Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου
-Λίμνη Κοτυχίου -.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου
38°0′15″N 21°17′39″E
Χώρα Ελλάδα
Γεωγραφική υπαγωγή Πελοπόννησος
Σημειώσεις
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου
Νομός Νομό Ηλείας ,Νομό Αχαΐας
Περιγραφή Η λίμνη βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τις λιμνοθάλασσες του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια και του Πάπα (Καλόγριας) προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ
Πόλεις Λεχαινών
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Λίμνη Κοτυχίου

Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι βρίσκεται στο Νομό Ηλείας ΒΑ της κωμόπολης των Λεχαινών ενώ το παραθαλάσσιο δάσος, ο υγρότοπος της Στροφυλιάς, είναι βορειότερα, στο Νομό Αχαΐας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Υδροβιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τις λιμνοθάλασσες του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια και του Πάπα προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.[1][2][3]

Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από Λαβράκια (Dicentrarchus labrax), Κέφαλους (Mugil cephalus), Τσιπούρες (Sparus auratus) και Χέλια (Anguilla anguilla).

Το Κοτύχι είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως ερωδιούς, χαλκόκοτες, χελιδόνια, τσαλαπετεινούς, γεράκια, τρυγόνια, γλαρόνια κ.ά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. votaniki (2019-01-11). «Λιμνοθάλασσα Κοτύχι – Αλυκή Λεχαινών (GR2330009) - Βοτανική» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2019-06-28. 
  2. «N2K GR2330009 dataforms». natura2000.eea.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 2019-06-28. 
  3. «Limnothalassa Kotychi - Alyki Lechainon». Protected Planet. Ανακτήθηκε στις 2019-06-28. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιώργος Σφήκας-Γρηγόρης Τσούνης, Οικοτουριστικός οδηγός της Ελλάδος, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς-Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Αθήνα 1993.
  • Ιωάννα Θ. Τσέλικα, Περιβαλλοντική υδρογεωλογική μελέτη της πεδινης ζώνης της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου με τη χρήση υδροχημικών μεθόδων, Πανεπιστήμιο Πάτρας-Τμήμα Γεωλογίας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]