολλές κερασίες,καρυδιές,συκιές και αμπελώνες.

Οι κάτοικοί του τα μετακατοχικά χρόνια μετακινούνταν και κατέβαιναν στα χωριά του Έλους για εργασία. Σήμερα τα χωριά του έχουν ερημώσει και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ζωή.

ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ

  • Από την πλευρά της Αρκαδίας είναι τα Βέρβενα, τα Άνω Δολιανά,τα Κούτρουφα,τα Βούρβουρα, ο Αγ.Πέτρος, τα Καστριτοχώρια, ο Αγ,Ιωάννης, η Ορεινή Μελιγού, η Χάραδρος, ο Πλάτανος, η Σίταινα, η Καστάνιτσα, ο Πραστός, ο Αγ.Βασίλης, το Πλατανάκι, το Παλιοχώρι,ο Αγ.Κοσμάς,το Νεοχώρι,η Κουνουπιά, το Μαρί, τα Πελετά, το Πηγάδι, η Αμυγδαλιά,τα Βλησίδια, η Βασκίνα, το Ορεινό Κορακοβούνι.
  • Από την πλευρά της Λακωνίας είναι το Πολύδροσο, η Βαρβίτσα, η Βαμβακού, οι Καρυές.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ

  • Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ελώνης είναι ο συνδετήριος κρίκος Έλους και Πάρνωνα, καθώς η ονομασία της Μονής πηγάζει από την ονομασία του Έλους.
  • Η Μονή της Μαλεβής που βρίσκεται μέσα στο σπανιο δάσος της Ευρώπης με κέδρους και είναι ανάμεσα στα χωριά Αγ.Πέτρο και Αγ.Ιωάννη
  • Η Μονή της Λουκούς(Σωτήρα) που βρίσκεται μετά το Άστρος και λίγο πριν τα Κάτω Δολιανά.
  • Η Μονή της ΠαλιοΠαναγιάς που βρίσκεται στην πλαγιά που βλέπει την πεδιάδα του Άστρους.
  • Η Μονή της Ορθοκωστάς που βρίσκεται ενδιάμεσα Αγ.Ανδρέα και Πραστό.
  • Η Μονή Καρυάς(Αγ.Νικόλαος) που βρίσκεται απένταντι από τον Πραστό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ