Νενητούρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νενητούρια Χίου)

Συντεταγμένες: 38°34′9.80″N 25°52′45.98″E / 38.5693889°N 25.8794389°E / 38.5693889; 25.8794389

Νενητούρια
Νενητούρια is located in Greece
Νενητούρια
Νενητούρια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΧίου
Γεωγραφία και Στατιστική
Πληθυσμός37 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας821 03
Τηλ. κωδικός2274

Τα Νενητούρια αποτελούν ένα χωριό της βορειοδυτικής Χίου. Ανήκουν στο δήμο Χίου. Αποτελούνται από τέσσερις ευδιάκριτους οικισμούς με ξεχωριστά ονόματα. Το χωριό απέχει 66 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου (Χώρα).

Οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ονόματα των τεσσάρων οικισμών του χωριού είναι: Κοσμάδος, αν και στις απογραφές αναφέρεται σαν ξεχωριστός οικισμός με 32 κατοίκους, Ψαρός, Χαμέτος και Αντραχλιάς, ο οποίος έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χωριού με βάση το Γεώργιο Ζολώτα προέρχεται από το ρήμα ωνούμαι (έομαι), που σημαίνει αγοράζω. Άρα νεώνητα σημαίνει νεοαγορασμένα και αναφέρεται σε χέρσες εκτάσεις γης που αγοράστηκαν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής από τα γειτονικά κεφαλοχώρια. Τα ονόματα των οικισμών αποδίδονται στους ιδρυτές τους.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός των Νενητουρίων είναι 37 κάτοικοι.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθεδρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες βρίσκεται στη μέση περίπου της απόστασης μεταξύ των οικισμών Χαμέτος και Ψαρός. Η ηλικία του αγγίζει τους δύο αιώνες. Στον περίβολο του ναού υπάρχει υπαίθριος πέτρινος πρόναος (κιόσκι), ενώ ανατολικά λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο. Ο ναός γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, οπότε και πραγματοποιείται το πανηγύρι του χωριού.

Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι τα εξωκλήσια, η πολύ παλαιά «βρύση - καμάρα», που βρίσκεται δυτικά του χωριού, οι τρεις ερειπωμένοι νερόμυλοι κατά μήκος του χειμάρρου του χωριού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]