Οι Μάγισσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάγισσες)
Charmed
Οι Μάγισσες
ΕίδοςΦαντασίας, δραματική
ΔημιουργοίΚόνστανς Μ. Μπερτζ
ΠρωταγωνιστέςΑλίσα Μιλάνο
Χόλι Μαρί Κομπς
Ρόουζ Μακ Γκάουαν
Σάνεν Ντόχερτι
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Αριθμός επεισοδίων178
Παραγωγή
ΠαραγωγήΜπραντ Κερν, Κόνστανς Μ. Μπερτζ, Άαρον Σπέλινγκ, Νιούκ Βίνσεντ
Διάρκεια40–45 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςThe WB
Αναλογία πλευρών4:3, 16:9
Προβολή7 Οκτωβρίου, 1998–
21 Μαΐου, 2006
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα

Οι Μάγισσες (αγγλικά: Charmed) είναι αμερικανική τηλεοπτική σειρά φαντασίας και υπερφυσικού, η δημιουργία της οποίας έγινε από την Κονστάνς Μ. Μπέργκ και η παραγωγή από τον Άαρον Σπέλινγκ και την ομάδα του, Spelling Television, με showrunner τον Μπραντ Κερν. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από το The WB και είχε διάρκεια οκτώ κύκλων, οι οποίοι προβλήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου του 1998 μέχρι τις 21 Μαΐου του 2006.

Η σειρά ακολουθεί τις ζωές των τριών αδερφών Χάλιγουελ, Πρου (Σάνεν Ντόχερτι), Πάιπερ (Χόλι Μαρί Κόμπς) και Φοίμπι (Αλίσα Μιλάνο), ή αλλιώς των Μαγευτικών. Στο φινάλε του τρίτου κύκλου της σειράς η Πρου πεθαίνει, και τη θέση της παίρνει, στον τέταρτο κύκλο, η τέταρτη χαμένη αδερφή, η Πέιτζ Μάθιους (Ρόουζ Μακ Γκάουαν). Οι Μάγισσες είναι οι πιο ισχυρές καλές μάγισσες όλων των εποχών, που χρησιμοποιούν την σπουδαιότερη δύναμή τους, τη Δύναμη των Τριών, για να προστατεύσουν τους αθώους από κακά όντα, όπως δαίμονες και μάγους. Κάθε αδερφή κατέχει μοναδικές μαγικές δυνάμεις που μεγαλώνουν και εξελίσσονται, ενώ ταυτόχρονα η καθεμία προσπαθεί να διατηρήσει μια φυσιολογική ζωή στο Σαν Φρανσίσκο. Κρατούν τις υπερφυσικές τους ταυτότητες μυστικές και ξεχωριστές από την κοινωνία, ώστε να αποφύγουν την έκθεση της μαγείας, και έχουν το καθήκον να μεταβιβάσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους στις επόμενες γενιές μαγισσών.

Οι Μάγισσες απέκτησαν καλτ κοινό[1][2] και δημοτικότητα στο The WB από το πρώτο επεισόδιο Something Wicca This Way Comes, συγκεντρώνοντας 7.7 εκατομμύρια τηλεθεατές, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για το πρώτο επεισόδιο σειράς με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα.[3] Κατά τη διάρκεια του πέμπτου κύκλου, η σειρά έγινε το νυκτερινό πρόγραμμα του Σαββάτου με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στην ιστορία του The WB.[4][5] Οι βαθμολογίες της σειράς ήταν σημαντικές για το δίκτυο, καθώς δεν ήταν βασικό τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ. Με 178 επεισόδια, η σειρά Μάγισσες είναι η δεύτερη μακροβιότερη δραματική σειρά που προβλήθηκε από το The WB, και δεύτερη μακροβιότερη σειρά διάρκειας μίας ώρας με πρωταγωνίστριες αποκλειστικά γυναίκες.[6]

Επίσης, η σειρά έχει λάβει πολλά βραβεία και υποψηφιότητες. Το 2010, η Huffington Post και το AOL TV κατέταξαν από κοινού τις Μάγισσες στη λίστα «Οι κορυφαίες 20 σειρές μαγείας/υπερφυσικού όλων των εποχών» ενώ, το 2013, το TV Guide εισήγαγε τη σειρά στη λίστα «Τα 60 καλύτερα show επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών».

Οι Μάγισσες έχουν γίνει πηγή αναφοράς στην ποπ κουλτούρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και έχουν επηρεάσει άλλες μετέπειτα σειρές του είδους.

Η επιτυχία της σειράς οδήγησε στη δημιουργία άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων ενός βιντεοπαιχνιδιού, επιτραπέζια παιχνίδια, μυθιστορήματα, και μία σειρά κόμικς, που υπηρετεί ως συνέχεια της σειράς.

Το reboot της σειράς, έκανε πρεμιέρα στο The CW στις 14 Οκτωβρίου, 2018.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά γυρίστηκε στα στούντιο της Paramount Pictures με παραγωγό τον Άαρον Σπέλινγκ για λογαριασμό της Warner Bros.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διευθυντές παραγωγής Άαρον Σπέλινγκ και Ντιούκ Βίνσεντ παρέμειναν στα καθήκοντά τους ως παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση της σειράς στον 8ο κύκλο επεισοδίων. Η Burge έγινε διευθύντρια παραγωγής όταν προσλήφθηκε για τη συγγραφή του σεναρίου. Μετά από το σύντομο πρώτο «πειραματικό» επεισόδιο που δεν προβλήθηκε ποτέ, η σειρά έγινε αποδεκτή από το δίκτυο της Warner Bros και ο Kern προσλήφθηκε ως διευθυντής παραγωγής και ως υπεύθυνος της σειράς με σκοπό να αποκρυπτογραφήσει πώς θα εξελισσόταν η σειρά με το πέρασμα των γυρισμάτων. Καθώς ο Kern παρέμεινε στο show μέχρι το τέλος, από τον 2ο μέχρι τον 3ο κύκλο, η Burge δεν συμμετείχε στην παραγωγή. Παρέμεινε εκτελεστική σύμβουλος παραγωγής μέχρι το τέλος του 4ου κύκλου όταν έφυγε από τις «Μάγισσες». Από το πρώτο επεισόδιο του 5ου κύκλου μέχρι το τελευταίο επεισόδιο της σειράς στον 8ο κύκλο προστέθηκαν στους συντελεστές ως παραγωγοί και δύο πρωταγωνίστριες, η Αλίσα Μιλάνο και η Χόλι Μαρί Κομπς.

Cast ηθοποιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 4 βασικά πρωταγωνιστικά μέλη της σειράς είναι γυναίκες, οι αδερφές Πρου (Σάνεν Ντόχερτι), Πάιπερ (Χόλι Μαρί Κομπς), Φοίβη (Αλίσα Μιλάνο) και Πέιτζ (Ρόουζ ΜακΓκόουαν). Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της σειράς, είχε προταθεί στη Doherty, η οποία ήταν ήδη γνωστή στο Αμερικανικό κοινό από το ρόλο της ως Μπρέντα στη σειρά Beverly Hills 90210, να υποδυθεί το ρόλο της Πάιπερ. Αντίστοιχα στη Combs, η οποία ήταν στενή φίλη με τη Doherty στην πραγματικότητα καθώς και γνωστή από το ρόλο της στο Picket Fences, της είχε προταθεί να υποδυθεί το ρόλο της Πρου. Εντέλει όμως, η παραγωγή αποφάσισε να τους αντιστρέψει τους ρόλους ενώ η ίδια η Κομπς έχει δηλώσει πως ο ρόλος της Πάιπερ είναι ο μόνος που θα της ταίριαζε απόλυτα στη σειρά. Στο πρώτο 28λεπτο πειραματικό επεισόδιο που γυρίστηκε και δεν προβλήθηκε ποτέ στην τηλεόραση, η Doherty έπαιζε τον ρόλο της Πρου, η Combs το ρόλο της Πάιπερ, ενώ το ρόλο της Φοίβης υποδύθηκε η άγνωστη τότε ηθοποιός Lori Rom και όχι η Alyssa Milano. Πολύ σύντομα η Rom, εγκατέλειψε τη σειρά, όπως δήλωσε για «θρησκευτικούς λόγους». Τότε, ο Spelling πρότεινε για το ρόλο τη Milano, η οποία ήταν πολύ δημοφιλής στην Αμερική κυρίως ως κωμική ηθοποιός μέσα από τη σειρά «Who's the boss?» αλλά προσπαθούσε εκείνη τη περίοδο να κάνει μία στροφή στην τηλεοπτική της καριέρα. Επίσης ο χαρακτήρας του Andy Trudeau είχε προταθεί αρχικά στον Chris Boyd ο οποίος επίσης εγκατέλειψε το ρόλο του για τον T.W. King.

Τον Μάιο του 2001, ανακοινώθηκε επίσημα πως η Doherty θα εγκατέλειπε τη σειρά με το τέλος του 3ου κύκλου επεισοδίων. Ο Spelling απευθύνθηκε ακόμη και στη Tiffani Thiessen, η οποία είχε αντικαταστήσει πάλι τη Doherty στο Beverly Hills 90210, αλλά και στη Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ. Τότε ο Spelling είχε δηλώσει ότι η Thiessen ήταν η πρώτη που είχε στο μυαλό του ως αντικαταστάτρια της Doherty, αλλά του είχε πει ότι θα προτιμούσε να δουλέψει σε κάποιο κωμικό ρόλο και όχι τόσο σε δραματικό ρόλο σειράς επιστημονικής φαντασίας. Η Hewitt επίσης απέρριψε τον ρόλο. Εντέλει, οι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν το ρόλο στη Rose McGowan, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμα θρίλερ πριν τη συμμετοχή της στις Μάγισσες, αλλά θεωρήθηκε κατάλληλη ως ένα φρέσκο πρόσωπο στη σειρά το οποίο δεν είναι ακόμα γνωστό στο πολύ ευρύ κοινό και θα τραβήξει την προσοχή. Η Gowan υποδύθηκε την Πέιτζ, την ετεροθαλή αδερφή της Φοίβης, της Πάιπερ και της Πρου που δεν γνώριζαν ότι έχουν.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους της σειράς είναι διασκευή του How soon is Now? των The Smiths από το αμερικανικό συγκρότημα alternative rock μουσικής Love Spit Love. Το τραγούδι αντικαταστάθηκε από ένα ορχηστρικό κομμάτι hard rock μουσικής στο DVD του 8ου κύκλου επειδή τα δικαιώματα χρήσης του How Soon Is Now? είχαν λήξει και απέτυχαν οι προσπάθειες ανανέωσής τους.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, μετά το θάνατο της γιαγιάς των τριών αδελφών (Πάιπερ, Φοίβη, Πρου), η Φοίβη μετακομίζει από τη Νέα Υόρκη στο οικογενειακό αρχοντικό των Χάλιγουελ για να ζήσει μαζί με τις αδελφές της. Όταν η Φοίβη βρίσκει τυχαία το οικογενειακό Βιβλίο των Σκιών (ένα οικογενειακό βιβλίο-κειμήλιο που εμπεριέχει εκατοντάδες γνώσεις, ξόρκια και μαγεία που μαθεύτηκαν και δημιουργήθηκαν από τις γυναίκες των προηγούμενων γενεών της οικογένειας Χάλιγουελ), η Φοίβη μαθαίνει ότι αυτή και οι αδερφές της είναι οι πιο ισχυρές μάγισσες στην ιστορία της μαγείας και του κόσμου και η μοίρα τους είναι να προστατεύσουν τους αθώους και όλο τον κόσμο από σατανικά πλάσματα όπως δαίμονες,βρυκόλακες,μάγους, πολέμαρχους και άλλες δυνάμεις του Κακού. Η Φοίβη, θεωρώντας λογικά το βιβλίο νεωτεριστικό, διαβάζει τις πρώτες λέξεις του βιβλίου που τυχαίνει να αποτελούν το μαγικό άσμα που ενεργοποιεί τις «Μαγευτικές» δυνάμεις των αδελφών Χάλιγουελ με τη συνάντηση και των τριών αδελφών στο αρχοντικό.

Με το τέλος του πρώτου επεισοδίου, κάθε αδελφή ανακαλύπτει ότι έχει μία μοναδική δύναμη και ότι μπορούν να κάνουν μάγια και να παρασκευάζουν μαγικά φίλτρα. Η Πρου, η μεγαλύτερη, είχε τη δύναμη της τηλεκίνησης, δηλαδή την ικανότητα να μετακινεί την ύλη με το νου της. Στον 2ο κύκλο, αναπτύσσει τη δύναμη της αστρικής προβολής. Η Πάιπερ, η μεσαία αδελφή, έχει τη δύναμη της μοριακής ακινητοποίησης, δηλαδή να ακινητοποιεί το στόχο της και να διακόπτει τη ροή του χρόνου. Στον τρίτο κύκλο, μαθαίνει να αναπτύσσει τη δύναμή της ώστε να αποκτά τη δύναμη της μοριακής ανάφλεξης, δηλαδή να ανατινάζει το στόχο της. Η Φοίβη, η μικρότερη, έχει αρχικά τη δύναμη του να βλέπει προμηνύματα, το οποίο εξελίσσεται στην δύναμη του να δέχεται οράματα τόσο από το μέλλον, όσο και από το παρελθόν. Άλλες δυνάμεις που αποκτά με την πάροδο των χρόνων είναι ο μεταιωρισμός, η εμβίωση και η πυροκίνηση.

Three[νεκρός σύνδεσμος] young women walk together, their faces show confidence
Οι μάγισσες στον όγδοο κύκλο, στα αριστερά η Φοίβη, στη μέση η Πάιπερ και στα δεξιά η Πέιτζ

Στους 2 πρώτους κύκλους της σειράς, οι αδελφές αντιμετωπίζουν πολλά σατανικά πλάσματα. Ωστόσο, στον 3ο κύκλο ανακαλύπτουν ότι ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο άρχοντας του Κάτω Κόσμου, γνωστός ως Η Πηγή του Κακού. Η Πρου στο τελευταίο επεισόδιο του 3ου κύκλου σκοτώνεται από έναν πανίσχυρο δαίμονα, τον Σαξ, που είναι και ο δολοφόνος της Πηγής. Καθώς πενθούν τον αναπάντεχο χαμό της αδελφής τους, η Φοίβη και η Πάιπερ ανακαλύπτουν την ύπαρξη μιας ετεροθαλούς αδελφής τους, της Πέιτζ Μάθιους, που ήταν ο καρπός του έρωτα της μάγισσας μητέρας τους και του Λευκού της Φύλακα, του Sam Wilder. Οι δυνάμεις της Πέιτζ σχετίζονται με τη διπλή της ιδιότητα ως μάγισσα και ως Λευκή Φύλακας που κληρονόμησε από τους γονείς της. Έχει τη δύναμη του τηλεκινητικού διακτινισμού και του διακτινισμού. Με την πάροδο των χρόνων, μαθαίνει να μεταμορφώνεται, να θεραπεύει σωματικές πληγές και να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης.

Η Πηγή, υπεύθυνη για όλες τις επιθέσεις στις αδελφές, γίνεται ο κυρίαρχος εχθρός στον τέταρτο κύκλο μέχρι που εξοντώνεται οριστικά. Μετά τον αφανισμό της Πηγής, εισήχθησαν πολλαπλοί εχθροί στο βασικό σενάριο της σειράς στους κύκλους που ακολούθησαν. Αυτοί περιλαμβάνουν τον πρώην σύζυγο της Φοίβη, Κόουλ Τέρνερ μέχρι τα μέσα του 5ου κύκλου,τους Τιτάνες στο τέλος του 5ου κύκλου,τον ραδιούργο Λευκό Φύλακα, Γηδεών κατά τη διάρκεια του 6ου κύκλου, τους Άβαταρς με τη συνεπειοκρατική Ουτοπία που θα υποστήριζε ένα κόσμο με ουδέτερα όντα μέχρι τα μέσα του 7ου κύκλου, τον πανίσχυρο δαίμονα Ζανκού από τα μέσα μέχρι το τέλος του 7ου κύκλου, και στον 8ο κύκλο τις αδελφές μάγισσες Μπίλυ και Κρίστυ, που εμπίπτουν στην επιρροή της δαιμονικής Τριάδας. Πάνω από όλα τα υπερφυσικά θέματα που εξελίσσονταν με την πάροδο των χρόνων, υπήρχαν καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως θνητές, προβλήματα με τις προσωπικές σχέσεις τους, με τη καριέρα, με το γάμο, με τη γέννηση, με την αρρώστια και τους θανάτους αγαπημένων τους προσώπων. Οι αδελφές επίσης έπρεπε να αγωνιστούν να αποτρέψουν την έκθεση της ύπαρξης Μαγείας στην κοινωνία συνολικά, αντιμαχόμενες πολλές φορές την αστυνομία και τις διερευνήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών.

Στη σειρά, υπήρχε επίσης ρομαντική πλοκή. Το ερωτικό ενδιαφέρον της Πρου περιλάμβανε τον επιθεωρητή Άντι Τρουντό, έναν φίλο από τα παιδικά της χρόνια που σκοτώνεται από ένα δαίμονα στο τέλος του πρώτου κύκλου και ένα συνεργάτη της, τον Jack Sheridan. Το βασικό ερωτικό ενδιαφέρον της Πάιπερ είναι η σχέση της με τον Λευκό Φύλακα των κοριτσιών, το Λίο. Στα πρώτα στάδια η σχέση τους ήταν απαγορευμένη λόγω του ότι αυτή είναι μάγισσα και αυτός είναι ο Λευκός της Φύλακας και μία τέτοια σχέση δεν είναι αποδεκτή στον κόσμο των Γηραιών. Εντέλει, καταφέρνουν να παντρευτούν και καθαγιάζουν τη σχέση τους στον 3ο κύκλο. Αποκτούν μαζί δύο παιδιά, τον Ουάιατ στον 5ο κύκλο και τον Κρις, στον έκτο κύκλο. Το ζευγάρι χωρίζει εξαιτίας υπερφυσικών επιπτώσεων στο τέλος του 5ου κύκλου και αργότερα επανενώνεται στον έκτο κύκλο. Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς φαίνονται να έχουν και μία κόρη, πολλά εγγόνια και γερνούν μαζί. Το ιστορικό των σχέσεων της Φοίβης περιλάμβανε πολλά ραντεβού στους πρώτους δύο κύκλους, και μία βασανιστική σχέση με τον μισό δαίμονα-μισό άνθρωπο Κόουλ Τέρνερ στους 3ο, 4ο και 5ο κύκλο. Είχαν ένα ταραχώδη γάμο στον τέταρτο κύκλο, και στον πέμπτο έπαιζε τον ρόλο ενός άγριου πρώην. Η Φοίβη είχε πολυάριθμους θανάσιμους εραστές στους επακίολουθους κύκλους μέχρι που γνώριζε τον Κούπ, τον θεό Έρωτα στον 8ο κύκλο, τον οποίο παντρεύεται και με τον οποίο αποκτάει τρία παιδιά. Η Πέιτζ, όπως και η Φοίβη, είχε πολλούς θανάσιμους εραστές, και μία ατυχή σχέση με τον ασταθή πράκτορα του FBI, Κάιλ Μπρόντι στον έβδομο κύκλο. Στον όγδοο κύκλο, αρραβωνιάζεται με τον θνητό αξιωματικό αποφυλάκισης, Χένρι Μισέλ, τον οποίο παντρεύεται και αποκτούν μαζί τρία παιδιά. Η σειρά ολοκληρώνεται με τη σκηνή της μικρής εγγονής της Πάιπερ, η οποία κλείνει τη κεντρική πόρτα του αρχοντικού των Χάλιγουελ απλά κοιτάζοντάς την, εννοώντας έτσι τη συνέχεια της "μαγικής" παράδοσης της οικογένειας.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Όνομα Ηθοποιού Ρόλος Κύκλοι
1ος 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος
Πάιπερ Χάλιγουελ Holly Marie Combs Μάγισσα Βασική
Φοίβη Χάλιγουελ Alyssa Milano Μάγισσα Βασική
Πρου Χάλιγουελ Shannen Doherty Μάγισσα Βασική -
Πέιτζ Χάλιγουελ Rose McGowan Μάγισσα και Λευκή Φύλακας - Βασική
Λίο Γουάιατ Brian Krause Λευκός Φύλακας και σύζυγος της Πάιπερ Συμμετέχει Βασικός
Ντάριλ Μόρις Dorian Gregory Ντετέκτιβ και οικογενειακός φίλος Βασικός -
Άντι Τρουντώ T.W. King Ντετέκτιβ και πρώην σύντροφος της Πρου Συμμετέχει -
Νταν Γκόρντον Greg Vaughan Γείτονας και πρώην σύντροφος της Πάιπερ - Συμμετέχει -
Τζένι Γκόρντον Karis Paige Bryant Γειτόνισσα και ανηψιά του Νταν - Συμμετέχει -
Κόουλ Τέρνερ Τζούλιαν ΜακΜάον Μισός Δαίμονας και πρώην σύζυγος της Φοίβη - Βασικός - Συμμετέχει -
Κρις (Κρίστοφερ) Πέρι Χάλιγουελ Drew Fuller Δεύτερος γιος της Πάιπερ, μάγος - Guest Βασικός Συμμετέχει
Μπίλι Τζένκινς Kaley Cuoco Μάγισσα - Βασική

Χαρακτήρες της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προύντενς (Πρου) Χάλιγουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μεγαλύτερη Μαγευτική και πάντα θεωρούνταν ως η πιο γενναία και η πιο δυνατή από τις τέσσερις αδερφές. Οι μαγικές δυνάμεις της είχαν σχέση με το μυαλό και την κίνηση: να μετακινεί αντικείμενα ή όντα με το μυαλό της (αργότερα με τα χέρια της) και την ικανότητα να προβάλλει τον εαυτό της μέσω της αστρικής μορφής. Εκτός από αυτές τις δυνάμεις, η Πρου κατείχε και τις βασικές δυνάμεις μιας μάγισσας: την ικανότητα να γράφει ξόρκια, να παρασκευάζει φίλτρα και να ανιχνεύει για χαμένα αντικείμενα ή ανθρώπους. Μπορούσε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στην «Δύναμη Των Τριών», την κοινή δύναμη των Μαγευτικών. Η Πρου δούλεψε ως μια επιτυχημένη φωτογράφος, μια καριέρα που ήθελε να την ακολουθήσει από μικρή, αλλά τα παράτησε για να αφοσιωθεί στο πεπρωμένο της. Παρά τις εντυπωσιακές και αξιοθαύμαστες δυνάμεις της αλλά και την κοφτερή νοημοσύνη της, η Πρου δολοφονήθηκε στις 17 Μαΐου 2001, στο ίδιο της το σπίτι, από τον προσωπικό δολοφόνο της Πηγής Όλου του Κακού, τον Σαξ, και που προσωρινά «χώρισε» την Δύναμη των Τριών. Για χρόνια, οι αδερφές της πίστευαν ότι ζούσε ευτυχισμένα στην επόμενη ζωή μαζί με την μητέρα τους και την γιαγιά τους, αλλά τελικά μάθανε ότι η Πρου είχε μετενσαρκωθεί.

Πάιπερ Χάλιγουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πάιπερ Χάλιγουελ είναι η μεγαλύτερη Μαγευτική μετά τον θάνατο της μεγαλύτερης αδερφής της, της Πρου. Είναι η γυναίκα του Λίο Γουάιατ και η μητέρα των τριών παιδιών τους: Γουάιατ, Κρις και Μελίντα Χάλιγουελ. Μετά τον θάνατο της Πρου, η Πάιπερ θεωρείται ως η πιο δυνατή από τις τρεις αδερφές. Οι δυνάμεις της έχουν σχέση με την χειραγώγηση των μορίων: να τα επιβραδύνει στο σημείο όπου τα παγώνει, και να τα επιταχύνει στο σημείο όπου επιφέρει θερμότητα ή να προκαλεί εκρήξεις. Εκτός από αυτές τις δυνάμεις, η Πάιπερ κατέχει και τις βασικές δυνάμεις μιας μάγισσας: την ικανότητα να γράφει ξόρκια, να παρασκευάζει φίλτρα και να ανιχνεύει για χαμένα αντικείμενα ή ανθρώπους. Μπορεί επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στην «Δύναμη Των Τριών», την κοινή δύναμη των Μαγευτικών. Η Πάιπερ δουλεύει ως σεφ στο ίδιο της το εστιατόριο, που το ονόμασε «Των Χάλιγουελ», μια αναφορά στην οικογένειά της. Πρωτοάνοιξε το εστιατόριό της το 2008, αφού έκλεισε το μπαρ της, «Π3».

Φοίβη Χάλιγουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φοίβη Χάλιγουελ είναι η μεσαία αδερφή των Μαγευτικών αφού πέθανε η μεγαλύτερη αδερφή της, η Πρου, και την ανακάλυψη της νεότερης ετεροθαλής αδερφή της, την Πέιτζ. Είναι η γυναίκα ενός Έρωτα που ονομάζεται Κουπ και η μητέρα των παιδιών τους: Π.Τζ. (Προύντενς Τζόνα), Πάρκερ και Πέιτον Χάλιγουελ. Ήταν κάποτε έγκυος και έχασε ένα γιο ενώ ήταν παντρεμένη με τον πρώην άντρα της, Κόουλ Τέρνερ.

Η Φοίβη συχνά θεωρείτο από τους δαίμονες (στο παρελθόν) ως η πιο αδύναμη από τις Μαγευτικές, επειδή οι αρχικές δυνάμεις της είχαν την τάση να είναι παθητικές και όχι ενεργές. Παρ'όλα αυτά, διαρκώς τους διέψευδε με τις τρομερές δεξιότητές της στις πολεμικές τέχνες και το αξιοσημείωτο ταλέντο της στο να φτιάχνει ξόρκια.

Οι μαγικές δυνάμεις της σταδιακά εξελλίσονταν, φτάνοντας στο σημείο να περιλαμβάνονταν και επικίνδυνες επιθετικές όψεις, που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν μόνο με τις δυνάμεις των αδελφών της: Προμήνυμα, Αιώρηση, Εμβίωση και Ψυχική Αντανάκλαση. Εκτός από αυτές, η Φοίβη κατέχει και τις βασικές δυνάμεις μιας μάγισσας: την ικανότητα να γράφει ξόρκια (που είναι και η ειδικότητά της), να παρασκευάζει φίλτρα και να ανιχνεύει για χαμένα αντικείμενα ή ανθρώπους. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Φοίβη μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην «Δύναμη Των Τριών», την κοινή δύναμη των Μαγευτικών.

Πέιτζ Μάθιους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πέιτζ Μάθιους είναι η νεότερη αδερφή των Μαγευτικών. Είναι η γυναίκα του Χένρι Μίτσελ και η μητέρα των παιδιών τους: Ταμόρα, Κατ Μίτσελ και ο υιοθετημένος γιος τους Χένρι Τζούνιορ. Η Πέιτζ υιοθετήθηκε από τον κύριο και την κυρία Μάθιους αφού την άφησαν (οι βιολογικοί γονείς της) στην τοπική εκκλησία λίγο μετά την γέννησή της. Γνώρισε τις ετεροθαλής αδερφές της, Πάιπερ και Φοίβη Χάλιγουελ, το 2001 μετά τον θάνατο της μεγαλύτερης αδερφής της, Πρου Χάλιγουελ.

Αφού είναι κόρη μιας μάγισσας και ενός Λευκού Φύλακα, η Πέιτζ είναι η Μαγευτική με τις πιο πολλές δυνάμεις, παρ'όλο που είναι η νεότερη και τελευταία αδερφή που απόκτησε την κληρονομιά μιας Μαγευτικής. Στις δυνάμεις της συμπεριλαμβάνονται: ο Τηλεκινητικός Διακτινισμός, ο Διακτινισμός, η Θεραπεία και η ικανότητα να δημιουργεί μια Διακτινιτική Ασπίδα. Επιπροσθέτως, κατέχει και τις βασικές δυνάμεις μιας μάγισσας: την ικανότητα να γράφει ξόρκια, να παρασκευάζει φίλτρα και να ανιχνεύει για χαμένα αντικείμενα ή ανθρώπους, μαζί με άλλες τυπικές δυνάμεις των Λευκών Φυλάκων. Επιπλέον, η Πέιτζ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην «Δύναμη Των Τριών», την κοινή δύναμη των Μαγευτικών που αυξάνει τις δυνάμεις τους.

Εργαλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιβλίο των Σκιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην τηλεοπτική σειρά το Βιβλίο των Σκιών (The Book of Shadows) είναι το βασικό εγχειρίδιο των μαγισσών. Το βιβλίο αυτό το ξεκίνησε η Μελίντα Ουόρεν, η πρώτη μάγισσα της γενιάς των Χάλιγουελ. Το μαγικότερο βιβλίο μαγείας που υπάρχει. Περιέχει όλα τα ξόρκια και τα φίλτρα, και όλες τις πληροφορίες για κάθε μαγικό ον που οι προηγούμενες γενιές είχαν έρθει σε επαφή. Τα περισσότερα από αυτά τα ξόρκια και τα φίλτρα τα πρόσθεσε στο βιβλίο η γιαγιά των Μαγευτικών, Πέννυ Χάλιγουελ. Αποτελεί το χρησιμότερο από τα εργαλεία των τριών αδελφών. Το βιβλίο έχει μόνο του ειδική προστασία από το Κακό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες δαίμονες προσπαθούσαν να το ελέγξουν ώστε να έχουν πρόσβαση στη μαγεία του. Βρίσκεται στη σοφίτα, στο μέρος όπου γίνονται οι περισσότερες μάχες εναντίον του κακού. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται το παγανιστικό σύμβολο τρίκεντρο (triquetra) που συμβολίζει την ένωση τριών στοιχείων. Το βιβλίο συνεχίζει να γράφεται από τους απογόνους των Χάλιγουελ.

Ο Μαγικός Κρύσταλλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο των Μαγευτικών είναι ο Μαγικός Κρύσταλλος, ο οποίος βοηθάει στον εντοπισμό ατόμων ή αντικειμένων. Απαραίτητος είναι και ένας χάρτης της περιοχής στην οποία το άτομο ή το αντικείμενο είναι πιθανό να βρίσκεται.

Κύκλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις αδελφές, η Πρου, η Φοίβη και η Πάιπερ ανακαλύπτουν ξαφνικά πως είναι μάγισσες. Μετά το θάνατο της γιαγιάς τους απομακρύνονται αλλά τώρα είναι η ευκαιρία να σμίξουν ξανά. Μετά την συνάντησή τους στο σπίτι του Σαν Φρανσίσκο ανακαλύπτουν ότι είναι μάγισσες. Πρώτη η Φοίβη συναρπάζεται με αυτήν την ιδέα ενώ ακολουθεί η Πάιπερ και τέλος η πιο δύσπιστη Πρου. Έτσι λοιπόν με όπλο τις δυνάμεις τους αλλά και το Βιβλίο των Σκιών ξεκινούν ένα ατέρμονο ταξίδι ενάντια στο κακό. Μετά απ' αυτό μάγοι,βρυκόλακες και δαίμονες τις κυνηγούν. Αυτές ξεφεύγουν και αποκτούν όνομα στον κόσμο της μαγείας. Η Πρου προσπαθεί να κρατήσει τη σχέση της με τον Άντυ αλλά τελικά χωρίζουν. Ο Άντυ μαθαίνει ότι είναι μάγισσες και γίνεται βοηθός τους. Εν τω μεταξύ η Πάιπερ ερωτεύεται τον Λίο, έναν φύλακα άγγελο, που πρέπει να την καθοδηγεί μαζί με τις αδελφές της. Στο τελευταίο επεισόδιο του κύκλου ο Άντυ πεθαίνει αφήνοντας μια πικρή γεύση στην Πρου.

Δεύτερος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρου είναι συντετριμμένη από το θάνατο του Άντυ αλλά το ξεπερνάει. Η Πάιπερ προσπαθεί για μια σχέση με τον Λίο αλλά τελικά χωρίζουν και αυτή ερωτεύεται τον Νταν. Η Φοίβη γυρίζει στο κολέγιο. Ενώ η φήμη των κοριτσιών εξαπλώνεται στο μαγικό κόσμο, δαίμονες, μάγοι, βρυκόλακες και αλλά μαγικά πλάσματα τις κυνηγούν. Η Πάιπερ διαλέγει τον Λίο από τον Νταν και για μια περίοδο ο Λίο είναι άνθρωπος μέχρι που ξαναπαίρνει τα φτερά του για να σώσει τη Πάιπερ η οποία είχε αρρωστήσει. Οι αδελφές ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ιεραρχία στους δαίμονες(και σε άλλα πλάσματα του σκότους) με πολύ υψηλές θέσεις να κατέχει η Πηγή, το Συμβούλιο, η Τριάδα και ο Λίτβακ. Ο κύκλος τελειώνει με την Πάιπερ και τον Λίο να κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο του Λίο.

Τρίτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λίο και η Πάιπερ προσπαθούν να παντρευτούν αλλά οι Γηραιοί δεν το επιτρέπουν και παίρνουν τον Λίο μακριά της. Στη ζωή της Φοίβης μπαίνει ο Κόουλ, ένας δαίμονας (η Φοίβη δεν το ξέρει αρχικά) που έχει σταλθεί από την Τριάδα για να σκοτώσει τις μάγισσες. Ο Κόουλ είναι μισός δαίμονας και μισός άνθρωπος αφού η μητέρα του ήταν δαίμονας και ο πατέρας του άνθρωπος. Ο Κόουλ προσλαμβάνει πολλούς δαίμονες και στήνει παγίδες για να σκοτώσει τα κορίτσια αλλά αποτυχαίνει γιατί ερωτεύεται τη Φοίβη και για χάρη της σκοτώνει την Τριάδα. Η Φοίβη μαθαίνει ότι είναι δαίμονας και σκηνοθετεί τον θάνατό του. Ο Κόουλ επιστρέφει αλλά τώρα είναι ένας δαίμονας που δουλεύει για το Καλό προκαλώντας διαμάχες μεταξύ της Πρου και της Φοίβης. Οι Μαγευτικές σώζουν τους Γηραιούς και αυτοί αφήνουν επιτέλους την Πάιπερ και τον Λίο να παντρευτούν. Η Πάιπερ και ο Λίο παντρεύονται όμως μια ομάδα δαιμόνων κάνουν τον Κόουλ κακό κάνοντας έτσι τη Φοίβη να πέσει σε κατάθλιψη αρχικά αλλά μετά η Φοίβη τον σώζει. Στο τέλος του κύκλου η αλήθεια, ότι τα κορίτσια είναι μάγισσες, αποκαλύπτεται.Οι αδερφές καταφέρνουν με την βοήθεια της Πηγής και του μάγου Τέμπους να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και να κρατήσουν έτσι κρυφή την ύπαρξη του κόσμου της μαγείας και την αληθινή τους ταυτότητα ωστόσο η Πρού πεθαίνει από έναν Δαίμονα τον (Σάξ) που είναι ο προσωπικός δολοφόνος της πηγής.

Τέταρτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρου πεθαίνει επειδή ο Λίο δεν πρόλαβε να την γιατρέψει και πάνε στην κηδεία της. Παράλληλα, η Δύναμη των Τριών ενώνεται εκ νέου. με την παρουσία της Πέιτζ. Ο Κόουλ σκοτώνει την Πηγή και παίρνει την θέση του ο Κόουλ. Μετά από σκληρές μάχες τα κορίτσια τελικά εξοντώνουν την Πηγή και παίρνει την θέση της ο Κόουλ ο οποίος στη συνέχεια εξόντωνε επίσης από τις αδερφές ωστόσο στο τελευταίο επεισόδιο αυτός καταφέρνει και επιστρέφει στην ζωή.

Πέμπτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποκάλυψη στο τέλος του τέταρτου κύκλου, ότι η Πάιπερ είναι έγκυος, οι περιπέτειες δε σταματούν. Από το πρώτο επεισόδιο ανακαλύπτουμε ότι το μωρό χρησιμοποιεί ήδη μαγεία, όπως, για παράδειγμα, την ασπίδα του. Αφού γεννηθεί, ανακαλύπτουμε ότι το μωρό δεν είναι κορίτσι όπως περιμέναμε (αφού όλες οι γενιές ήταν κορίτσια) αλλά αγόρι το οποίο θα πάρει το όνομα Ουάιατ. Οι αδελφές αναγκάζονται να εξοντώσουν τον Κόουλ για ακόμα μια φορά, παρόλο που ο Κόουλ είναι πραγματικά ερωτευμένος με τη Φοίβη, η οποία δεν το καταλαβαίνει ποτέ. Στο τελευταίο επεισόδια ένας Λευκός Φύλακας, ο Κρις, έρχεται από το μέλλον για να σώσει τις αδελφές, και να τις βοηθήσει να νικήσουν τους Τιτάνες.

Έκτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τώρα που ο Λίο είναι Γηραιός, είναι φυλακισμένος σε ένα νησί. Οι αδελφές, με τη βοήθεια του Κρις, σώζουν τον Λίο. Ανακαλύπτεται ότι ο Κρις έχει δυνάμεις πέρα απ' αυτές των Λευκών Φυλάκων. Προς τα μέσα του κύκλου, αποκαλύπτεται πως ο Κρις είναι γιος της Πάιπερ και του Λίο ο οποίος ήρθε από το μέλλον για να το αλλάξει, να σώσει τον Ουάιατ από τις δυνάμεις του σκότους. Η Πάιπερ μένει έγκυος στον Κρις και την μέρα που αυτός γεννιέται ο μελλοντικός Κρις σκοτώνεται. Οι Μαγευτικές σε αυτό τον κύκλο έρχονται αντιμέτωπες με τον διευθυντή της Σχολής Μαγείας, που θέλει να πάρει τον Ουάιατ και κατά λάθος μπλέκονται με έναν παράλληλο κόσμο.

Έβδομος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον έβδομο κύκλο οι αδελφές έρχονται αντιμέτωπες με τους Άβαταρς, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την Ουτοπία στον αληθινό κόσμο και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο με τη βοήθεια των Μαγευτικών. Το σχέδιο τους τελικά αποτυγχάνει όταν το Βιβλίο των Σκιών θυμίζει στις αδελφές όλες τις απώλειες που είχαν τα τελευταία χρόνια. Ο Μπρόντι, ο αστυνομικός που ήταν με την Πέιτζ πεθαίνει και γίνεται Λευκός Φύλακας. Οι αδελφές αντιμετωπίζουν και τον Ζανκού, έναν παντοδύναμο δαίμονα. Όταν τελικά τον εξοντώνουν βρίσκουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή μακριά από τον κόσμο της μαγείας. Μεταμορφώνονται και βρίσκουν άλλα ονόματα, προσπαθώντας να ανακαλυφθούν μόνο από τον μπαμπά τους και τον Ντάριλ.

Όγδοος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας προβλήματα με τις καινούριες ταυτότητές τους, οι αδελφές τελικά ανακοινώνουν πως είναι ζωντανές και συνεχίζουν να πολεμούν το κακό. Έρχονται αντιμέτωπες με την Πηγή για μια ακόμη φορά και βγαίνουν πάλι νικήτριες. Πρέπει επίσης να καθοδηγήσουν μια καινούργια μάγισσα, την Μπίλι. Η Μπίλι αργότερα βρίσκει την χαμένη αδελφή της, την οποία είχαν απαγάγει δαίμονες όταν ήταν μικρό κορίτσι. Λίγο καιρό μετά την αρχή του κύκλου ο Άγγελος της Μοίρας παίρνει τον Λίο λέγοντας ότι θα επιστρέψει όταν οι αδελφές θα έχουν νικήσει την Απόλυτη Δύναμη, σε μια μάχη που δεν μοιάζει σε τίποτα με τις άλλες. Το γεγονός ότι η Μπίλι και η Κρίστι έρχονται σε επαφή δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά σχέδιο της Τριάδας, επειδή αυτές οι δύο είναι η Απόλυτη Δύναμη. Στο τέλος, με το θάνατο της Κρίστι, ο Λίο επιστρέφει και βλέπουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Τελικά η Μπίλι τάσσεται με το πλευρό των Μαγευτικών μετά το θάνατο της αδελφής της. Η Πάιπερ θα αποκτήσει, με το Λίο, τρίτο παιδί, μία κόρη. Η Φοίβη ερωτεύεται τον Κουπ τον άντρα που της έστειλαν οι Γηραιοί για να γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα και αυτός τρελός για αυτήν της ζητά να παντρευτούν και εκείνη δέχεται και αποκτούν μαζί 3 κόρες που θα γίνουν και οι μελλοντικές Μαγευτικές. Η Πέιτζ με τον Χένρι αποκτούν και αυτοί τρία παιδιά, ένα γιο και δύο κόρες.

Διεθνής προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνής προβολή
Χώρα Τίτλος Τηλεοπτικό δίκτυο Μεταγλώττιση/

υπότιτλοι

Αλβανία Shtrigat (Ελληνικά: "Οι Μάγισσες") Digitalb Αλβανικοί υπότιτλοι
Αργεντινή Charmed Sony Entertainment Television Ισπανικοί υπότιτλοι
Αυστραλία Charmed Network Ten (1999–2007)

Eleven (2012-)

Sci Fi Channel Fox Classics

Χωρίς
Αυστρία Charmed – Zauberhafte Hexen ORF1

ProSieben Austria

Γερμανική μεταγλώττιση
Βέλγιο Charmed 2BE Ολλανδικοί υπότιτλοι
Βοσνία και Ερζεγοβίνη Čini (Ελληνικά: "Ξόρκια") Pink BH Βοσνικοί υπότιτλοι
Βραζιλία Charmed (Liv και Sony Entertainment Television)

Jovens Bruxas (Ελληνικά: "Μαγισσούλες") (Rede Bandeirantes)

Sony Entertainment Television

People+Arts

Rede Bandeirantes

Πορτογαλικοί υπότιτλοι (Liv και Sony Entertainment Television)

Πορτογαλική μεταγλώττιση (Rede Bandeirantes)

Βουλγαρία Чародейките"(Charodeikite; Ελληνικά: "Μαγευτικές") Diema Βουλγαρική μεταγλώττιση
Δανία Heksene fra Warren Manor (Ελληνικά: "Οι μάγισσες του αρχοντικού των Warren") TV3 Δανέζικοι υπότιτλοι
Εσθονία Võluvägi (Ελληνικά: "Μαγεία και ξόρκια") Kanal 11 Εσθονικοί υπότιτλοι
Καναδάς Charmed Cosmopolitan TV Χωρίς
Κροατία Čarobnice (Ελληνικά: "Μάγισσες") Nova TV Κροατικοί υπότιτλοι
Κύπρος Οι μάγισσες του Σαν Φρανσίσκο Sigma TV Ελληνικοί υπότιτλοι
Μπρουνέι Charmed RTB3 Μαλαισιανοί υπότιτλοι
Τσεχία Čarodějky (Ελληνικά: "Οι μάγισσες") Prima family

Prima Cool

Prima Love

Nova

Nova Cinema

Τσεχική μεταγλώττιση
Φινλανδία Siskoni on Noita (Ελληνικά: "Η αδερφή μου είναι μάγισσα") Nelonen Φινλανδικοί υπότιτλοι
Γαλλία Charmed Métropole 6

Téva

W9

Γαλλική μεταγλώττιση
Γερμανία Charmed – Zauberhafte Hexen (Ελληνικά: "Charmed – Οι μάγισσες") ProSieben

Kabel Eins

Sixx

Γερμανική μεταγλώττιση
Ελλάδα Οι Μάγισσες Star Channel

Μακεδονία TV

Ελληνικοί υπότιτλοι
Χονγκ Κονγκ 聖女魔咒 TVB Pearl Κινέζικοι υπότιτλοι
Charmed STAR World
Ουγγαρία Bűbájos Boszorkák (English: "Μαγεμένες γυναίκες") TV2 Ουγγρική μεταγλώττιση
Ισλανδία Heillanornir (Ελληνικά: "Μάγισσες") SkjárEinn Ισλανδικοί υπότιτλοι
Ινδονησία Charmed Kompas TV Ινδονησιακοί υπότιτλοι
Ιρλανδία Charmed TV3 Χωρίς
Ισραήλ מכושפות (Ελληνικά: "Μαγεμένες") Channel 3 Εβραϊκοί υπότιτλοι
Ιταλία Streghe (Ελληνικά: "Μάγισσες") Fox

Rai Due

AXN Sci Fi

Ιταλική μεταγλώττιση
Ιαπωνία チャームド NHK, AXN Ιαπωνική μεταγλώττιση
Λατινική Αμερική Charmed Sony Entertainment Television Ισπανικοί υπότιτλοι
Λετονία “Amulets” (Ελληνικά: "Μαγεία") LNT

Sony Entertainment Television

Baltic

Latvijas Mūzikas kanāls

Muz-TV Baltic

Λετονική μεταγλώττιση (SET)

Λετονικοί υπότιτλοι

Λιθουανία San Francisko Raganos (Ελληνικά: "Οι μάγισσες του Σαν Φρανσίσκο") LNK

TV1 Lithuania

Λιθουανική μεταγλώττιση
Μαλαισία Charmed NTV7 Μαλαισιανοί υπότιτλοι
Μάλτα Charmed Living TV[7] Χωρίς
Μαυρίκιος Charmed Mcb 1 Γαλλική μεταγλώττιση
Μεξικό Hechiceras (English: "Μάγισσες") Canal 5 (Televisa) Ισπανική μεταγλώττιση
Ολλανδία Charmed NET 5 Ολλανδικοί υπότιτλοι
Νέα Ζηλανδία Charmed TV3

BOX

Vibe

Χωρίς
Νορβηγία Charmed TV3 Νορβηγικοί υπότιτλοι
Πακιστάν Charmed Star World Χωρίς
Φιλιππίνες Charmed Velvet

AXN Beyond

Χωρίς
Πολωνία Czarodziejki (Ελληνικά: "Νέες και μάγισσες") Hallmark

Polsat

Fox Life

Sci Fi Channel

Πολωνική μεταγλώττιση
Πορτογαλία As Feiticeiras (Ελληνικά: "Οι μάγισσες") AXN[8] Πορτογαλικοί υπότιτλοι
Πουέρτο Ρίκο CharmedHechiceras (Ελληνικά: "Μάγισσες") – (2009–2010) TNT

WAPA-TV

Ισπανική μεταγλώττιση
Ρουμανία Farmece (Ελληνικά: "Μάγισσες") TVR1

TVR2

Diva Universal

Ρουμανικοί υπότιτλοι
Ρωσία Зачарованные STS

Muz-TV

Ρωσική μεταγλώττιση
Σαουδική Αραβία Charmed MBC 4 (Μέση Ανατολή) Αραβικοί υπότιτλοι
Σερβία Čari, Чари (Ελληνικά: "Μάγια και ξόρκια") RTV Pink

FOX

Σερβικοί υπότιτλοι
Σιγκαπούρη Charmed TCS-MediaCorp Channel 5 Κινέζικοι υπότιτλοι
Νότια Αφρική Charmed M-Net Series

SABC 3

SABC 1

Χωρίς
Ισπανία Embrujadas (Ελληνικά: "Μαγεμένες") Telecinco

Cuatro

Cosmopolitan

Ισπανική μεταγλώττιση
Ηνωμένες Πολιτείες Charmed TNT

WE TV

The WB

Χωρίς
Βιετνάμ Phép Thuật (Ελληνικά: "Μαγεία") VTV1, VTV3, VCTV7 Βιετναμέζικη μεταγλώττιση
Ελβετία Charmed – Zauberhafte Hexen ProSieben Schweiz

SF zwei

Γερμανική μεταγλώττιση
Ηνωμένο Βασίλειο Charmed Five

Channel 4

Sky Living TV

Trouble

Pick TV

E4

CBS Drama

Χωρίς
Νότια Κορέα 참드 ChDonga Κορεατικοί υπότιτλοι
Ουκρανία Всі жінки відьми (Ελληνικά: "Όλες οι γυναίκες είναι μάγισσες" 1+1

TET

Ουκρανική μεταγλώττιση
Σλοβακία Čarodejnice (Ελληνικά: "Μάγισσες") Markíza Σλοβακική μεταγλώττιση
Σλοβενία Čarovnice Kanal A Σλοβενική μεταγλώττιση
Σουηδία Förhäxad (Ελληνικά: "Μαγεμένες") TV3 Σουηδικοί υπότιτλοι
Ταϊβάν 聖女魔咒 (Ελληνικά: "Μαγεμένα κορίτσια και μαγικά ξόρκια") Taiwan Television Κινέζικοι υπότιτλοι
Ταϊλάνδη Charmed True Series Ταυλανδέζικοι υπότιτλοι
Τουρκία Charmed DiziMax Τουρκική μεταγλώττιση

DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι κύκλοι της σειράς έχουν κυκλοφορήσει σε VHS και DVD με μεγάλη εμπορική επιτυχία,[εκκρεμεί παραπομπή] ενώ το 2008 κυκλοφόρησαν και σε έκδοση boxset, το οποίο περιέχει τις κασετίνες με όλους τους κύκλους. Τα DVD δεν περιέχουν πρόσθετο υλικό με εξαίρεση το πακέτο του 8ου κύκλου, που εμπεριέχει διάφορα μίνι ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις για τη σειρά.

Κυκλοφορεί, επίσης, ένα πακέτο το οποίο έχει τα DVD και των 8 κύκλων και έχει τη μορφή του Βιβλίου των Σκιών με αληθινές σελίδες αλλά και με σελίδες περίληψης των επεισοδίων, ενώ στην Αγγλία κυκλοφορούν άλλα πακέτα όπως ένα μπαούλο με τα DVD ή ένα μικρό κουτί.

Reboot σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Οι Μάγισσες (2018)

Στις 25 Ιανουαρίου του 2018, το αμερικανικό κανάλι The CW έδωσε το πράσινο φως να γυριστεί ο πιλότος του reboot. Την παραγωγή ανέλαβε η Jennie Snyder Urman, δημιουργός της σειράς Jane the Virgin, η οποία προβάλλεται από το ίδιο κανάλι. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 14 Οκτωβρίου του 2018, 20 χρόνια μετά την πρεμιέρα της αρχικής σειράς. Η σειρά μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ και έχει ανανεωθεί για δεύτερο κύκλο για τη σεζόν 2019-2020.

Άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με τη σειρά, δημιουργήθηκε μία επέκταση της ιστορίας των Μαγισσών σε άλλα μέσα, όπως λογοτεχνικά βιβλία, κόμικς, περιοδικά, επιτραπέζια παιχνίδια και ένα βιντεοπαιχνίδι, τα οποία αποτελούν το Charmed Universe.

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Simon Spotlight Entertainment εκδίδει μυθιστορήματα με ιστορίες από τις Μάγισσες από το 1999. Το πρώτο βιβλίο «Η Δύναμη των Τριών» της Eliza Willard ήταν μυθιστοριοποίηση του πρώτου επεισοδίου της σειράς "Something Wicca This Way Comes". Όλα τα άλλα μυθιστορήματα, πέρα από το "Charmed Again" που καταγράφει τα γεγονότα του ομώνυμου διπλού επεισοδίου, είναι αυθεντικές ιστορίες που σχετίζονται με τις τέσσερις Μαγευτικές και τους συμμάχους τους. Οι τηλεοπτικοί παραγωγοί έχουν δώσει την έγκρισή τους για την έκδοση των βιβλίων, τα οποία συγκαταλέγονται ως μέρος του "Charmed Universe". Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 43 μυθιστορήματα της σειράς βιβλίων Charmed. Δέκα από αυτά περιλαμβάνουν την Πρου και το αυθεντικό line-up χαρακτήρων της σειράς, ενώ τα υπόλοιπα 33 περιλαμβάνουν τους χαρακτήρες της Φοίβης, της Πάιπερ και της Πέιτζ. Δύο μυθιστορήματα, τα «Οι εποχές της μάγισσας» και «Oi μάγισσες Warren», είναι ανθολογίες σύντομων ιστοριών. Τα περισσότερα εστιάζουν στις Μαγευτικές, ενώ κάποιες από τις ιστορίες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις προγόνους τους, την πρώτη δηλαδή γενιά Μαγισσών. Το μυθιστόρημα "Leo Rising" έχει ως πρωταγωνιστές τον Λίο και τους δύο γιους του, Ουάιατ και Κρις. Κάποιοι από τους συγγραφείς της σειράς είναι οι : Diana G. Gallagher (βραβευμένη με Hugo Award), Paul Ruditis και Laura J. Burns.

Μερικά από τα πιο γνωστά και εμπορικά βιβλία της σειράς:

  • "Η Δύναμη των Τριών" (1999), Eliza Willard
  • "Φιλί του Σκότους" (2000), Brandon Alexandra
  • "Ψίθυροι από το παρελθόν" (2000), Rosalind Noonan
  • "Ο Θρύλος του Μέρλιν" (2001), Eloise Flood
  • "Πρόσεχε τι εύχεσαι" (2001), Diana G. Gallagher
  • "Charmed...again" (2001), Elizabeth Lenhard
  • "Ο κήπος του Κακού" (2002), Emma Harrison
  • "Ραντεβού με το Θάνατο" (2002), Elizabeth Lenhard
  • "Η κατάρα της βασίλισσας" (2005), Emma Harrison
  • "Γλυκομίλητος Δαίμονας" (2006), Laura J. Burns
  • "Phoebe Who?" (2006), Emma Harrison
  • "Trickery Treat" (2008), Diana G. Gallagher

Κόμικς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Μαρτίου 2010, η Zenescope Entertainment ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα από το CBS Consumer Products για την έκδοση βιβλίων κόμικς και εικονογραφημένων μυθιστορημάτων βασισμένα στη σειρά. Η πρώτη διαφήμιση για τη σειρά των κόμικς ήταν μία αφίσα με το σύμβολο του τρίκεντρου και τη λεζάντα «Τα κορίτσια επέστρεψαν». Η σειρά των κόμικς αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της σειράς, μετά τον 8ο κύκλο. Είναι αυθεντικές ιστορίες, σε πολλές από τις οποίες συμμετέχει και ο χαρακτήρας της Πρου. Οι δύο συγγραφείς είναι ο Paul Ruditis και ο Raven Gregory. Η εικονογράφηση είναι του Dave Hoover και του Eric Basaldua.

Το πρώτο δελτίο Τύπου υποδηλώνει ότι το κόμικς Charmed, βασισμένο στο δημοφιλές franchise της τηλεοπτικής σειράς, θα ήταν μία προσθήκη στις προϋπάρχουσες «αισθησιακές και δυναμικές ηρωίδες» του εκδοτικού οίκου. Ο υπεύθυνος έκδοσης Ralph Tedesco ανακοίνωσε επίσης ότι «το κλειδί της επιτυχίας είναι η επίτευξη ισορροπίας στη δημιουργία μιας καινούργιας ιστορίας βασισμένη πάνω στα πρόσωπα που αγάπησαν οι τηλεθεατές της σειράς, χωρίς όμως να απομακρύνει αναγνώστες κόμικς της Zenescope που δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά».

Βιντεοπαιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Fox Interactive δημιούργησε το βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας Charmed: The Game, βασισμένο στην τηλεοπτική σειρά. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε από την InFusion σε Ευρώπη και τη Κίνα το 2003 και στη βόρεια Αμερική το Σεπτέμβριο του 2004. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ποια Μαγευτική θα χειρίζεται, με σκοπό να σώσει τις υπόλοιπες αδερφές της από την Πηγή του Κακού. Το πρόσωπο αυτού του δαίμονα οπτικοποιείται για πρώτη φορά στο βιντεοπαιχνίδι, προτού φανερωθεί στη σειρά. Τοποθετείται χρονικά στο πρώτο μέρος του 4ου κύκλου, πριν την εξολόθρευση της Πηγής στο επεισόδιο Charmed and Dangerous και μετά την είσοδο της Πέιτζ στη σειρά.

Επιτραπέζια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσω της FOX Consumer Products, κυκλοφόρησαν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια βασισμένα στη σειρά, μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα The Book of Shadows (2001), Charmed: The Source (2003), The Power of Three (2005), Charmed Action Quiz (2005), και Charmed: The Prophecy (2005).

Charmed Academia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Charmed Αcademia είναι μια υποκατηγορία του ακαδημαϊκού πεδίου μελέτης των πολιτιστικών σπουδών που σχετίζεται με τις θεωρίες που προκύπτουν από τη σειρά και τα βιβλία σχετικά με θεματικές όπως η δαιμονολογία, η φιλοσοφία, η ανθρωπολογία, η θεολογία, ο υπαρξισμός κλπ.[9] Επίσης, ερευνά θέματα που σχετίζονται με το φύλο όπως εκφράζεται μέσα από το περιεχόμενο της τηλεοπτικής σειράς Οι Μάγισσες και σε μικρότερο βαθμό από τα μυθιστορήματα που ακολούθησαν. Τέτοιο έργο αφορά τη διεπιστημονική μελέτη όσων διαδραματίζονται στον εικονικά πλασμένο κόσμο των Μαγισσών, όπως αυτός οπτικοποιείται στη σειρά.

Από την έναρξη της σειράς, οι Μάγισσες έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους μελετητές της μαζικής κουλτούρας. Η σειρά έχει αναλυθεί και μελετηθεί από διάφορους συγγραφείς από διαφορετικές οπτικές. Ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές έχουν αναφερθεί σε ψυχολογικά και φιλοσοφικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σειρά με τη χρήση θεματικών όπως θρησκευτική ηθική και ο συσχετισμός του υπερφυσικού και της μυθολογίας με την πραγματικότητα. Υπάρχουν επίσης κοινωνικές θεματικές στη σειρά που σχετίζονται με τομείς όπως ο φεμινισμός και η σεξουαλικότητα, ιδίως λόγω του ότι η σειρά επικεντρώνεται σε τρεις πανίσχυρες και δυναμικές γυναίκες, που δρουν ανεξάρτητες.[10]

Οι Μάγισσες έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας, ειδικά στην κατηγορία των σπουδών τηλεόρασης και μέσων και στη μελέτη του φεμινισμού στη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα. Παράδειγμα αποτελεί το δοκίμιο της M. D. Meyer με τίτλο "The process of developmental empowerment in Charmed: Implications of a television narrative on third-wave feminism, witchcraft, and disempowerment" («Η διαδικασία της αναπτυσσόμενης χειραφέτησης στις Μάγισσες: Συμπεράσματα μιας τηλεοπτικής αφήγησης για τον σύγχρονο φεμινισμό, τη μαγεία και την αποδυνάμωση»),[11] το οποίο απέφερε στη συγγραφέα βραβείο πιστοποίησης για τη μελέτη της στις φεμνιστικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 2004. Άλλο παράδειγμα είναι η διατριβή της Maria D. DeRose, διδάκτωρος του τμήματος Φιλοσοφίας του Bowling Green State University, με τίτλο "Searching for Wonder Women: Examining Women's Non-Violent Power in Feminist Science Fiction" ("Αναζητώντας τις Τέλειες Γυναίκες: Εξετάζοντας τη μη βίαιη δύναμη των γυναικών στην επιστημονική φαντασία"), το οποίο εξετάζει το ρόλο της βίας σε ταινίες ή σειρές επιστημονικής φαντασίας που σχετίζονται με το φεμινισμό, με μία θεματική αναφορά στις "υπερβατικές ηρωίδες του Charmed".[12]

Οδηγοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά από τα βιβλία και τους οδηγούς καθοδήγησης που έχουν κυκλοφορήσει, είναι τα The Book of Shadows: The Unofficial Guide to Charmed (2000), Totally Charmed: Demons, Whitelighters And the Power of Three (2005), Triquetra: The Unofficial and Unauthorized Guide to Charmed (2006),και Investigating Charmed: The Magic Power of TV (2007).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cult versus mainstream - TV & Radio - Entertainment - theage.com.au». www.theage.com.au (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2017. 
  2. «Charmed: The Complete First Season» (στα αγγλικά). EW.com. 2005-02-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-12-23. https://web.archive.org/web/20141223083323/http://www.ew.com/ew/article/0,,1021809,00.html. Ανακτήθηκε στις 2017-04-03. 
  3. «CNN - 'Charmed' has that Spelling magic - October 23, 1998». edition.cnn.com. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2017. 
  4. «The WB sticks with scripted». www.broadcastingcable.com. Broadcasting & Cable. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2017. 
  5. «Breaking News - The WB Breaks Demographic Records in 2002-03 Season | TheFutonCritic.com». www.thefutoncritic.com. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2017. 
  6. «7 Reasons "Charmed" Fans Should Be Watching "Witches Of East End"» (στα αγγλικά). BuzzFeed. http://www.buzzfeed.com/jarettwieselman/7-reasons-charmed-fans-should-watch-witches-of-east-end. Ανακτήθηκε στις 2017-04-03. 
  7. «Living TV daily schedule». LivingTV.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2007. 
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2013. 
  9. Beeler, Karin, "Investigating Charmed: The Magic Power of TV", p.81, (2008)
  10. Investigating Charmed: The Magic Power of TV by Karin Beeler | 9781845114800 | Paperback | Barnes & Noble
  11. «The process of developmental empowerment in Charmed: Implications of a television narrative on third-wave feminism, witchcraft, and disempowerment». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2013. 
  12. Totally Charmed: Demons, Whitelighters and the Power of Three - Google Books