Χετούμ Α΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
O Εδώμ Α' της Αρμενίας καθισμένος δεξιά στην αυλή των Μογγόλων - Ταταρικό χειρόγραφο (1307)

Ο Χετούμ Α' της Αρμενίας ήταν βασιλιάς της Αρμενικής Κιλικίας (1226 - 1270) και ιδρυτής της δυναστείας των Χετουμιδών της Αρμενικής Κιλικίας.

Η ενθρόνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αιχμαλωσία του πρώτου συζύγου της βασίλισσας Ισαβέλλας Φιλίππου (1224), οι Αρμένιοι ευγενείς την πάντρεψαν παρά την θέληση της με τον Εδώμ ο οποίος ανήκε στην προηγούμενη βασιλική οικογένεια ως τρίτος ξάδελφος του πατέρα της Λέοντα Α' δίνοντας του αυτόματα τον τίτλο του βασιλιά (1226).

Η βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή του ξεκίνησε η προέλαση των Μογγόλων στ Ασία έφτασαν ώς την Καππαδοκία απειλώντας ακόμα και την Κιλικία. Ο Χετούμ τρέμοντας τους Μογγόλους λόγω των ισοπεδωτικών καταστροφών που προκαλούσαν στις περιοχές που κατακτούσαν, έσπευσε να τους δηλώσει υποτέλεια και συμμαχία. Βιάστηκε να ζητήσει και απο τα υπόλοιπα χριστιανικά κράτη να κάνουν το ίδιο αλλά μονάχα ο γαμπρός του Βοϊμόνδος ΣΤ΄ της Αντιόχειας δέχτηκε να το κάνει (1259). Ο Χετούμ πρόσφερε απλόχερα βοήθεια στους Μογγόλους σε όλες τις εκστρατείες τους συμμετείχε μαζί με δικό του στρατό στην κατάληψη της Βαγδάτης (1258). Ωστόσο οι Μογγόλοι γνώρισαν τελικά την ήττα απο τους Μαμελούκους της Αιγύπτου στη μάχη του Έιν Ζαλούτ (1260) κάτι που έφερε τον Χετούμ σε δύσκολη θέση αφού απο το 1266 οι Μαμελούκοι άρχισαν σταδιακά επιδρομές στην Κιλικία. Σε μιά απο αυτές (1266) πήραν 40.000 Αρμένιους αιχμαλώτους με τον ίδιο τον γιό και διάδοχο του Λέοντα μαζί.

Η παραίτηση και το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χετούμ αναγκάστηκε να πληρώσει με πολλά λύτρα και τμήμα του βασιλείου του την απελευθέρωση του γιού του, τελικά παραιτήθηκε υπέρ του γιού του Λέοντα Γ' της Αρμενικής Κιλικίας (1270) κλείστηκε σε μοναστήρι οπου πέθανε την επόμενη χρονιά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hethum I, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).