Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόρντρεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μόρντρεντ είναι μια θρυλική φιγούρα του Αρθουριανού Κύκλου, ο προδότης νόθος γιος του Βασιλιά Αρθούρου από την αδερφή του Μοργκάουζ ή τη Μοργκάνα λε Φέι, που σκοτώθηκε στη Μάχη του Κάμλαν, έχοντας προλάβει ωστόσο να τραυματίσει θανάσιμα τον ίδιο τον Αρθούρο.

Το ιστορικό του Μόρντρεντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μόρντρεντ ήταν νόθος γιος, αλλά προερχόταν και από αιμομιξία. Στις περισσότερες εκδοχές του μύθου, οι γονείς του αγνοούσαν τη συγγένειά τους. Κατά μια εκδοχή, η Μοργκάουζ πέρασε τον Αρθούρο για το σύζυγό της, που ήρθε στο δωμάτιό της μες στο βράδυ. Σε μια άλλη εκδοχή, ο Αρθούρος βιάζει την αδερφή του, αφού την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της αλήθειας είναι καταστροφική, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται και από μια προφητεία, σύμφωνα με την οποία ο Αρθούρος και το βασίλειό του θα καταστραφούν από κάποιον που γεννήθηκε ανήμερα Πρωτομαγιά, οπότε γεννήθηκε κι ο Μόρντρεντ.

Ο Μόρντρεντ στον Αρθουριανό Κύκλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση του Μόρντρεντ στη λεγόμενη αρθουριανή λογοτεχνία είναι ως Medraut, σε μια καταχώριση για το έτος 537:

The strife of Camlann, in which Arthur and Medraut fell.
Η μάχη του Κάμλαν, όπου έπεσαν Αρθούρος και Μέντραουτ.


Στο βιβλίο του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ Historia Regum Britanniae, ο Μόρντρεντ υπάρχει ήδη σαν προδοτική φιγούρα. Όταν κάποια στιγμή ο Αρθούρος άφησε το βασίλειό του στα χέρια του Μόρντρεντ για να πάει σε πόλεμο, κατά την απουσία του ο Μόρντρεντ αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς και παντρεύτηκε τη Γκουίνεβιρ, ωθώντας τον Αρθούρο να γυρίσει στη Βρετανία. Πραγματοποιείται τέλος η Μάχη του Κάμλαν, όπου ο Μόρντρεντ πεθαίνει, ενώ ο Αρθούρος μεταφέρεται σοβαρά τραυματισμένος στο Άβαλον.