Λέων Δ΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λέων Δ' της Αρμενίας
Portrait of Levon V in manuscript of Armenian translation of Assises d'Antioche.jpg
Γέννηση 1308 και 1309
Θάνατος 28  Αυγούστου 1341
Κοζάν
Αιτία θανάτου attack
Οικογένεια
Σύζυγος Alice of Korikos
Constance of Sicily, Queen of Cyprus
Τέκνα Hethum, Heir of Armenia
Γονείς Οσίν της Αρμενίας και Isabel of Korikos, Queen of Armenia
Οικογένεια Οίκος των Χετουμιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέων Δ΄ της Αρμενίας (Լևոն Ե, 1310 - 1342) ήταν τελευταίος βασιλιάς της Αρμενικής Κιλικίας από τη δυναστεία του Ρουπέν (1320 - 1342). Γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας Οσίν την περίοδο που ήταν ανήλικος, αντιβασιλιάς ορίστηκε ο ξάδελφος του Οσίν του Κορίκος, για τον οποίο οι φήμες έλεγαν ότι δηλητηρίασε τον πατέρα του.

Δολοφονία του Οσίν και δολοφονία στο τέλος του Λέοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ραδιούργος Οσίν για να ισχυροποιήσει την εξουσία του σκότωσε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την εποχή που ο Λέων Δ' ήταν ακόμα ανήλικος ενώ ο μικρός Λέων εκβιάστηκε να παντρευτεί την κόρη του Όσιν Αλίκη, η εκδίκηση του Λέοντα όταν ενηλικιώθηκε ήταν σκληρή: ο Οσίν αποκεφαλίστηκε μαζί με τον αδελφό του και το κεφάλι του στάλθηκε στους Μογγόλους. Ο Λέων σταδιακά αποξενώθηκε από τους βαρόνους και τη δύση, δέχθηκε επίθεση από τον Αλ - Νασρ - Μωάμεθ (1337), παρέμεινε στην υπεράσπιση της ακρόπολης της Σις και δολοφονήθηκε από τους εξεγερμένους βαρόνους χωρίς να αφήσει διάδοχο. Τον διαδέχθηκε ο από μητέρας ξάδελφος του Κωνσταντίνος Β' από τη δυναστεία των Λουζινιάν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leo IV, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).