Λέων Δ΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λέων Δ' της Αρμενίας (1331)

Ο Λέων Δ΄ της Αρμενίας (Լևոն Ե, 1310 - 1342) ήταν τελευταίος βασιλιάς της Αρμενικής Κιλικίας από τη δυναστεία του Ρουπέν (1320 - 1342). Γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας Οσίν την περίοδο που ήταν ανήλικος, αντιβασιλιάς ορίστηκε ο ξάδελφος του Οσίν του Κορίκος, για τον οποίο οι φήμες έλεγαν ότι δηλητηρίασε τον πατέρα του.

Δολοφονία του Οσίν και δολοφονία στο τέλος του Λέοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ραδιούργος Οσίν για να ισχυροποιήσει την εξουσία του σκότωσε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την εποχή που ο Λέων Δ' ήταν ακόμα ανήλικος ενώ ο μικρός Λέων εκβιάστηκε να παντρευτεί την κόρη του Όσιν Αλίκη, η εκδίκηση του Λέοντα όταν ενηλικιώθηκε ήταν σκληρή: ο Οσίν αποκεφαλίστηκε μαζί με τον αδελφό του και το κεφάλι του στάλθηκε στους Μογγόλους. Ο Λέων σταδιακά αποξενώθηκε από τους βαρόνους και τη δύση, δέχθηκε επίθεση από τον Αλ - Νασρ - Μωάμεθ (1337), παρέμεινε στην υπεράσπιση της ακρόπολης της Σις και δολοφονήθηκε από τους εξεγερμένους βαρόνους χωρίς να αφήσει διάδοχο. Τον διαδέχθηκε ο από μητέρας ξάδελφος του Κωνσταντίνος Β' από τη δυναστεία των Λουζινιάν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leo IV, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).