Μαρία Μελισσηνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Μελισσηνή
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντώνιος Α΄ Ατσαγιόλι
ΓονείςΛέων Μελισσηνός
ΟικογένειαΟικογένεια Μελισσηνών

Η Μαρία Μελισσηνή ήταν Ελληνίδα δούκισσα των Αθηνών κατά την Φραγκοκρατία. Σε κάποιες πηγές αναφέρεται και Μαρία Ατσαγιόλι ή Μελισσηνή. Ήταν σύζυγος του Αντόνιο Α΄ Ατσαγιόλι· δεν απέκτησαν παιδιά. Ήταν από οικογένεια ευγενών της Πελοποννήσου, πήρε μάλιστα προίκα μεγάλες εκτάσεις στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Το 1435, όταν πέθανε ο σύζυγός της Αντόνιο Α΄, η Μαρία προσπάθησε να διώξει από το δουκάτο τους Φράγκους συνεργαζόμενη με την οικογένεια Χαλκοκονδύλη και να κρατήσει το δουκάτο για τον εαυτό της υπό Ρωμαϊκή εξουσία. Για αυτόν τον σκοπό έστειλε τον συγγενή της Γεώργιο Χαλκοκονδύλη στον σουλτάνο Μουράτ Β΄ να την αναγνωρίσει ως νόμιμη διάδοχο στο δουκάτο, με αντάλλαγμα να του δώσει εκτάσεις στην Πελοπόννησο.

Ενώ ο Χαλκοκονδύλης βρισκόταν στο ταξίδι για τις διαπραγματεύσεις με τον Σουλτάνο, μαθαίνοντάς το οι Αθηναίοι εξεγέρθηκαν, έδιωξαν την οικογένεια της Μαρίας και έπειτα -μόλις επέστρεψε- και τον ίδιο. Μάλιστα διόρισαν νέο δούκα τον Νέριο Β΄ Ατσαγιόλι, γιο του Φραντσέσκο Ατσαγιόλι (εξαδέλφου τού Αντωνίου Α΄).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]