Χετούμ Α΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χετούμ Α' της Αρμενίας
Hetoum and Zabel.jpeg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1215
Θάνατος 28  Οκτωβρίου 1270
Οικογένεια
Σύζυγος Ισαβέλλα της Αρμενίας
Τέκνα Φιμί της Αρμενίας
Λέων Γ΄ της Αρμενίας
Σιβύλλα της Αρμενίας
Μαρία της Αρμενίας
Θόρος της Αρμενίας
Ρίτα της Αρμενίας
Princess Isabella of Armenia
Γονείς Constantine of Baberon
Αδέλφια Sempad the Constable
d:Q45228985
Οικογένεια Οίκος των Χετουμιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα
O Χετούμ Α΄ της Αρμενίας καθισμένος δεξιά στην αυλή των Μογγόλων - Ταταρικό χειρόγραφο (1307)

Ο Χετούμ Α΄ της Αρμενίας ήταν βασιλιάς της Αρμενικής Κιλικίας (1226-1270) και ιδρυτής της δυναστείας των Χετουμιδών της Αρμενικής Κιλικίας.

Η ενθρόνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αιχμαλωσία του πρώτου συζύγου της βασίλισσας Ισαβέλλας Φιλίππου (1224), οι Αρμένιοι ευγενείς την πάντρεψαν παρά την θέληση της με τον Εδώμ ο οποίος ανήκε στην προηγούμενη βασιλική οικογένεια ως τρίτος ξάδελφος του πατέρα της Λέοντα Α' δίνοντας του αυτόματα τον τίτλο του βασιλιά (1226).

Η βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή του ξεκίνησε η προέλαση των Μογγόλων στην Ασία έφτασαν ως την Καππαδοκία απειλώντας ακόμα και την Κιλικία. Ο Χετούμ τρέμοντας τους Μογγόλους λόγω των ισοπεδωτικών καταστροφών που προκαλούσαν στις περιοχές που κατακτούσαν, έσπευσε να τους δηλώσει υποτέλεια και συμμαχία. Βιάστηκε να ζητήσει και από τα υπόλοιπα χριστιανικά κράτη να κάνουν το ίδιο αλλά μονάχα ο γαμπρός του Βοϊμόνδος ΣΤ΄ της Αντιόχειας δέχτηκε να το κάνει (1259). Ο Χετούμ πρόσφερε απλόχερα βοήθεια στους Μογγόλους σε όλες τις εκστρατείες τους συμμετείχε μαζί με δικό του στρατό στην κατάληψη της Βαγδάτης (1258). Ωστόσο οι Μογγόλοι γνώρισαν τελικά την ήττα από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου στη μάχη του Έιν Ζαλούτ (1260) κάτι που έφερε τον Χετούμ σε δύσκολη θέση αφού από το 1266 οι Μαμελούκοι άρχισαν σταδιακά επιδρομές στην Κιλικία. Σε μια από αυτές (1266) πήραν 40.000 Αρμένιους αιχμαλώτους με τον ίδιο τον γιο και διάδοχο του Λέοντα μαζί.

Η παραίτηση και το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χετούμ αναγκάστηκε να πληρώσει με πολλά λύτρα και τμήμα του βασιλείου του την απελευθέρωση του γιού του, τελικά παραιτήθηκε υπέρ του γιού του Λέοντα Γ' της Αρμενικής Κιλικίας (1270) κλείστηκε σε μοναστήρι οπου πέθανε την επόμενη χρονιά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Amitai-Preiss, Reuven (1995). Mongols and Mamluks: The Mamluk-Ilkhanid War, 1260–1281. Cambridge University Press, Cambridge.  
  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Bournoutian, George A. (2002). A Concise History of the Armenian People: From Ancient Times to the Present. Mazda Publishers.
  • Grousset, René (1935). Histoire des Croisades III, 1188–1291 (in French). Editions Perrin.  
  • Grousset, René (translator, Naomi Walford) (1970). The Empire of the Steppes. New Brunswick: Rutgers University Press.
  • Dobraczinski, Jan (1979). Klíč moudrosti. Praha: Nakladatelství Vyšehrad.
  • Toumanoff, C. (1966). "Armenia and Georgia". Cambridge Medieval History, vol. IV. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hethum I, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).