Μεσότοπος Λέσβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°7′55″N 26°0′13″E / 39.13194°N 26.00361°E / 39.13194; 26.00361

Μεσότοπος Λέσβου
εικόνα
Άποψη του Μεσότοπου
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Μεσότοπος Λέσβου
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΔυτικής Λέσβου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΛέσβου
Πληθυσμός773 (2011)

Ο Μεσότοπος είναι χωριό της Λέσβου . Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.) του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ παλαιότερα αποτελούσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λέσβου και ακόμη παλαιότερα Δ.Δ. του Δήμου Ερεσού Αντίσσης. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λέσβου σε απόσταση 74 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη. Πρόκειται για παραδοσιακό χωριό, με στενά πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με κεραμοσκεπές. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Επίνειο του Μεσοτόπου είναι το Ταβάρι, το οποίο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιότερα και έχει παραλία με καφενεία και ταβέρνες. Γειτονικές στο Ταβάρι παραλίες είναι ανατολικά ο Ποδαράς και δυτικά ο Χρούσος. Το Ταβάρι και ο Χρούσος δημιουργούν το ακρωτήρι Μυρμήγκι, έναν σημαντικό ψαρότοπο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία ευρήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της περιοχής, τα οποία πιστοποιούν μια έντονη παρουσία από την προϊστορική εποχή. Στις περιοχές Ποδαράς, Χρούσος, Ταβάρι, Πέζλας, μπορεί κάποιος να διακρίνει κατάλοιπα. Σημαντικά αρχαία ευρήματα βρίσκονται και στην περιοχή Σείστρια στον Άγ. Ευστράτιο.

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αναγέννηση" ιδρύθηκε το 1975 από τους εν Αθήναις Μεσοτοπίτες και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν βάση την παράδοση της Λέσβου, όσον αφορά σε χορό, θέατρο και μουσική. Ο Σύλλογος έχει προσφέρει σημαντικό εξωραϊστικό έργο και παρουσιάζει και έντονη κοινωνική δράση. Το 1979 κατασκεύασε και εξόπλισε το Αγροτικό Ιατρείο, κατασκεύασε πνευματικό κέντρο και συμμετείχε στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο Ταβάρι. Εκδίδει δίμηνη εφημερίδα με τίτλο "Μεσοτοπίτικα Νέα", ενώ εξέδωσε για κάποια χρόνια και ετήσιο περιοδικό με τίτλο "Μεσότοπος - Παράδοση και Πολιτισμός". Εξέδωσε επίσης το δίτομο λαογραφικό βιβλίο του Μεσοτόπου «Ο κόσμος ο μικρός…», έργο του Πάνου Κοντέλλη, που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών, σειρά θεατρικών έργων των Πάνου Κοντέλλη και Θύμιου Βασίλογλου, καθώς και ένα καλαίσθητο επετειακό Λεύκωμα «40 χρόνια 1975-2014», αφιέρωμα στα 40 χρόνια Ζωής και Δημιουργίας του Συλλόγου. Διατηρεί επίσης τράπεζα αίματος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Το επίσημο site του Συλλόγου είναι http://mesotopites.weebly.com/

Ο "Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου" παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα, πολλάκις βραβευμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 1998 από 26 γυναίκες. Σε μικρό χρονικό διάστημα τα προϊόντα του άρχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση και έτσι σύντομα εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής που έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εκδηλώσεις μέχρι και 600 ατόμων (τροφοδοσία - catering). Υπάρχει επίσης "Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός".

Το 2015 ιδρύθηκε ένας νέος πολιτιστικός σύλλογος, ο "Μεσότοπος", από μέλη τα οποία είναι φορείς του χωριού, ο οποίος διαδέχτηκε τον προηγούμενο φορέα. Στις ποικίλες δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης Η/Υ, χορού και μουσικής. Κάθε χρόνο διοργανώνει το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι με τους ξακουστούς και έξω από τα όρια του νησιού Κουδουνάτους.

Στο χωριό μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με πρωτοβουλία της Κοινότητας και του Συλλόγου ''Η Αναγέννηση".

Στον αθλητισμό ο Μεσότοπος διαθέτει ποδοσφαιρικό γήπεδο και ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία "Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου". Ο ΑΟΜ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει κάθε καλοκαίρι Ημιμαραθώνιο Δρόμο στη νοτιοδυτική Λέσβο, με τερματισμό στο επίνειο του Μεσοτόπου, το Ταβάρι.

Δημοτικό διαμέρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δ.Δ. Μεσότοπου (1.039 κάτοικοι απογραφή 2001 / 904 κάτοικοι απογραφή 2011) περιλαμβάνει τους οικισμούς:

Πηγές και συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]