Κατάλογος των επεισοδίων του Μέρλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η παρακάτω είναι μια λίστα των επεισοδίων της Βρετανικής τηλεοπτικής σειράς Μέρλιν. Ξεκίνησε τη μετάδοσή της στο BBC One στις 20 Σεπτεμβρίου του 2008 και μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του 2011, 52 επεισόδια έχουν προβληθεί από τέσσερις κύκλους, με έναν πέμπτο έτοιμο να προβληθεί το 2012.[1]

Δημιουργήθηκε από τους Τζούλιαν Τζόουνς, Τζέικ Μίτσι, Τζούλιαν Μέρφι και Τζόνι Καπς με βάση τους Αρθουριανούς θρύλους του μυθικού μάγου Μέρλιν και τη σχέση του με τον Πρίγκιπα Άρθουρ, αλλά διαφέρει από τις παραδοσιακές εκδόσεις του μύθου με πολλούς τρόπους, κυρίως τους χαρακτήρες. Παράγεται από την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής Shine Limited.

Ο Αμερικάνικος τηλεοπτικός οργανισμός NBC ξεκίνησε να προβάλει το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου του 2009, αλλά μετά από μια μείωση στην τηλεθέαση, η σειρά μεταφέρθηκε στο καλωδιακό κανάλι Syfy, όπου ξεκίνησε τη μετάδοση του δεύτερου κύκλου στις 2 Απριλίου του 2010.

Οι πρώτοι τρεις κύκλοι είναι διαθέσιμοι σε DVD στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.[2] Οι πρώτοι τρεις κύκλοι είναι διαθέσιμοι στο Netflix στη Βόρεια Αμερική.[3]

Γενική Εικόνα της Σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Αρχική προβολή Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD
Πρεμιέρα του κύκλου Φινάλε του κύκλου Τόμος Ηνωμένου Βασιλείου 1 Τόμος Ηνωμένου Βασιλείου 2 Πλήρης Ηνωμένου Βασιλείου Ηνωμένες Πολιτείες
1 13 20 Σεπτεμβρίου 2008 13 Δεκεμβρίου 2008 24 Νοεμβρίου 2008[4] 9 Φεβρουαρίου 2009[5] 5 Οκτωβρίου 2009.[6] 20 Απριλίου 2010[7]
2 13 19 Σεπτεμβρίου 2009 19 Δεκεμβρίου 2009 23 Νοεμβρίου 2009[8] 8 Φεβρουαρίου 2010[9] 8 Φεβρουαρίου 2010[10] 18 Ιανουαρίου 2011[11]
3 13 11 Σεπτεμβρίου 2010 4 Δεκεμβρίου 2010 15 15 Νοεμβρίου 2010[12] 24 Ιανουαρίου 2011[13] 24 Ιανουαρίου 2011[10] 17 Ιανουαρίου 2012[2]
4 13 1 Οκτωβρίου 2011 24 Δεκεμβρίου 2011 28 Νοεμβρίου 2011[14] 23 Ιανουαρίου 2012[15] 23 Ιανουαρίου 2012[16] Θα Ανακοινωθεί

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος 1 (2008)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μέρλιν (κύκλος 1)
Αρ. στη
σειρά
Αρ. στον
κύκλο
Τίτλος Σκηνοθετήθηκε από Συντάχθηκε από Πρωτότυπη ημερομηνία προβολής Θεατές Ηνωμένου Βασιλείου
(εκατομμύρια)[17]
1 1 "Το Κάλεσμα του Δράκου" Τζέιμς Χος Τζούλιαν Τζόουνς 20 Σεπτεμβρίου 2008 (2008-09-20) 7.15
2 2 "Βάλιαντ" Τζέιμς Χος Χάουαρντ Όβερμαν 27 Σεπτεμβρίου 2008 (2008-09-27) 5.40
3 3 "Το Σημάδι της Νιμούε" Τζέιμς Χος Τζούλιαν Τζόουνς 4 Οκτωβρίου 2008 (2008-10-04) 6.30
4 4 "Το Δηλητηριασμένο Κύπελο" Εντ Φρέιμαν Μπεν Βάνστοουν 11 Οκτωβρίου 2008 (2008-10-11) 6.48
5 5 "Λάνσελοτ" Εντ Φρέιμαν Τζέικ Μίτσι 18 Οκτωβρίου 2008 (2008-10-18) 5.37
6 6 "Μια Θεραπεία που Θεραπεύει Όλες τις Ασθένειες" Εντ Φρέιμαν Τζούλιαν Τζόουνς 25 Οκτωβρίου 2008 (2008-10-25) 6.00
7 7 "Οι Πύλες του Άβαλον" Τζέρεμι Γουέμπ Μπεν Βάνστοουν 1 Νοεμβρίου 2008 (2008-11-01) 6.45
8 8 "Η Αρχή του Τέλους" Τζέρεμι Γουέμπ Χάουαρντ Όβερμαν 8 Νοεμβρίου 2008 (2008-11-08) 6.25
9 9 "Εξκάλιμπερ" Τζέρεμι Γουέμπ Τζούλιαν Τζόουνς 15 Νοεμβρίου 2008 (2008-11-15) 6.47
10 10 "Η Στιγμή της Αλήθειας" Ντέιβιντ Μουρ Μπεν Βάνστοουν 22 Νοεμβρίου 2008 (2008-11-22) 7.03
11 11 "Ο Λαβύρινθος του Γκέντρεφ" Στιούαρτ Όρμι Χάουαρντ Όβερμαν 29 Νοεμβρίου 2008 (2008-11-29) 6.71
12 12 "Να Σκοτώσουμε το Βασιλιά" Στιούαρτ Όρμι Τζέικ Μίτσι 6 Δεκεμβρίου 2008 (2008-12-06) 6.31
13 13 "Ο Θάνατος του Άρθουρ" Ντέιβιντ Μουρ Τζούλιαν Τζόουνς 13 Δεκεμβρίου 2008 (2008-12-13) 6.27

Κύκλος 2 (2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μέρλιν (κύκλος 2)
Αρ. στη
σειρά
Αρ. στον
κύκλο
Τίτλος Σκηνοθετήθηκε από Συντάχθηκε από Πρωτότυπη ημερομηνία προβολής Θεατές Ηνωμένου Βασιλείου
(εκατομμύρια)[17]
14 1 "Η Κατάρα του Κορνήλιου Σίγκαν" Ντέιβιντ Μουρ Τζούλιαν Τζόουνς 19 Σεπτεμβρίου 2009 (2009-09-19) 5.77
15 2 "Η Μία και Μελλοντική Βασίλισσα" Τζέρεμι Γουέμπ Χάουαρντ Όβερμαν 26 Σεπτεμβρίου 2009 (2009-09-26) 5.94
16 3 "Ο Εφιάλτης Ξεκινάει" Τζέρεμι Γουέμπ Μπεν Βάνστοουν 3 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-03) 6.09
17 4 "Λάνσελοτ και Γκουίνεβιρ" Ντέιβιντ Μουρ Χάουαρντ Όβερμαν 10 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-10) 5.69
18 5 "Πεντάμορφη και το Τέρας (Μέρος 1)" Ντέιβιντ Μουρ Τζέικ Μίτσι 24 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-24) 5.53
19 6 "Πεντάμορφη και το Τέρας (Μέρος 2)" Μετίν Χουσεΐν Μπεν Βάνστοουν 31 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-31) 6.14
20 7 "Ο Ανιχνευτής Μάγων" Τζέρεμι Γουέμπ Τζέικ Μίτσι 7 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-07) 5.62
21 8 "Οι Αμαρτίες του Πατέρα" Μετίν Χουσεΐν Χάουαρντ Όβερμαν 14 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-14) 6.16
22 9 "Η Κυρά της Λίμνης" Μετίν Χουσεΐν Τζούλιαν Τζόουνς 21 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-21) 6.30
23 10 "Όνειρα Γλυκά" Άλις Τρόφτον Λούσι Γουάτκινς 28 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-28) 6.02
24 11 "Η Ζωογόνηση της Μάγισσας" Άλις Τρόφτον Τζέικ Μίτσι 5 Δεκεμβρίου 2009 (2009-12-05) 6.01
25 12 "Οι Φωτιές του Ιντίρσολας" Τζέρεμι Γουέμπ Τζούλιαν Τζόουνς 12 Δεκεμβρίου 2009 (2009-12-12) 6.01
26 13 "Ο Τελευταίος Άρχοντας των Δράκων" Τζέρεμι Γουέμπ Τζούλιαν Τζόουνς 19 Δεκεμβρίου 2009 (2009-12-19) 6.64

Κύκλος 3 (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μέρλιν (κύκλος 3)
Αρ. στη
σειρά
Αρ. στον
κύκλο
Τίτλος Σκηνοθετήθηκε από Συντάχθηκε από Πρωτότυπη ημερομηνία προβολής Θεατές Ηνωμένου Βασιλείου
(εκατομμύρια)[17]
27 1 "Τα Δάκρυα του Ούθερ Πεντράγκον (Μέρος 1)" Τζέρεμι Γουέμπ Τζούλιαν Τζόουνς 11 Σεπτεμβρίου 2010 (2010-09-11) 6.49
28 2 "Τα Δάκρυα του Ούθερ Πεντράγκον (Μέρος 2)" Τζέρεμι Γουέμπ Τζούλιαν Τζόουνς 18 Σεπτεμβρίου 2010 (2010-09-18) 6.06
29 3 "Ο Χρυσός του Γκόμπλιν" Τζέρεμι Γουέμπ Χάουαρντ Όβερμαν 25 Σεπτεμβρίου 2010 (2010-09-25) 6.22
30 4 "Γκάγουεν" Ντέιβιντ Μουρ Τζούλιαν Τζόουνς 2 Οκτωβρίου 2010 (2010-10-02) 6.42
31 5 "Η Κρυστάλλινη Σπηλιά" Άλις Τρόφτον Τζούλιαν Τζόουνς 9 Οκτωβρίου 2010 (2010-10-09) 6.36
32 6 "Η Ανταλλαγή" Ντέιβιντ Μουρ Λούσι Γουάτκινς 16 Οκτωβρίου 2010 (2010-10-16) 6.40
33 7 "Το Κάστρο του Φύριεν" Ντέιβιντ Μουρ Τζέικ Μίτσι 23 Οκτωβρίου 2010 (2010-10-23) 6.82
34 8 "Το Μάτι του Φοίνικα" Άλις Τρόφτον Τζούλιαν Τζόουνς 30 Οκτωβρίου 2010 (2010-10-30) 6.92
35 9 "Αγάπη στα Χρόνια των Δράκων" Άλις Τρόφτον Τζέικ Μίτσι 6 Νοεμβρίου 2010 (2010-11-06) 6.90
36 10 "Βασίλισσα των Καρδιών" Άσλεϊ Γουέι Χάουαρντ Όβερμαν 13 Νοεμβρίου 2010 (2010-11-13) 7.37
37 11 "Η Σκιά του Μάγου" Άσλεϊ Γουέι Τζούλιαν Τζόουνς 20 Νοεμβρίου 2010 (2010-11-20) 7.42
38 12 "Ο Ερχομός του Άρθουρ (Μέρος 1)" Τζέρεμι Γουέμπ Τζέικ Μίτσι 27 Νοεμβρίου 2010 (2010-11-27) 7.12
39 13 "Ο Ερχομός του Άρθουρ (Μέρος 2)" Τζέρεμι Γουέμπ Τζούλιαν Τζόουνς 4 Δεκεμβρίου 2010 (2010-12-04) 7.67

Κύκλος 4 (2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μέρλιν (κύκλος 4)
Επεισόδιο # Κύκλος # Τίτλος Σκηνοθετήθηκε από Συντάχθηκε από Πρωτότυπη ημερομηνία προβολής Θεατές Ηνωμένου Βασιλείου
(εκατομμύρια)[17]
40 1 "Η Σκοτεινότερη Ώρα, Μέρος Ένα" Άλις Τρόφτον Τζούλιαν Τζόουνς 1 Οκτωβρίου 2011 (2011-10-01) 6.40
41 2 "Η Σκοτεινότερη Ώρα, Μέρος Δύο" Άλις Τρόφτον Τζούλιαν Τζόουνς 8 Οκτωβρίου 2011 (2011-10-08) 6.80
42 3 "Η Κακή Μέρα" Άλις Τρόφτον Χάουαρντ Όβερμαν 15 Οκτωβρίου 2011 (2011-10-15) 7.04
43 4 "Αιθούσα" Άλεξ Πίλεϊ Τζούλιαν Τζόουνς 22 Οκτωβρίου 2011 (2011-10-22) 6.96
44 5 "Γιος του Πατέρα Του" Άλεξ Πίλεϊ Τζέικ Μίτσι 29 Οκτωβρίου 2011 (2011-10-29) 7.40
45 6 "Ένας Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων" Άλεξ Πίλεϊ Λούσι Γουάτκινς 5 Νοεμβρίου 2011 (2011-11-05) 6.94
46 7 "Ο Μυστικός Συμμεριζόμενος" Τζάστιν Μολοτνίκοβ Τζούλιαν Τζόουνς 12 Νοεμβρίου 2011 (2011-11-12) 6.72
47 8 "Λάμια" Τζάστιν Μολοτνίκοβ Τζέικ Μίτσι 19 Νοεμβρίου 2011 (2011-11-19) 7.00
48 9 "Λάνσελοτ της Λίμνης" Τζάστιν Μολοτνίκοβ Λούσι Γουάτκινς 26 Νοεμβρίου 2011 (2011-11-26) 7.32
49 10 "Ένας Κήρυκας της Νέας Εποχής" Τζέρεμι Γουέμπ Χάουαρντ Όβερμαν 3 Δεκεμβρίου 2011 (2011-12-03) 6.90
50 11 "Η Καρδιά του Κυνηγού" Τζέρεμι Γουέμπ Ρίτσαρντ ΜακΜπριν 10 Δεκεμβρίου 2011 (2011-12-10) 7.12
51 12 "Το Ξίφος στην Πέτρα, Μέρος 1" Άλις Τρόφτον Τζέικ Μίτσι 17 Δεκεμβρίου 2011 (2011-12-17) 8.39
52 13 "Το Ξίφος στην Πέτρα, Μέρος 2" Άλις Τρόφτον Τζούλιαν Τζόουνς 24 Δεκεμβρίου 2011 (2011-12-24) 8.18

Κύκλος 5 (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυρίσματα για τον κύκλο 5 του Μέρλιν ξεκίνησαν στις αρχές του Μαρτίου 2012. Λίγες λεπτομέρειές έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τον επερχόμενο πέμπτο κύκλο, ο οποίος, προφανώς, θα τοποθετηθεί αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα του τέταρτου κύκλου. Στον κύκλο θα δούμε την επιστροφή του Μόρντρεντ, αλλά μεγαλύτερο σε ηλικία, που παίζεται από τον Αλέξανδρο Βλάχο.[18]

Αφιερώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά σε Ανάγκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Σκηνοθετήθηκε από Συντάχθηκε από Πρωτότυπη ημερομηνία προβολής Θεατές Ηνωμένου Βασιλείου
(εκατομμύρια)[17]
Περίληψη
Μέρλιν σε Ανάγκη 2008 N/A N/A 14 Νοεμβρίου 2008 (2008-11-14) 9.83 Το βασίλειο συγκεντρώνει χρήματα για το μεγάλο πλάσμα Πόντσεϊ πετώντας σάπια λαχανικά στο Μέρλιν. Ένα δίλεπτο σχεδίασμα για την έκκληση "Παιδιά σε Ανάγκη" του BBC.
Μέρλιν σε Ανάγκη 2009 N/A N/A 20 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-20) 10.08 Ο φαινομενικός μάγος κυκλοφορεί ελεύθερος, μετατρέποντας τα πάντα σε σύγχρονα στο Κάμελοτ. Ένα δίλεπτο σχεδίασμα για την έκκληση "Παιδιά σε Ανάγκη" του BBC.
Μέρλιν σε Ανάγκη 2010 N/A N/A 19 Νοεμβρίου 2010 (2010-11-19) 12.94 Οι ηθοποιοί του Μέρλιν δίνουν μια σύντομη περίληψη ζητώντας να δωριστούν χρήματα στα Παιδιά σε Ανάγκη με μερικά διασκεδαστικά λάθη.
Οι Πραγματικοί Μέρλιν και Άρθουρ Μαρκ Πρόκτερ N/A 28 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-28) N/A Οι ηθοποιοί της επιτυχημένης δραματικής σειράς Μέρλιν, Κόλιν Μόργκαν και Μπράντλεϊ Τζέιμς, ξεκινούν μέσω της Ουαλίας να εξερευνήσουν τις μακραίωνες συνδέσεις της χώρας με το θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και του μάγου του Μέρλιν. Στην πορεία συναντούν λάτρεις και ειδικούς στις Αρθουριανές παραδόσεις, και επισκέπτονται μερικά από τα πιο όμορφα τοπία στην Ουαλία.[19]

Μυστικά και Μαγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σειρά ντοκιμαντέρ η οποία δημιουργήθηκε από το BBC που ονομάζεται Μυστικά και Μαγεία παρήχθη για να συνοδεύσει τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου. Κατά παρόμοιο τρόπο με το Doctor Who Εμπιστευτικό, εξετάζει την παραγωγή του κάθε επεισοδίου του δράματος, με συνεντεύξεις των ηθοποιών καθώς επίσης και του ομίλου στην εμφάνισή τους στα πλάνα.

# Τίτλος Πρωτότυπη ημερομηνία προβολής Κωδικός
παραγωγής
Σύνδεσμος βιντεοδιάλεξης
0 "Καλώς ήλθατε στο Κάμελοτ" 19 Σεπτεμβρίου 2009 1.X link
1 "Ώρα για Μέρλιν" 20 Σεπτεμβρίου 2009 (2009-09-20) 1.1 link
2 "Ταιριάξτε Για ένα Βασιλιά" 2 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-02) 1.2 link
3 "Χυτεύοντας τη Μαγεία" 9 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-09) 1.3 link
4 "Υπηρέτρια να γίνει Βασίλισσα" 12 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-12) 1.4 link
5 "Τρολ Κουκλίτσα" 24 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-24) 1.5 link
6 "Έλεγχος του Φρικιού" 2 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-02) 1.6 link
7 "Κυνήγι Μαγισσών" 9 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-09) 1.7 link
8 "Μια Οικογενειακή Υπόθεση" 16 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-16) 1.8 link
9 "Σκληρή Δουλειά και Ερωτική απογοήτευση" 22 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-22) 1.9 link
10 "Αγάπα Ανόητε" 28 Νοεμβρίου 2009 (2009-11-28) 1.10 link
11 "Πεντάμορφη και ο Κλέφτης" 6 Δεκεμβρίου 2009 (2009-12-06) 1.11 link
12 "Το Λημέρι του Δράκου" 13 Δεκεμβρίου 2009 (2009-12-13) 1.12 link
13 "Αυτό είναι ένα Κάλυμμα" 21 Δεκεμβρίου 2009 (2009-12-21) 1.13 link

Αναζήτηση του Μέρλιν των Κόλιν & Μπράντλεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το Μέρλιν Μυστικά και Μαγεία δεν επαναλειτούργησε για το δεύτερο κύκλο, η Αναζήτηση του Μέρλιν των Κόλιν & Μπράντλεϊ παρήχθη για να συνοδεύσει τον Κύκλο 3 του Μέρλιν. Ο Κόλιν Μόργκαν και ο Μπράντλεϊ Τζέιμς, οι οποίοι παίζουν τους Μέρλιν και Άρθουρ στο Μέρλιν, εμφανίζονται σε έναν εβδομαδιαίο κύκλο από μικρά (συνήθως 2 έως 4 λεπτών) απευθείας σύνδεσης βίντεο δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Μέρλιν. Σε κάθε επεισόδιο οι ηθοποιοί είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν διάφορες προκλήσεις και αποστολές, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων και παιχνιδιών με διασκεδαστικά λάθη από το Μέρλιν να εμφανίζονται τακτικά. Η Αναζήτηση του Μέρλιν των Κόλιν & Μπράντλεϊ παρήχθη από τον Ίαν Σμιθ με τον Λουκ Μπέικερ ως βοηθό παραγωγού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Merlin commissioned for fifth series». STV. 25 Ιουλίου 2011. http://entertainment.stv.tv/tv/263726-merlin-commissioned-for-fifth-series/. 
  2. 2,0 2,1 «Merlin's Third Season Casts Spell on DVD». IGN. 14 Οκτωβρίου 2011. http://dvd.ign.com/articles/120/1200378p1.html. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011. 
  3. «Merlin(The Adventures of Merlin)». Netflix.com. 3 Οκτωβρίου 2011. http://movies.netflix.com/WiMovie/Merlin/70142436?trkid=496624. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2011. 
  4. «Merlin Vol.1 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B001F3QJL0/. Ανακτήθηκε στις 17 July 2010. 
  5. «Merlin Vol.2 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B001M0MDKM/. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  6. «Merlin – Series 1 – Complete DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B001NN413A/. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  7. «Merlin: The Complete First Season: Colin Morgan». Amazon.com. http://www.amazon.com/dp/B001LF347E/. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  8. «Merlin – Series 2 Vol.1 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B002KSA4AQ/. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  9. «Merlin – Series 2 Vol.2 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B002SZQCC0/. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  10. 10,0 10,1 «Merlin – Complete Series 2 Box Set DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B002ZG7PKU/. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  11. «Merlin: The Complete Second Season». Amazon.com. http://www.amazon.com/dp/B003ES5JII/. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2010. 
  12. «Merlin – Series 3 Vol.1 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B0042SSO0O/. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. 
  13. «Merlin – Series 3 – Volume 2 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/dp/B0042SSO18/. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. 
  14. «Merlin – Series 4 Vol.1 DVD». Play.com. http://www.play.com/DVD/DVD/-/2480/1747/-/23550704/Merlin-Series-4-Volume-1/Product.html?searchtype=genre. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2011. 
  15. «Merlin Series 4 – Volume 2 DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/Merlin-4-2-DVD/dp/B005S0HNUM/ref=sr_1_5?s=dvd&ie=UTF8&qid=1319343096&sr=1-5. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2011. 
  16. «Merlin – Series 4 – Complete DVD». Amazon.co.uk. http://www.amazon.co.uk/Merlin-4-Complete-BBC-DVD/dp/B005S0HNU2/ref=sr_1_2?s=dvd&ie=UTF8&qid=1319343096&sr=1-2. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2011. 
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 «Weekly Viewing Summary (see relevant week)». BARB. http://www.barb.co.uk/viewingsummary/weekreports.cfm?report=weeklyterrestrial&requesttimeout=500. 
  18. http://cultfix.co.uk/merlin-series-5-big-character-returning-spoiler-15564.htm
  19. «Two Programmes – The Real Merlin and Arthur». BBC. http://www.bbc.co.uk/programmes/b00ny2zx. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2010.