Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας έχει απελευθερωθεί περισσότερο, με βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, έπειτα από την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Αυτή η εξέλιξη στέρησε από τη Βόρεια Μακεδονία τις κύριες προστατευμένες αγορές της και τις μεγάλες επιχορηγήσεις από το Βελιγράδι. Πριν από την ανεξαρτησία, η Βόρεια Μακεδονία ήταν η φτωχότερη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (μόνο το 5% της συνολικής Ομοσπονδιακής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών). Η απουσία υποδομής, οι κυρώσεις του ΟΗΕ στη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας,[1] και ένα Ελληνικό οικονομικό εμπάργκο εμπόδισε την οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 1996. 

Τα εμβάσματα των εργατών και η εξωτερική βοήθεια έχουν ελαφρύνει τη δύσκολη περίοδο της ανάκαμψης. Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κάθε χρόνο εκτός από το 2001, όπου αυξήθηκε κατά 5% το 2000. Ωστόσο, η ανάπτυξη το 1999 ήταν χαμηλότερη, συνεπεία των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από τον Πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση το 2000 ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας σε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η ηγεσία επέδειξε συνεχή δέσμευση για οικονομική μεταρρύθμιση, ελεύθερο εμπόριο και περιφερειακή ολοκλήρωση. Η οικονομία μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες της σε τρόφιμα, αλλά εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα περισσότερα σύγχρονα μηχανήματα και εξαρτήματα. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 11% το 2000, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Η Βόρεια Μακεδονία βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης, φτάνοντας ετησίως μέσο όρο ανάπτυξης 4% (ακόμη και κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης), καθιστώντας τη συγκρίσιμη με χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία.

  1. «Doing Business in Macedonia, FYR 2013». World Bank. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]