Λάνσελοτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σερ
Λάνσελοτ
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΙππότης[1]
Δρακοκτόνος
Οικογένεια
ΤέκναΓκάλαχαντ[1]
ΓονείςKing Ban και Elaine of Benoic
ΑδέλφιαHector de Maris (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σερ Λάνσελοτ (αγγλικά: Sir Lancelot du Lac, δηλαδή Λάνσελοτ της Λίμνης) είναι ο πιο διάσημος από τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Είναι πρότυπο ιπποτισμού, αλλά κι ένας χαρακτήρας που βασανίζεται εσωτερικά. Δεν παρουσιάζεται σε ουαλικές πηγές ούτε σε κάποιο βιβλίο του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ, κι έτσι μπορεί να προήλθε από ιρλανδικούς ή βρετανικούς μύθους.

Ο Λάνσελοτ είναι γιος του Βασιλιά Μπαν της επαρχίας Μπενουάκ στη δυτική Γαλλία. Ανατρέφεται όμως από την Κυρά της Λίμνης, η οποία και τον παρουσιάζει στην Αυλή του Βασιλιά Αρθούρου σε ηλικία δεκαοκτώ ετών. Η υπεροχή του στη μάχη και η ευγενική του φύση γίνονται σύντομα αντιληπτές από όλους κι έτσι συμμετέχει στη Στρογγυλή Τράπεζα.

Η πρώτη του εμφάνιση σαν κύριος χαρακτήρας είναι στο Le Chevalier de la Charette (Λάνσελοτ ο Ιππότης με το κάρο) του Κρετιέν ντε Τρουά, γραμμένο τον 12ο αιώνα, όπου περιγράφονται οι περιπέτειές του στο μέρος που είναι γνωστό ως Πρόζα του Λάνσελοτ, συχνά με αντιφάσκουσες ιστορίες και σειρά γεγονότων.[2]

Λάνσελοτ και Γκουίνεβιρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο δημοφιλής ιστορία του είναι ο έρωτας και η παράνομη σχέση του με τη γυναίκα του Αρθούρου, τη βασίλισσα Γκουίνεβιρ. Η σχέση τους ενσωματώνεται και στον μύθο του Άγιου Δισκοπότηρου. Όταν ο Λάνσελοτ τυχαίνει να είναι φιλοξενούμενος του Pelles, κατόχου του Δισκοπότηρου, εκείνος κανονίζει με μαγικό τρόπο ώστε ο Λάνσελοτ να περάσει τη νύχτα με την κόρη του, Ελέιν, πιστεύοντας ότι είναι η Γκουίνεβιρ. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Γκάλαχαντ, ο οποίος αργότερα πηγαίνει στην αυλή του Αρθούρου και μαζί με άλλους ιππότες ξεκινούν την αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο. Στον ίδιο τον Λάνσελοτ το αρνούνται λόγω της μοιχείας που διέπραξε.

Η σχέση του Λάνσελοτ με τη Γκουίνεβιρ αποκαλύπτεται κάποια στιγμή κι ο Αρθούρος αναγκάζεται να διατάξει την εκτέλεση της Βασίλισσας λόγω απιστίας και προδοσίας. Ο Λάνσελοτ παρεμβαίνει και σώζει τη Γκουίνεβιρ και φεύγει με προορισμό τη Γαλλία, όπου τον ακολουθεί κι ο Αρθούρος. Ωστόσο, ο γιος του, Μόρντρεντ σχεδιάζει να παντρευτεί τη Γκουίνεβιρ και να ανεβεί στο θρόνο. Ο Αρθούρος επιστρέφει και στην τελική μάχη του Κάμλαν σκοτώνει τον Μόρντρεντ, αλλά ο ίδιος τραυματίζεται θανάσιμα και μεταφέρεται στο νησί Άβαλον. Ο Λάνσελοτ καταφθάνει πολύ αργά μετά την τελική μάχη και την αποχώρηση του Αρθούρου. Συναντάει την Γκουίνεβιρ για τελευταία φορά, πριν εκείνη κλειστεί σε μοναστήρι, και αποτραβιέται στο ησυχαστήριό του στο Γκλάστονμπερι, όπου και πεθαίνει έχοντας πληρώσει για τις αμαρτίες του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Alan Lupack: «The Camelot Project». The Camelot Project. Ανακτήθηκε στις 5  Ιανουαρίου 2018.
  2. «Ιστορία και θεωρία των λογοτεχνικών γενών και ειδών, σελ. 113» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]