Νέο Αργύρι Ευρυτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέο Αργύρι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νέο Αργύρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΕυρυτανίας
ΔήμοςΑγράφων
Δημοτική ΕνότηταΑσπροποτάμου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεάς Ελλάδας
ΝομόςΕυρυτανίας
Υψόμετρο450
Πληθυσμός287 (τοπική κοινότητα)

Το Νέο Αργύρι είναι οικισμός του βορειοδυτικού νομού Ευρυτανίας και υπάγεται στην δημοτική ενότητα Ασπροποτάμου του δήμου Αγράφων. Αποτελεί μέρος της τοπικής ενότητας Νέου Αργυρίου μαζί με το χωριό Δαφνούλα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νέο Αργύρι βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Ευρυτανίας, πολύ κοντά στα σύνορα με τους νομούς Καρδίτσης και Αιτωλοακαρνανίας. Απέχει 90 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας Καρπενήσι και 50 χιλιόμετρα από το Κερασοχώρι, την έδρα του Δήμου. Στην Τοπική Κοινότητα Νέου Αργυρίου υπάγεται και ο οικισμός Δαφνούλα.

Στα δυτικά του χωριού περνά ο ποταμός Αχελώος. Είναι επίσης το φυσικό σύνορο των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Στη θέση Δαφνοζωάρα στα δυτικά του χωριού κατασκευάστηκε το 2009 ένα υδροηλεκτρικό φράγμα. Επίσης, λίγο πιο έξω από τις δύο άκρες του χωριού, υπάρχουν δύο πετρόχτιστα γεφύρια πάνω από τον Αχελώο. Αυτά είναι τα γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακίου, τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές του 1910.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μέρος των πρώτων κατοίκων του χωριού κατάγονται από το γειτονικό χωριό Αργύρι στο νομό Καρδίτσας. Το χωριό έγινε επίσης καταφύγιο για άλλες οικογένειες από την Ήπειρο αλλά και για οικογένειες από άλλες περιοχές την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]