Φίλιππος της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος
Περίοδος12221226
ΠροκάτοχοςΛέων Β΄
ΔιάδοχοςΙσαβέλλα της Αρμενίας και Χετούμ Α΄
Θάνατος1226
ΣύζυγοςΙσαβέλλα της Αρμενίας
ΟίκοςΟίκος του Πουατιέ
ΠατέραςΒοημούνδος Δ΄ της Αντιόχειας
ΜητέραΠλαιζάνς ντυ Ζιμπελέ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος, (δολοφονήθηκε το 1226) από τον Οίκο του Πουατιέ ήταν βασιλιάς της Αρμενίας από το 1222 έως το 1226. Ήταν γιος του Βοημούνδου Δ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας και της Πλαιζάνς του Ζιμπλέ/Βίβλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1222 την Ισαβέλλα των Ρουπενιδών, κόρη του Λέοντα Β΄ της Αρμενίας και της Σιβύλλας των Λουζινιάν.

Ο Φίλιππος έδωσε όρκο «πως θα ζούσε με τον Αρμενικό τρόπο ζωής, θα ασπαζόταν την πίστη και τα έθιμα των Αρμενίων, ενώ θα σεβόταν τα προνόμια του συνόλου αυτών»[1]. Ωστόσο ο νεαρός βασιλέας δεν τήρησε τον όρκο του και επιχείρησε να αντικαταστήσει τους πλέον ισχυρούς ευγενείς της Αυλής με συμπατριώτες του. Επιχείρησε επίσης την επιβολή του λατινικού τελετουργικού και εθιμοτυπικού στον Αρμενικό κλήρο και λαό, με αποτέλεσμα να εξεγερθεί η χώρα υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου κυρίου του Μπαμπερόν. Αρπάχτηκε από τα χέρια της γυναίκας του, η οποία τον αγαπούσε με στοργή, φυλακίστηκε, ενώ στην συνέχεια δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1226 και ο Χετούμ Α΄, γιος του Κωνσταντίνου, νυμφεύτηκε την χήρα του ως δεύτερος σύζυγός της.

Έτσι το βασίλειο της Μικρής Αρμενίας (Κιλικίας) πέρασε από τον Οίκο των Ρουπενιδών στον Οίκο των Χετουμιδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Grousset, René (1979) [1949]. L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient. Bibliothèque Historique (στα Γαλλικά). Paris: Payot. σελ. 396. ISBN 2-228-12530-X. .