Πάνος Βαλαβάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάνος Βαλαβάνης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης (Πάνος) Βαλαβάνης (Ελληνικά)
Γέννηση1954[1][2][3]
Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςκλασική αρχαιολογία
Ιδιότηταανθρωπολόγος, ιστορικός της τέχνης, αρχαιολόγος, διδάσκων πανεπιστημίου και κλασικός αρχαιολόγος

Ο Πάνος Δ. Βαλαβάνης (1954),[4] είναι Έλληνας ανθρωπολόγος, ιστορικός της τέχνης, αρχαιολόγος και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στη Αθήνα το 1954 με οικογενειακή καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου.[5] Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων του σπουδών, σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ (γερμανικά: Julius-Maximilians-Universität Würzburg) στο Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας, αποκτώντας επίσης εμπειρία και σε πολλές ανασκαφές, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως οι Έλληνες αρχαιολόγοι: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Πέτρος Θέμελης, Μιχάλης Τιβέριος, καθώς και τις Γερμανίδες αρχαιολόγους Έρικα Σίμον (Erika Simon) και Χάιντε Φρόνινγκ-Κέλερ (Heide Froning-Kehler). Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (γερμανικά: Deutsches Archäologisches Institut).[4]

Σταδιοδρομία - δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2000 διατελεί καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.[6] Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι εξής τομείς έρευνας: Αττική κεραμική και αγγειογραφία, Παναθηναϊκοί αμφορείς, κεραμικά εργαστήρια, Τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας, Τοπογραφία και Ιστορία της περιοχής Γαλαξιδιού, Αρχαία ελληνική τεχνολογία, Αρχαίος αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες.[4]

Ανασκαφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάνος Βαλαβάνης έχει συμμετάσχει σε πολύ μεγάλο αριθμό ανασκαφών και αρχαιολογικών ανασκαφικών προγραμμάτων, ενώ επίσης ως διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών,[7] έχει το γενικό συντονισμό και παρουσιάζει σε εκδηλώσεις του ίδιου Πανεπιστημίου το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του τομέα αυτού. Το 2014, ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης παρουσίασε 21 ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες, καθώς και εν εξελίξει προγράμματα δημοσίευσης ευρημάτων των συναδέλφων του.[8]

2013: Ανασκαφές στον ελαιώνα της Ιτέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάνος Βαλαβάνης, τον Απρίλιο του 2012 εντόπισε τα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, αυτού των Δελφών, που χρονολογείται στη β΄ δεκαετία του 6ου αι. π.Χ. κι έρχεται δεύτερος σε σημασία μετά το χαμένο σήμερα ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας. Σε αυτόν πιθανολογείται ότι έτρεξαν με τα άρματά τους και νίκησαν διάσημοι πολιτικοί ηγέτες της αρχαιότητας, όπως ο τύραννος της Σικυώνας Κλεισθένης και ο τύραννος των Συρακουσών Ιερέων, ενώ πιθανόν στην αρματοδρομία των Πυθίων του 474 π.Χ. έτρεξε και νίκησε ο Ηνίοχος. «Τώρα ολοκληρώνεται η εικόνα μας για το ιερό των Δελφών», σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη. «Μέχρι τώρα, μας έλειπε μια μεγάλη εγκατάσταση. Τώρα, έχουμε όλα τα στοιχεία: το Ιερό του Απόλλωνα, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας, το Γυμνάσιο, το Στάδιο και τον Ιππόδρομο. Και φυσικά, τώρα αποκτά άλλη διάσταση και η παρουσία του Ηνιόχου, αφού ξέρουμε πού ακριβώς έγινε ο αγώνας και η νίκη του.»[5] Στον ελαιώνα της Ιτέας, στην περιοχή, όπου σύμφωνα με ενδείξεις, τοποθετείται ο αρχαίος ιππόδρομος των Δελφών, ξεκίνησε από το 2013 τοπογραφική και γεωλογική έρευνα, η οποία διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.[9]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο συγγραφικό του έργο ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης αναφέρεται, κυρίως, στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και Μουσεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή.[4] Επίσης, είναι συγγραφέας (μόνος ή σε συνεργασία) διαφόρων «Οδηγών αρχαιολογικών χώρων», αλλά και βιβλίων για το ευρύ κοινό, με έμφαση κυρίως σε βιβλία, με αρχαιολογικά θέματα, για μαθητές και παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.[10]

Ελληνόγλωσση εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξενόγλωσση εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή σε ελληνόγλωσσα συλλογικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή σε ξενόγλωσσα συλλογικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιμέλεια σε ελληνόγλωσσα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές σε προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγχάρακτες επιγραφές σε αρχαία αγγεία
  • Ορθογώνιος περίβολος στον δήμο Ικαρίου Αττικής (σημ. Διόνυσος),
  • Κιονωτά μνημεία με μαρμάρινο αγγείο στην κορυφή
  • Τρόποι λαβής των αγγείων στα αρχαία συμπόσια
  • Αθλητισμός και πολιτική στην Αρχαία Ελλάδα
  • Παρελάσεις και εναρκτήριες (;) τελετές στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες
  • Τύμβος Μαραθώνος
  • Πνύκα
  • Ανοιχτοί και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης πλήθους στις αρχαίες ελληνικές πόλεις και στα ιερά
  • Αρχαίοι ελληνικοί ιππόδρομοι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 129460907. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w66m746w. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Persée. 12912. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Πάνος Βαλαβάνης - Βιογραφικό» (PDF). www.arch.uoa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2016. 
  5. 5,0 5,1 Χρηστίδου, Βαγγελιώ (21 Μαρτίου 2013). «ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ του ιπποδρόμου των Δελφών!». emprosnet.gr. http://www.emprosnet.gr/article/43844-mesotopitiki-anakalypsi-toy-ippodromoy-ton-delfon. Ανακτήθηκε στις 2016-08-04. 
  6. «ΕΚΠΑ: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Ονομαστικός κατάλογος, βιογραφικά, συγγραφικό έργο». www.arch.uoa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2016. 
  7. «Ανασκαφή και Έρευνα, X: Από το ερευνητικό έργο του τομέα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης - Πρόγραμμα Συνεδρίου» (PDF). www.aegeussociety.org. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2016. 
  8. «Εκδήλωση του τομέα Αρχαιολογίας στο κεντρικό κτήριο του Παν/μίου Αθηνών». Η Καθημερινή. 16 Δεκεμβρίου 2014. http://www.kathimerini.gr/796094/article/politismos/atzenta/ekdhlwsh-toy-tomea-arxaiologias-sto-kentriko-kthrio-toy-panmioy-a8hnwn. Ανακτήθηκε στις 2016-08-04. 
  9. Θερμού, Μαρία (20 Μαρτίου 2013). «Αρχαιολογικές έρευνες για την επιβεβαίωση της θέσης του ιπποδρόμου των Δελφών». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=503572. Ανακτήθηκε στις 2016-08-04. 
  10. «.:BiblioNet : Βαλαβάνης, Πάνος Δ». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2016. 
  11. «Πάνος Βαλαβάνης, «Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της» - Αρχαιολογία Online». 2 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]