Κιούπιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην κλασική & ρωμαϊκή μυθολογία ο Κιούπιντ (Λατινικά: Cupido,που σημαίνει επιθυμία) είναι ο θεός της ερωτικής αγάπης,της έλξης και της στοργής. Συχνά απεικονίζεται γιος της Βένους και του Μαρς και γνωστός στα Λατινικά επίσης ως Amor(Αγάπη).Το Ελληνικό αντίστοιχό του είναι ο Έρως.

Παρόλο που ο Έρως εμφανίζεται στην κλασική ελληνική τέχνη σαν ένας φτερωτός νέος, στην ελληνιστική περίοδο φαίνεται ως γεμάτο αγόρι. Τότε, εμφανιζόταν με τόξο και βέλη που συμβόλιζαν την πηγή της δύναμής του: Ένας άνθρωπος,ή ακόμα και μία θεότητα, αφού πληγωθεί με τα βέλη του Cupid γεμίζει με αδάμαστη έλξη. Σε μύθους, ο Κιούπιντ παίζει ρόλο περισσότερο στο αίσθημα. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μύθο της Ψυχής, όταν η μητέρα του τον διέταξε να δηλητηριάσει τους άνδρες για να μην θέλουν την Ψυχή, αλλά άθελά του χτυπήθηκε από τα δικά του βέλη και τότε κατάλαβε την δύναμη του πόθου.

Στην Ελληνική μορφή του, ο Κιούπιντ διαχωρίζεται ως " Έρως της Αφροδίτης Πανδήμου ", δηλαδή γιος της χυδαίας μορφής της Αφροδίτης, και ως " Έρως της Αφροδίτης Ουρανίας ", δηλαδή του πνευματικής μορφής της Αφροδίτης.