Λιθοχώρι Ευρυτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λιθοχώρι Ευρυτανίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λιθοχώρι Ευρυτανίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΑγράφων
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΕυρυτανίας
Υψόμετρο960 μέτρα
Πληθυσμός206 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΒελτσίστα

Το Λιθοχώρι είναι χωριό του νομού Ευρυτανίας.

Η παλαιά του ονομασία μέχρι το 1928 ήταν Βελτσίστα[2]. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και απέχει 91 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, στο χωριό διαμένουν 206 μόνιμοι κάτοικοι. Παλιότερα ανήκε στον Δήμο Απεραντίων, σήμερα όμως, και μετά τον «Καλλικράτη», υπάγεται στο Δήμο Αγράφων και στη Δημοτική Ενότητα Απεραντίων.

Ο οικισμός της Βελτσίστας του Νομού Ακαρνανίας και Αιτωλίας προσαρτήθηκε το 1836 στον Δήμο Απεραντίων. Το 1912, και ενώ ο Νομός που ανήκει ονομάστηκε Αιτωλοακαρνανίας, ο οικισμός αποσπάστηκε από το Δήμο Απεραντίων και ορίστηκε ως έδρα της Κοινότητας Βέλτσιστας.

Το 1928 ο οικισμός μετονομάζεται σε Λιθοχώρι, ενώ το 1943 αποσπάται από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και υπάγεται στο Νομό Ευρυτανίας. Τέλος, το 1997, και μέχρι τον Καλλικρατικό νόμο, ο οικισμός προσαρτήθηκε στο Δήμο Απεραντίων.

Οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λιθοχώρι υπάρχουν τρεις βασικοί οικισμοί.

Ο Σταυρός είναι ο πρώτος από την είσοδο στη νότια πλευρά του χωριού.

Ο κεντρικός οικισμός ονομάζεται Πλάτανος, ενώ ακόμα υπάρχει η Παναγία, η Βαλεμίκα, ο Ανδριάς, τα Καραγκούνικα, η Τόλμη και το Μπαλτενήσι.

Το Μπαλτενήσι συνορεύει με τη Γρανίτσα, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ιστορία και εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χριστιανική κληρονομιά του χωριού, καθώς και οι σημαντικές εκκλησίες του, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του χωριού.

Στον οικισμό του Σταυρού εντυπωσιάζει ο μεγάλος Σταυρός. Στο σημείο αυτό μίλησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στους κατοίκους του χωριού. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Στον Πλάτανο υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Στο συγκεκριμένο ναό βρίσκεται το μνημείο του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Γρηγορίου, ο οποίος πέθανε το 1828.

Στην Παναγιά υπάρχει ο ομώνυμος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στα νότια βρίσκεται το παλαιό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου με την εξωτερική πέτρινη επιγραφή. Ο οικισμός της Παναγιάς είναι ο τόπος καταγωγής του Κλεφταρματολού Παπανίκου.

Τελευταίο, το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, το οποίο χτίστηκε από τον ομογενή από τις Η.Π.Α. Κώστα Κάλπο το 1967 σαν τάμα προς τον αδερφό του, Φώτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]