Αλυκή Λήμνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°56′42″N 25°22′26″E / 39.945°N 25.374°E / 39.945; 25.374

Αλυκή Λήμνου
Αεροφωτογραφία της Αλυκής
ΧώρεςΕλλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΒόρειο Αιγαίο
ΝομόςΛήμνου
Τύπος λίμνηςλιμνοθάλασσα
Εισροήβρόχινο νερό
Έκταση6.300 στρέμματα
ΠόλειςΑγ. Αλεξάνδρου

Η λιμνοθάλασσα Αλυκή είναι μια αλμυρή λιμνοθάλασσα η οποία βρίσκεται στη ΒΑ χερσόνησο της Λήμνου, ανατολικά του οικισμού του Αγ. Αλεξάνδρου στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Κοντοπουλίου του Δήμου Μούδρου. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους καλύπτεται με θαλασσινό νερό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλυκή σημειώνεται ως Saline σε πολλούς χάρτες περιηγητών μετά το 1680, όπως των Randolph, Piacenza, Όλφερτ Ντάπερ, Βιντσέντζο Κορονέλλι κ.ά.

Παλιότερα αποτελούσε για τους κατοίκους του νησιού την πηγή άλατος, το οποίο ήταν απαραίτητο για τη συντήρηση των τροφίμων (τυριών, κρεάτων, ψαριών, λαχανικών) και για την κατεργασία των δερμάτων. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινούσαν καραβάνια από τα διάφορα χωριά της Λήμνου με ζώα για τη συλλογή του αλατιού. Για να αποφύγουν τη ζέστη η εργασία αυτή, η οποία συνεχιζόταν ως τις τελευταίες δεκαετίες, γινόταν τις νύχτες με φεγγάρι για να βλέπουν και πριν φωτίσει. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας, ίσως σε μικρότερη κλίμακα.

Ίσως από μια τέτοια εικόνα εμπνεύστηκε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν βρισκόταν εξόριστος στο Κοντοπούλι το 1948, το στίχο από τα "Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας":

"Λιγνά κορίτσια στο γιαλό μαζεύουνε τ’ αλάτι...".

Επίσης, η Αλυκή ήταν κυνηγότοπος, ειδικά για αγριόπαπιες.

Στην διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει ναρκοπέδιο στην περιοχή. Μεταπολεμικά πολλοί ψαράδες κομματιάστηκαν προσπαθώντας να βγάλουν από τις νάρκες δυναμίτη για ψάρεμα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λιμνοθάλασσα «Αλυκή» έχει έκταση μεγαλύτερη από 6.300 στρέμματα. Είναι μια παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα, η οποία καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους με θαλασσινό νερό. Σε περίπτωση που η λιμνοθάλασσα δεν καλύπτεται από νερό, σχηματίζει ένα εκτεταμένο πεδίο άλατος (αλιπέδιο). Χωρίζεται από τη θάλασσα από ένα κράσπεδο γυμνό από βλάστηση.

Οικολογική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοινικόπτερα στην Αλυκή

Η Αλυκή και η κοντινή Χορταρόλιμνη έχουν χαρακτηριστεί υδροβιότοποι ιδιαίτερης σημασίας, διότι το χειμώνα συγκεντρώνουν πλήθος μεταναστευτικών πουλιών, μεταξύ των οποίων πανέμορφα φοινικόπτερα, από τα οποία άλλα ξεχειμάζουν εκεί κι άλλα, μερικά από τα οποία απειλούμενα, αναπαύονται πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για πιο θερμές χώρες. Η Αλυκή είναι η μόνη φυσική λιμνοθάλασσα μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα στην οποία οι επεμβάσεις από τον άνθρωπο είναι ελάχιστες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]