Σιβύλλα της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σιβύλλα της Αρμενίας
Γέννηση 1240
Θάνατος 1290
Ιδιότητα bailiff
Σύζυγος Βοημούνδος ΣΤ΄ της Αντιόχειας
Τέκνα Λουκία της Τρίπολης, Βοημούνδος Ζ΄ της Τρίπολης και Μαρία της Αντιόχειας
Γονείς Χετούμ Α' της Αρμενίας και Ισαβέλλα της Αρμενίας
Αδέλφια Φιμί της Αρμενίας, Μαρία της Αρμενίας, Ρίτα της Αρμενίας, Θόρος της Αρμενίας, Λέων Γ΄ της Αρμενίας και Princess Isabella of Armenia

H Σιβύλλα της Αρμενίας (1240 - 1290) ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας των Χετουμίντ της Αρμενίας, κόρη του βασιλιά Χετούμ Α' της Αρμενίας και της βασίλισσας Ισαβέλλας.

Παντρεύτηκε (1254) τον πρίγκηπα Βοϊμόνδο ΣΤ' της Αντιόχειας. Η Αντιόχεια έπεσε στους Μαμελούκους της Αιγύπτου υπό τον Μπαϊμπάρ, αλλά ο σύζυγος της εξακολουθούσε να φέρνει τυπικά τον τίτλο του πρίγκηπα όπως και την κομητεία της Τρίπολης. Όταν ο Βοημούνδος πέθανε, ο διάδοχος του, Βοϊμόνδος Ζ', ήταν μόλις 14 ετών και η μητέρα του Σιβύλλα ασκούσε την αντιβασιλεία. Όταν πέθανε ο γιος της, τον διαδέχθηκε η αδελφή του, Λουκία, αλλά ο λαός της Τρίπολης δεν δεχόταν τον ξένο σύζυγο της να ασκήσει την εξουσία, προσφέροντας την στην Σιβύλλα. Αργότερα η Λουκία κλήθηκε ξανά, ενώ η Σιβύλλα αποσύρθηκε στην αυλή του αδελφού της, βασιλιά της Αρμενίας Λεό Γ'.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sibylla of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).