Λίμνη Πάπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λίμνη Πάπα
Νομός Αχαΐα
Έκταση 4.500 στρέμματα
Μέσο Βάθος 0,5 - 2,5 m
Μέγιστο Βάθος 3,4 m
Η Λιμνοθάλασσα Πάπα (ή Αράξου ή Καλόγρια ή Καλογερά) από το ύψωμα προς την παραλία Γιαννισκάρι.

Η λιμνοθάλασσα Πάπα βρίσκεται στην δυτική Αχαΐα στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αράξου. Στις δυτικές όχθες της βρίσκεται ο μικρός οικισμός Παραλίμνη ενώ στο βόρειο τμήμα της, εντός της απαγορευμένης περιοχής του "ναυτικού οχυρού Αράξου", υπάρχει και νησίδα.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα προέρχεται από τις αρχές της βυζαντινής εποχής, οπότε κατά την παράδοση πήγαιναν από τη λίμνη τσιπούρες στον Πάπα της Ρώμης[1]. Είναι περισσότερο γνωστή ως "λιμνοθάλασσα του Αράξου" ή ως λιμνοθάλασσα της "Καλόγριας" ή "Καλογριάς"[2] (ενώ ως ονομασία απαντάει και το "λιμνοθάλασσα Καλογερά[3]").

Το 12ο αιώνα αναφέρεται με το όνομα "Ασταλάρια" ενώ οι Τούρκοι ονόμαζαν την περιοχή με το ομώνυμο ιχθυοτροφείο ως "Μπαμπά"[4]. Σε βενετικό έγγραφο του 1645 το εκεί ιχθυοτροφείο αναφέρεται ως "Ιχθυοτροφεία του Μορέως"[5].

Υδροβιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λιμνοθάλασσα Πάπα (ή Αράξου ή Καλόγρια ή Καλογερά).

Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια, τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και τα Μαύρα βουνά προστατεύεται από τη συνθήκη Ράμσαρ. Στη λιμνοθάλασσα ξεχειμωνιάζουν πολλά σπάνια είδη πουλιών και η ίδια η λίμνη, η οποία έχει γλυκό νερό, είναι φυσικό ιχθυοτροφείο. Η λιμνοθάλασσα, όπως και η λιμνοθάλασσα Προκόπου, περιβάλλεται από λόφους με άμμο που εμποδίζουν τα νερά των χειμάρρων να πάνε στην θάλασσα και έτσι σχηματίστηκε. Η έκταση που καταλαμβάνει η λίμνη είναι 4.500 στρέμματα και το μέσο βάθος είναι 0,5 - 2,5 μ. ενώ το μέγιστο είναι 3,4 μ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λουλούδης 2010, σελ. 132
  2. Τριανταφύλλου 1995, σελ. 232-233
  3. Βλ. Google Earth
  4. Τριανταφύλλου 1995, σελ. 232
  5. Τριανταφύλλου 1995, σελ. 233

Βιβλιογραφία - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμος Α', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998. ISBN 960-7960-08-4.
  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Άραξος.
  • Ιωάννα Θ. Τσέλικα, Περιβαλλοντική υδρογεωλογική μελέτη της πεδινής ζώνης της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου με τη χρήση υδροχημικών μεθόδων, Πανεπιστήμιο Πάτρας-Τμήμα Γεωλογίας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]