Χάμφρεϋ Β΄ του Τορόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ονφρουά Β΄ του Τορόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1117 (περίπου)
Θάνατος1179
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιππότης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦιλίππα της Αντιοχείας
ΤέκναΟνφρουά Γ΄ του Τορόν
ΓονείςΟνφρουά Α΄ του Τορόν
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςπολιορκία του Μπανιάς, Πολιορκία του Κεράκ, μάχη του Μπαάριν, εμφύλιος πόλεμος της Ιερουσαλήμ, πολιορκία της Ασκελόν και Σταυροφορική εισβολή στην Αίγυπτο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚοντόσταυλος του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ (1153–1179)

Ο Χάμφρεϋ Β΄, νορμανδ. Humphrey II (1117 - 1179) ήταν κύριος τού Τορόν (π. 1140 - 79) και κοντόσταυλος τού βασιλείου της Ιερουσαλήμ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Χάμφρεϋ Α΄ κυρίου του Τορόν (Τεμπνίν). Το όνομα της μητέρας του δεν μας είναι γνωστό. Έγινε κύριος τού Τορόν το 1140, όταν νυμφεύτηκε την κόρη τού Ρενιέ Μπρυς κυρίου τού Μπανιάς (η αρχαία Καισάρεια Φιλίππεια). Με τον γάμο του πρόσθεσε το Μπανιάς στο Τορόν. Όταν η Χεβρών έγινε κτήση τού βασιλείου της Ιερουσαλήμ το 1149, έγινε καστελάνος της Χεβρώνας. Το 1153 έγινε κοντόσταυλος της Ιερουσαλήμ. Το 1153 ο Βαλδουίνος Γ΄ των Ανζού, έπειτα από ανταγωνισμό με τη μητέρα του Μελισσάνθη της Ιερουσαλήμ, έγινε μόνος βασιλιάς της Ιερουσαλήμ και έκανε τον Χάμφρεϋ Β΄ κοντόσταυλο της Ιερουσαλήμ. Το έτος αυτό ο Χάμφρεϋ Β΄ ήταν μαζί με τον βασιλιά στην πολιορκία της Ασκαλώνος.

Ο Χάμφρεϋ Β΄ ηττήθηκε από τον Νουρ αντ-Ντίν Ζανγκί στο Μπανιάς το 1157 και επολιορκείτο στο κάστρο του, ώσπου ο Βαλδουίνος Γ΄ έφθασε για να ανακουφίσει την πολιορκία. Το έτος αυτό ο Χάμφρεϋ Β΄ πώλησε την Μπανιάς και το Καστέλ Νεφ (νυν Μαργκάτ) στους Ιωαννίτες ιππότες· το 1167 ο Νουρ αντ-Ντιν κατέλαβε το Καστέλ Νεφ. Το 1157 ο Χάμφρεϋ Β΄ μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις τού γάμου τού Βαλδουίνου Γ΄ με τη Θεοδώρα Κομνηνή, ανιψιά τού Μανουήλ Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Ο Χάμφρεϋ Β΄ αργότερα νυμφεύτηκε τη Φιλίππα των Πουατιέ, αδελφή τού Βοημούνδου Γ΄ πρίγκιπα της Αντιόχειας, η οποία είχε πιο πριν σχέση με τον Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων (εξάδελφο τού Μανουήλ Α΄). Ο δεύτερος αυτός γάμος δεν απέφερε απογόνους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1140 την κόρη του Ρενιέ Μπρυς, κυρίου του Μπανιάς (Καισάρεια Φιλίππεια) και πρόσθεσε το Μπανιάς στις κτήσεις του. Είχε τέκνο:

Μετά το 1167 έκανε δεύτερο γάμο με τη Φιλίππα των Πουατιέ, κόρη του Ραϋμόνδου και της Κωνσταντίας των Ωτβίλ πριγκίπισσας της Αντιόχειας. Δεν απέκτησε απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]