Γεώργιος Χαλκοκονδύλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Χαλκοκονδύλης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΓεώργιος Χαλκοκονδύλης
Γέννηση1390 (περίπου)
Θάνατος1466 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΤέκναΛαόνικος Χαλκοκονδύλης
ΣυγγενείςΔημήτριος Χαλκοκονδύλης (ανιψιός)

Ο Γεώργιος Χαλκονδύλης (περ.1390 – περ 1466) ήταν Αθηναίος ευγενής, διπλωμάτης στα χρόνια της φλωρεντινής διοίκησης των Ατσαγιόλι και πατέρας του ιστορικού Λαόνικος Χαλκοκονδύλης. Ο τελευταίος μας παραδίδει μερικά βιογραφικά στοιχεία για το Γεώργιο. Ανιψιός του ήταν ο λόγιος Δημήτριος Χαλκοκονδύλης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δε μας είναι γνωστό πότε ακριβώς γεννήθηκε, αλλά καταγόταν από ευγενή οικογένεια των Αθηνών. Το 1435 εστάλη από τη συγγενή του Μαρία Μελισσηνή, χήρα του διοικητή Αντώνιο Α' Ατσαγιόλι στον οθωμανό σουλτάνο Μουράτ Β στις Σέρρες για να πάρει την άδειά του να διοικήσει την Αθήνα σαν υποτελής του με ετήσιο φόρο. Ο Μουράτ αρνήθηκε, αφού θεωρούσε του χεριού του τους νεαρούς ανιψιούς του Αντόνιο και φυλάκισε το Χαλκοκονδύλη. Αυτός όμως το σκασε και μέσω Κωνσταντινούπολης έσπευσε με πλοίο στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ όμως και οι Αθηναίου εξεγέρθηκαν κατά των σχεδίων της Μαρίας και του Χαλκοκονδύλη, τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στο σουλτάνο, τη δε διοίκηση της Αθήνας στο 19χρονο Νέριο Β' Ατσαγιόλι. O σουλτάνος τού χάρισε τη ζωή αλλά δέχτηκε την επιθυμία των Αθηναίων για εξορία του. Ο Γεώργιος άφησε την οικογένειά του στην Αίγινα και πήγε στο Μυστρά, στην υπηρεσία του Δεσπότη Θεόδωρου Β' Παλαιολόγου.

Το 1445 έφερε κει και το γιο του Λαόνικο που σπούδασε κοντά στον ονομαστό φιλόσοφο Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα[1]. Όταν το 1443 δεσπότης έγινε ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος, ο Γεώργιος έμεινε στη θέση του ως διπλωμάτης.

Στις 27 Νοεμβρίου 1446, όταν ο Μουράτ Β με μεγάλο στρατό επιτέθηκε στην Πελοπόννησο, ο Χαλκοκονδύλης εστάλη και πάλι για διαπραγμάτευση στο σουλτάνο. Αυτός όμως δεν άκουγε τίποτα και τον φυλάκισε για άλλη μια φορά[2]. Με τα νέα κανόνια του γκρέμισε το τείχος του Εξαμιλίου και σκότωσε τους έλληνες υπερασπιστές του. Το Χαλκοκονδύλη πήρε μαζί του αιχμάλωτο στις Σέρρες αλλά την άνοιξη του 1447 τον άφησε και πάλι ελεύθερο, πιθανώς μετά από παρέμβαση του Κωνσταντίνου, κι επέστρεψε στο Μυστρά[1]. Εκεί υποδέχτηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους τον παλιό του γνωστό Κυριακό Αγκωνίτη[1].

Από το βυζαντινολόγο Donald Nicol, εικάζεται οτι ο Χαλκοκονδύλης έζησε ως περίπου το 1466, χωρίς όμως να ειναι γνωστό πού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟ 1402». Scribd (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  2. Nicol, Donald M. (9 Μαΐου 2002). The Immortal Emperor: The Life and Legend of Constantine Palaiologos, Last Emperor of the Romans. Cambridge University Press. ISBN 9780521894098.