Τοπόλοβγκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοπόλοβγκραντ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοπόλοβγκραντ
42°5′4″N 26°20′27″E
ΧώραΒουλγαρία
Διοικητική υπαγωγήTopolovgrad Municipality
Υψόμετρο311 μέτρα
Πληθυσμός4.781 (15  Μαρτίου 2024)[1]
Ταχ. κωδ.6560
Τηλ. κωδ.0470
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τοπόλοβγκραντ (βουλγαρικά: Тополовград, κυρ.: «πόλη με λεύκες», ελληνικά: Καβακλί ή Λευκόπολη‎‎, τουρκικά: Kavaklı) είναι κωμόπολη στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία, εντός της επαρχίας Χάσκοβο, η οποία βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του όρους Σακάρ. Είναι το διοικητικό κέντρο του ομώνυμου Δήμου Τοπόλοβγκραντ και βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Το 2020, είχε 5.313 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τοπόλοβγκραντ και η γύρω περιοχή κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν τα ντολμέν που βρέθηκαν στο Χλιάμποβο και το φρούριο του Παλαιοκάστρου που ενδέχεται να χτίστηκε από τους Θράκες.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες (96 τοις εκατό) και φιλοξενούσε ελληνικά σχολεία και εκκλησίες. Αν και ήταν πόλη με ελληνική πλειοψηφία, μετά το 1906, η βουλγαρική κυβέρνηση διόρισε τον πρώτο Βούλγαρο δήμαρχο.[2] Από το 1906 έως το 1925, περίπου 22.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την πόλη καθώς και τα περίχωρά της και εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία (στο Πολύκαστρο, στα Κουφάλια και αλλού). Αντικαταστάθηκαν από ομάδες Βούλγαρων προσφύγων από τη Δυτική Θράκη, την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας. Η καβακλιώτικη διάλεκτος εξακολουθεί να ομιλείται από ορισμένους απογόνους καβακλιωτών σε χωριά της ελληνικής Μακεδονίας (βλ. συνεντεύξεις του Thede Kahl και Σωτήρη Ρουσιάκη από το χωριό Κουφάλια).

Σε ανάμνηση του ιστορικού μοναστηριού της Αγίας Τριάδος στο Καβακλί, οι Ανατολικορωμυλιώτες έκτισαν στο Πολύκαστρο όπου εγκαταστάθηκαν τον ναό της Αγίας Τριάδος, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Topolovgrad στο Wikimedia Commons