Φιλίππα της Αντιόχειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλίππα της Αντιοχείας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1148
Αντιόχεια
Θάνατος1178
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟνφρουά Β΄ του Τορόν
ΣύντροφοςΑνδρόνικος Α΄ Κομνηνός
ΓονείςΡαϋμόνδος της Αντιόχειας και Κωνσταντία της Αντιόχειας
ΑδέλφιαΒοημούνδος Γ΄ της Αντιόχειας
Μαρία της Αντιόχειας
Αγνή της Αντιόχειας
Ιωάννα του Σατιγιόν-Αντιόχειας
Ο θυρεός των Πουατιε πριγκίπων της Αντιόχειας.

Η Φιλίππα, γαλλ. Philippa de Poitiers (1148 - 1178) από τον Οίκο του Πουατιέ ήταν κόρη της πριγκίπισσας του Πουατιέ και με τον γάμο της έγινε κυρία του Τορόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη του Ραϋμόνδου και της Κωνσταντίας των Ωτβίλ πριγκίπισσας της Αντιόχειας, κόρης του Βοημούνδου Β΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας. Πήρε το όνομα της εκ πατρός μάμμης της Φιλίππης των Ρουέργκ, κόρης του κόμη της Τουλούζης.

Αδέλφια της ήταν ο Βοημούνδος Γ΄ της Αντιόχειας και η Μαρία, σύζυγος του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Το 1149 ο πατέρας της απεβίωσε στη μάχη του Ινάμπ. Το 1153 η μητέρα της έκανε 2ο γάμο με τον Ραϋνάλδο των Σατιγιόν και απέκτησε μία κόρη, την Αγνή, σύζυγο του Μπέλα Γ΄ της Ουγγαρίας.

Ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός είχε εξάδελφο τον Ανδρόνικο (Α΄), που ζούσε στην Αυλή. Ο Αυτοκράτορας, που δεν είχε ακόμη αποκτήσει γιο, θέλησε να παντρέψει την κόρη του Μαρία (από τον 1ο γάμο του με τη Βέρθα) με τον Μπέλα (Γ΄) της Ουγγαρίας, που τον ονόμασε διάδοχο και κάλεσε όλους να ορκιστούν πίστη σε αυτόν. Ο Ανδρόνικος, που ήταν πιθανός διάδοχος αν δεν αποκτούσε γιο ο Μανουήλ Α΄, αρνήθηκε και εκτοπίστηκε από την Αυλή. Του δόθηκε η επαρχία της Κιλικίας. Ο Ανδρόνικος (Α΄) είχε ερωμένη την Ευδοκία Κομνηνή, ανιψιά του Αυτοκράτορα.

Ο Ανδρόνικος δραπέτευσε στην Αυλή της Αντιόχειας. Εκεί αποπλάνησε τη Φιλίππη, που περιγράφεται ως ωραία και την κρατούσε μαζί του. Ο Ιωάννης Κίνναμος περιγράφει την αδελφή της Μαρία ως υψηλή, ευειδής και ξανθή· αναμφίβολα και η Φιλίππη θα είχε όμοια χαρακτηριστικά. Ο θυμός του Μανουήλ Α΄ ξαναζωντάνεψε από την ατιμία και ο Ανδρόνικος αναγκάστηκε να φύγει από την Αντιόχεια. Η Φιλίππη ήταν ερωμένη του το διάστημα 1166-67.

Αφού εγκαταλείφθηκε από τον Ανδρόνικο, η Φιλίππη παντρεύτηκε τον Χάμφρεϋ Β΄ κύριο του Τορόν (Τεμπνίν) μετά το 1166. Για τον Χάμφρεϋ Β΄ ήταν ο 2ος γάμος. Από τον 1ο του γάμο με μία αγνώστου σε εμάς ονόματος γυναίκα είχε γιο τον Χάμφρεϋ Γ΄. Η Φιλίππη δεν απέκτησε απογόνους ούτε από τον Χάμφρεϋ Β΄. Απεβίωσε το 1178, περίπου 30 ετών. Τάφηκε στον ναό της Αγ. Μαρίας στην Κοιλάδα του Ιωσαφάτ. Ο σύζυγός της απεβίωσε το επόμενο έτος.

Το 1180 απεβίωσε ο Μανουήλ Α΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του (από τον 2ο γάμο του με τη Μαρία) Αλέξιος Β΄ Κομνηνός, που ήταν 11 ετών. Αντιβασίλισσα ανέλαβε η Μαρία. Τότε ο Ανδρόνικος επέστρεψε να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και εκεί βρήκε τη χήρα Μαρία, αδελφή της Φιλίππης, που τη συνέλαβε. Έπειτα από καιρό την έπνιξε, μαζί με τον γιο της Αλέξιο Β΄, 14 ετών πια, και ανέλαβε ο ίδιος Αυτοκράτορας ως Ανδρόνικος Α΄. Δύο έτη μετά κατακρεουργήθηκε από τον όχλο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε μετά το 1166 τον Χάμφρεϋ Β΄ κύριο του Τορόν. Ήταν η 2η σύζυγός του. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, ANTIOCH, Medieval Lands, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy
  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Andronicus I". Encyclopædia Britannica. 1 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 976.