Ίχναι (Μεσοποταμία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ίχναι (αλλιώς και Ιχναί) ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Μεσοποταμίας.

Την αναφέρουν οι Πλούταρχος[1], Δίων Κάσσιος[2] και Ισίδωρος ο Χαρακηνός[3]. Βρισκόταν μεταξύ της Έδεσσας και του Νικηφορίου, λίγο πριν ενωθεί ο παραπόταμος Βιλήχας (σημ. Balikh) με τον Ευφράτη. Επρόκειτο για μακεδονική αποικία[4] από την ομώνυμη πόλη της Βοττιαίας (σημ. Κουφάλια).

Θεωρείται ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Αντίγονο Α΄ Μονόφθαλμο, κατά το τέλος του βαβυλωνιακού πολέμου του με τον Σέλευκο Α΄, αν και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα. Φαίνεται ότι η ίδρυσή της έγινε βάσει κεντρικά οργανωμένου αμυντικού σχεδιασμού[4]. Φαίνεται πως ο Αντίγονος αποτραβήχτηκε στον παραπόταμο Βιλήχα (που θα ήταν τα όρια της επικρατείας του) και έκτισε την πόλη Ίχνες, το 309 π.Χ. Η ενέργεια αυτή είχε ως σκοπό την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και ήταν απάντηση στην ίδρυση της Δούρας Ευρωπού, της Αντιόχειας (Νισίβεως) και της Σελευκείας[εκκρεμεί παραπομπή].

Οι Ίχνες κυριεύθηκαν από τον Κράσσο το 53 π.Χ. (κατά τη διάρκεια της παρθικής του εκστρατείας) και ο Δίων Κάσσιος εκεί τοποθετεί την ήττα του Ρωμαίου στρατηγού από τους Πάρθους. Πιθανόν πρόκειται για τη σημερινή Tell al-Sadde της Συρίας.[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλουτ., Κράσσος, 25.12
  2. Cassius Dio 40.12
  3. M.-L. Chaumont, Études d'histoire parthe: V. La route royale des Parthes de Zeugma à Séleucie du Tigre d'après l'Itinéraire d'Isidore de Charax, Syria, T. 61, Fasc. 1/2 (1984), σσ. 63-107
  4. 4,0 4,1 Grainger, John D. (1990). Seleukos Nikator: Constructing a Hellenistic Kingdom. Routledge. ISBN 978-0-415-04701-2. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]