Γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου (2019)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου 2019
Flag of the United Kingdom.svg
2015 ←
12 Δεκεμβρίου 2019 (2019-12-12)

Οι 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων
326 έδρες χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία
Συμμετοχή 31.829.630 (67,30%)
  Πρώτο κόμμα Δεύτερο κόμμα Τρίτο κόμμα
  Boris Johnson official portrait (cropped).jpg Official portrait of Jeremy Corbyn 2020 (cropped) (cropped).jpg Nicola Sturgeon election infobox 3.jpg
Επικεφαλής Μπόρις Τζόνσον Τζέρεμι Κόρμπιν Νίκολα Στέρτζιον
Κόμμα Συντηρητικό Εργατικό SNP
Έδρες 365 202 48
Αλλαγή στις
έδρες
Αύξηση48 Μείωση60 Αύξηση13
Αριθμός ψήφων 13.966.565 10.269.076 1.242.372
Ποσοστό 43,6% 32,1% 3,9%
Μεταβολή Αύξηση1,2% Μείωση7,9% Αύξηση0,8%

  Τέταρτο κόμμα
  Jo Swinson election infobox.jpg
Επικεφαλής Τζό Σουίνσον
Κόμμα Φιλελεύθερο Δημοκρατικό


Έδρες 11
Αλλαγή στις
έδρες
Μείωση1
Αριθμός ψήφων 3.696.423
Ποσοστό 11,6%
Μεταβολή Αύξηση4,2%

2019UKElectionMap.svg

Οι εκλογικές περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου με το χρώμα του πλειοψηφούντος κόμματος.

Συντηρητικό Κόμμα Εργατικό Κόμμα Σκωτικό Εθνικό Κόμμα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Σιν Φέιν Plaid Cymru Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων


Απερχόμενος Πρωθυπουργός

Μπόρις Τζόνσον
Συντηρητικό

Επόμενος Πρωθυπουργός

Μπόρις Τζόνσον
Συντηρητικό

Οι Γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου (2019) πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινοβουλευτικής Πράξης για τις Γενικές Εκλογές, δυόμισι χρόνια μετά τις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2017. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα πέτυχε μια πλειοψηφία 80 εδρών στην Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την ήττα του το 2017 ενώ το Εργατικό Κόμμα είδε τεράστιες απώλειες που οδήγησαν στην χαμηλότερη απόκτηση εδρών από τις γενικές εκλογές του 1935. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας σάρωσε στην ίδια περιοχή, κερδίζοντας τις 48 από τις 59 έδρες.

Το Συντηρητικό Κόμμα, έχοντας αποτύχει να αποκτήσει την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές 2017, είχε αντιμετωπίσει ένα μακροπρόθεσμο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο πάνω στο ζήτημα του Brexit ενώ παράλληλα κυβερνούσε με μια μειοψηφία εδρών αλλά με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος. Τον Ιούλιο 2019 ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και έγινε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι. Ο Τζόνσον δεν κατάφερε να πείσει το Κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί μια αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2019 και επέλεξε να προκηρύξει εκλογές. Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε 438-20 υπέρ αυτής της πρότασης του Τζόνσον και η Κοινοβουλευτική Πράξη για τις Γενικές Εκλογές έγινε νόμος του κράτους στις 31 Οκτωβρίου 2019. Ο Τζόνσον χρειαζόταν να αποκτήσει μια πλειοψηφία στις εκλογές ώστε να πετύχει τον βασικό στόχο του και να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα σταθερό προβάδισμα στο Συντηρητικό Κόμμα έναντι του Εργατικού Κόμματος κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κατά την διάρκεια των εκλογών, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε 48 έδρες, κάτι που θεωρήθηκε ως μια σαρωτική νίκη στις εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας όπου το ίδιο κόμμα κέρδισε το 43,6% των συνολικών ψήφων (το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε κόμμα από το 1979) και 365 έδρες (ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έλαβε κόμμα από το 1987). Εκτός από την κατοχύρωση της πλειοψηφίας με 345 έδρες από όλη την Αγγλία, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε 14 έδρες στην Ουαλία. Το Εργατικό Κόμμα είχε μια απώλεια 60 εδρών, χάνοντας σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Αγγλίας και σε όλη την περιοχή του Μίντλαντς. Οι απώλειες σε έδρες του Εργατικού Κόμματος οδήγησαν τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν να ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έλαβε το 11,6% των ψήφων ενώ η ηγέτης του Τζο Σουίνσον υποχρεώθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος να ανακοινώσει την παραίτησή της εφόσον έχασε την έδρα στο East Dunbartonshire και άφησε το κόμμα μόνο με 11 έδρες. Το Κόμμα των Πράσινων κατέλαβε μια έδρα και είδε μια αύξηση στο ποσοστό των ψήφων. Όπως το 2015 και το 2017, έτσι και τώρα τέσσερα διαφορετικά κόμματα κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έλαβε 13 έδρες και το 45% την συνολικής ψηφοφορίας στην Σκωτία ενώ στην Ουαλία το σοσιαλ-δημοκρατικό κόμμα Plaid Cymru διατήρησε τις τέσσερις έδρες του χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή στο ποσοστό των ψήφων. Στην Βόρεια Ιρλανδία, για πρώτη φορά εκλέχθηκαν περισσότεροι Ιρλανδοό εθνικιστές βουλευτές αντί για Βρετανούς συνδικαλιστές, παρόλο που τα συνδικαλιστικά κόμματα κέρδισαν πάλι τις περισσότερες ψήφους. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα της αριστεράς Sinn Féin απέκτησε ξανα τις δυο έδρες που είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές και το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κόμμα έχασε δυο έδρες ενώ το Σοσιαλ-Δημοκρατικό και το Εργατικό Κόμμα έλαβαν έκαστο τις δυο έδρες που είχαν χάσει στις προηγούμενες εκλογές. Το Κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας έλαβε την μια έδρα που είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές και πρόσφερε στα δυο τελευταία κόμματα μια παρουσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του αδιεξόδου που υπήρχε σχετικά με την πραγματοποίηση της συμφωνίας του Brexit μέχρι το 2019, μερικοί πολιτικοί σχολιαστές θεώρησαν ότι ήταν πολύ πιθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Τον Ιανουάριο 2019, το Εργατικό Κόμμα ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μέι. Η πρότασή του, όμως, δεν έλαβε την πλειοψηφία. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019 και την παραίτηση της Μέι, κατά την πρώτη παράταση που δόθηκε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Συντηρητικό Κόμμα εισήλθε σε μια περίοδο συζητήσεων για την ηγεσία του κόμματος με τον Μπόρις Τζόνσον να γίνεται ο νέος πρωθυπουργός στις 23 Ιουλίου 2019. Παράλληλα με την προσπάθειά του να ξεπεράσει το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μέσω της αναθεώρησης της συμφωνίας αποχώρησης που είχε συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις του προκατόχου του, ο Τζόνσον έκανε τρεις προσπάθειες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία απαιτούσε μια πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων που θα υποστήριζε την πρότασή του.

Και οι τρεις απόπειρες για πρόωρες εκλογές δεν κέρδισαν την πλειοψηφία των βουλευτών ενώ ο Τζόνσον αντιμετώπισε αυξανόμενες πιέσεις για την σύναψη μιας συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ψήφιση της Πράξης 2019 από την ΕΕ που απέτρεπε τον Τζόνσον να βγάλει την χώρα του από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Μετά την αποτυχία του να περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων μια αναθεωρημένη συμφωνία πριν την λήξη της πρώτης παράτασης στις 31 Οκτωβρίου 2019, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει δεύτερη παράταση από την ΕΕ για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων για πρόωρες εκλογές μέσω μιας πρότασης που διαβιβάστηκε στον ίδιο από το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και τα κόμματα της Σκωτίας στις 28 Οκτωβρίου 2019. Η πρόταση αυτή εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων με 438-20 ψήφους ; μια προσπάθεια του Τζόνσον να περάσει μια τροπολογία για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου 2019, την οποία είχαν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψηφίστηκε με 315-295 ψήφους. Η Βουλή των Λόρδων ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα στις 30 Οκτωβρίου, με την σύμφωνη γνώμη της βασίλισσας μια μέρα μετά την επικύρωση της τροπολογίας της αντιπολίτευσης.

Ημερομηνία των εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προθεσία για την ανακοίνωση των υποψηφίων τοποθετήθηκε η 14 Νοεμβρίου 2019, με την προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών να διαρκεί μόλις τέσσερις εβδομάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Την ημέρα των εκλογών, τα εκλογικά κέντρα σε όλη την χώρα άνοιξαν στις 7πμ και έκλεισαν στις 10μμ. Αυτή η ημερομηνία προέκυψε κατά παράβαση της Πράξης περί Κοινοβουλευτικών Γενικών Εκλογών, η οποία προέβλεπε την δημιουργία κοινοβουλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της εκλογικής διαδικασίας η οποία επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για τις γενικές εκλογές 2019 έγινε η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία διεξάγονται εκλογές τον μήνα Δεκέμβριο από το 1923.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ημερομηνίες κλειδιά ήταν :

Τρίτη 29 Οκτωβρίου
Ψήφιση της Κοινοβουλευτικής Πράξης περί Γενικών Εκλογών (2019) μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων.
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου
Ψήφιση της Κοινοβουλευτικής Πράξης περί Γενικών Εκλογών (2019) μέσω της Βουλής των Λόρδων.
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Η Κοινοβουλευτική Πράξη περί Γενικών Εκλογών (2019) λαμβάνει την έγκριση της βασίλισσας και τίθεται αμέσως σε ισχύ. Η Πράξη ορίζει την 12η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων κοινοβουλευτικών γενικών εκλογών.
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου
Διάλυση του Κοινοβουλίου και επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Βασιλική Διακήρυξη που καλούσε για την δημιουργία Κοινοβουλίου και χρονική τοποθέτηση της πρώτης του συνάντησης.
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου
Παραλαβή των επίσημων νομικών εγγράφων, που όριζαν την ημερομηνία των εκλογών.
Από Παρασκευή 8 Νοεμβρίου
Notice of election given in constituencies
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου
Λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης των υποψηφίων.
Σάββατο 16 Νοεμβρίου
Οι λίστες των υποψηφίων δημοσιεύονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου
Προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ορίζεται η ώρα 5μμ (Βόρεια Ιρλανδία)
Τρίτη 26 Νοεμβρίου
Προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ορίζεται η 5μμ (Μεγάλη Βρετανία)
Προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ορίζεται η 11:59μμ
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου
Προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ορίζεται η 5μμ
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου
Ημέρα εκλογών – οι κάλπες ανοίγουν στις 7πμ και κλείνουν στις 10μμ
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για όλες τις 650 εκλογικές περιφέρειες.
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
Πρώτη συνάντηση του νέου Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, για να γίνει η επίσημη εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και η ορκωμοσία των μελών της, πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίας του νέου Κοινοβουλίου.
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου
Πρώτη συνεδρία του νέου Κοινοβουλίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μανιφέστο των κομμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]