Μαυροπελαργός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Μαυροπελαργός
Ciconia nigra -Kruger National Park-8.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Αves)
Τάξη: Πελαργόμορφα (Ciconiiformes)
Οικογένεια: Πελαργίδαι (Ciconiidae)
Γένος: Πελαργός (Ciconia)
Είδος: C .nigra'
Διώνυμο
Ciconia nigra (Πελαργός ο μαύρος)
(Λινναίος 1758)
Ciconia nigra distr.png
Εξάπλωση του είδους C. nigra Πορτοκαλί = Περιοχές αναπαραγωγής
Πράσινο = Επιδημητικό
Μπλε = Περιοχές διαχείμασης
Αυγό μαυροπελαργού

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) είναι σπάνιο πτηνό που κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας". Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes) και στην οικογένεια των πελαργίδων (Ciconiidae). Είναι μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στην νότια και νοτιοανατολική Αφρική. Έρχεται στους τόπους αναπαραγωγής στα μέσα Μαρτίου και φεύγει από το δεύτερο μισό του Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μεγάλου μεγέθους πτηνό που φτάνει τα 96 εκ. σε ύψος, τα 2 μ. άνοιγμα πτερύγων και τα 3 κιλά βάρος. Μοιάζει στην εμφάνιση και στο μέγεθος με τον πολύ πιο κοινό λευκοπελαργό (Ciconia ciconia). Ο Μαυροπελαργός έχει όμοια κοκκινωπά πόδια και ράμφος, όμως το φτερώμά του είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγες πράσινες και μωβ στο επάνω μέρος, εκτός από την κοιλιά που είναι λευκή. Πετάει πάντα με το λαιμό τεντωμένο και τα πόδια απλωμένα.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα από τον λευκοπελαργό, ο μαυροπελαργός αποφεύγει συστηματικά τους ανθρώπους. Είναι ένα μοναχικό και ντροπαλό πουλί και δεν φωλιάζει σε αποικίες αλλά σε πυκνά δάση με μεγάλα δέντρα, κυρίως κωνοφόρα, κοντά σε ρεματιές ή χαράδρες. Δεν δέχεται την παρουσία άλλων ατόμων του είδους του σε μία περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Είναι μονογαμικό και μετά το ζευγάρωμα γεννά 2-6 αυγά ένα κάθε 2 ημέρες. Βρίσκει την τροφή του κυρίως στα ποτάμια και τρέφεται με φίδια, σαύρες, βατράχια, φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες, έντομα και με αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών.

Ζευγάρι μαυροπελαργών στην φωλιά τους

Βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωλιάζει στα μεγάλα ημιορεινά δάση αλλά τρέφεται κοντά στο νερό γι' αυτό προτιμά τα δάση που είναι κοντά σε λίμνες, έλη και ποτάμια, συχνά μαζί με λευκούς πελαργούς, ερωδιούς κ.ά.

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Λέσβο και την βόρειο Θεσσαλία σε δασικές περιοχές. Οι σημαντικότερες είναι το δάσος της Δαδιάς (30-35 ζευγάρια[1]), τα στενά του Νέστου όπου φωλιάζουν τα μισά από τα περίπου 70-100 ζεύγη που φωλιάζουν στην Ελλάδα, ο Όλυμπος, η Χαλκιδική και η Πίνδος. Στον υπόλοιπο κόσμο φωλιάζει στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στην βόρειο Ιταλία, στη Γερμανία, στην ανατολική Ευρώπη, στην ασιατική Ρωσία, στην κεντρική Ασία, στην Βόρεια Κορέα και στη βόρεια Αφρική, ενώ διαχειμάζει σε Υποσαχάρια Αφρική και νοτιοανατολική Ασία. Στην Νότια Αφρική είναι επιδημητικός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόκκινη γραμμή: Μεταναστευτικά όρια
Πορτοκαλί βέλη: Δυτική Μετανάστευση
Κίτρινα βέλη: Ανατολική Μετανάστευση
Μπλε: Περιοχές διαχείμασης
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Wikispecies logo
Τα Βικιείδη έχουν πληροφορίες για το θέμα:
  1. «ΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"». http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=TPsw%2b3PNVX8%3d&tabid=518&language=el-GR.